Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Το μέλλον των κινητών τηλεφώνων

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQzuBCzxYJtA3UAziHr_Ab5_ACX0qGOOgHXQD9ZXjrq4aNon-4uyw Υπερευφυή μοντέλα τα οποία θα διαθέτουν πρωτοποριακές δυνατότητες
 
Του Κωστα Δεληγιαννη

Τι κι αν στο εμπόριο κυκλοφορούν αρκετά «έξυπνα» κινητά με εξαιρετικές επιδόσεις; Οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών υποστηρίζουν πως το αύριο της κινητής τηλεφωνίας είναι προ των πυλών, καθώς ετοιμάζονται να λανσάρουν μέσα στους επόμενους μήνες... υπερ-ευφυή μοντέλα τα οποία όχι μόνο θα διαθέτουν πρωτοποριακές δυνατότητες, αλλά και θα αντεπεξέρχονται πολύ πιο αποτελεσματικά στις λειτουργίες που ήδη προσφέρει ένα smartphone. Κι αυτό κυρίως χάρη στους διπύρηνους («dual core») επεξεργαστές που θα διαθέτουν – κάτι που σημαίνει πως η κεντρική τους μονάδα επεξεργασίας (CPU) θα είναι ισχυρότερη.
Η εξέλιξη αυτή έγινε εφικτή μόλις πριν από λίγους μήνες, όταν εταιρείες όπως η Nvidia και η Qualcomm ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν τους πρώτους dual-core επεξεργαστές για κινητά και tablet PC. Και οι κατασκευαστές smartphone έσπευσαν να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία: η LG ήταν από τους πρώτους που παρήγαγαν ένα μοντέλο με CPU δύο πυρήνων, το Optimus 2Χ, το οποίο αναμένεται στη χώρα μας στις αρχές Μαρτίου. Από την πλευρά της, η Motorola παρουσίασε πρόσφατα το Atrix, που θα κάνει την ευρωπαϊκή παρθενική του εμφάνιση στην Αγγλία, στο δεύτερο τετράμηνο του τρέχοντος έτους. Την ίδια στιγμή που η HTC, η Samsung και η Nokia ανακοινώνουν τις προσεχείς ημέρες τις δικές τους αντίστοιχες συσκευές, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, με dual-core επεξεργαστή θα είναι εξοπλισμένο και το επόμενο iPhone 5 της Apple. Aλλωστε, το ινστιτούτο ερευνών Strategy Analytics υποστηρίζει ότι ακόμη και μέσα στο 2011 τα «έξυπνα» τηλέφωνα πολλαπλών πυρήνων θα αντιστοιχούν στο 15% της παγκόσμιας παραγωγής, με το ποσοστό αυτό να εκτινάσσεται στο 45% μέχρι το 2015.
Oλα αυτά τα μοντέλα θα κάνουν κατ’ αρχάς πιο άνετη την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, «φορτώνοντας» πιο γρήγορα τις ιστοσελίδες που είναι πλούσιες σε γραφικά και βίντεο – σύμφωνα με την LG, μάλιστα, το Optimus 2Χ εξασφαλίζει διπλάσια ταχύτητα σερφαρίσματος. Επίσης, θα επιτρέπουν την παράλληλη εκτέλεση πολλαπλών απαιτητικών προγραμμάτων, επιδεικνύοντας πρωτόγνωρες επιδόσεις. Iσως όμως πιο σημαντικό είναι πως παράλληλα δεν θα χρειάζονται τόσο συχνή επαναφόρτιση, επειδή θα εξασφαλίζουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στην μπαταρία σε σχέση με τα σημερινά smartphone με CPU μονού πυρήνα. Γεγονός που επιβεβαίωσαν οι μετρήσεις της Nvidia, οι οποίες έδειξαν πως ο διπύρηνος επεξεργαστής της Tegra 2 καταναλώνει έως και κατά 40% λιγότερο ρεύμα.
Eτσι κι αλλιώς, η τεχνική αναβάθμιση των smartphones θα πρέπει να θεωρείται φυσικό επακόλουθο του γεγονότος ότι αρκετοί καταναλωτές θέλουν να χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους και ως πλατφόρμα ψυχαγωγίας. Γι’ αυτό και οι κατασκευαστές ρίχνουν μεγάλο βάρος στο ότι οι dual-core CPU ανοίγουν τον δρόμο για τη δημιουργία βιντεογκέιμ για κινητά, εφάμιλλων με αυτά που κυκλοφορούν για τις φορητές παιχνιδομηχανές.
Βέβαια, η εμπορική επιτυχία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την τιμή τους, η οποία τουλάχιστον στο εξωτερικό θα κινείται γύρω στα 600-700 ευρώ. Μία ακόμη καθοριστική παράμετρος είναι το κατά πόσον όσοι διαθέτουν ένα κινητό τηλέφωνο τελευταίας γενιάς θα θελήσουν να το αντικαταστήσουν με μία πιο προηγμένη συσκευή, τη στιγμή που είναι βέβαιο πως δεν θα αργήσουν να κυκλοφορήσουν μοντέλα με επεξεργαστές τεσσάρων ή και περισσότερων πυρήνων. Eνα επιπλέον δέλεαρ είναι πως τα νέα αυτά smartphones μπορούν να θεωρηθούν τα πρώτα πραγματικά υποκατάστατα των ηλεκτρονικών υπολογιστών, επιτελώντας τις βασικές λειτουργίες ενός netbook. Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, πως, αν τοποθετηθεί στην ειδική βάση του η οποία διαθέτει πλήρες πληκτρολόγιο και ποντίκι, το Atrix της Motorola μετατρέπεται ουσιαστικά σε ένα εικονικό PC.
Τα tablet PC
Αν στην περίπτωση των κινητών τηλεφώνων η μετάβαση στις διπύρηνες CPU αφορά τα μοντέλα ανώτερης κατηγορίας, στα tablet PC η υιοθέτηση των dual core επεξεργαστών φαίνεται να αποτελεί τον κανόνα – τουλάχιστον για τους κατασκευαστές που επιδιώκουν να ανταγωνισθούν το δημοφιλές iPad. Eτσι, το 7 ιντσών Playbook της RIM είναι εξοπλισμένο με τον επεξεργαστή Tegra 2 της Nvidia για να μπορεί να εκτελεί ταυτόχρονα και χωρίς προβλήματα πολλές εφαρμογές. Το ίδιο ισχύει και με αρκετά tablet PC από την πλατφόρμα Android της Google, τα οποία παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη Διεθνή Eκθεση Ηλεκτρονικών στο Λας Βέγκας, όπως το Xoom της Motorola, το Eee Pad Transformer της Asus, το Streak 7 της Dell ή το G-Slate της LG.
Τα νέα λειτουργικά συστήματα για τους «υπολογιστές-ταμπλέτες» ανεβάζουν τον πήχυ ως προς τις τεχνικές προδιαγραφές των μηχανημάτων: παρ’ όλο που το Honeycomb, το νέο λειτουργικό σύστημα της Google, μπορεί να τρέξει και σε tablet PC με μονοπύρηνο επεξεργαστή, μόνο οι πιο εξελιγμένες συσκευές θα μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρον τις δυνατότητές του.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ