Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Ο δεκάλογος της καρδιάς

Πολλά και ενδιαφέροντα ήταν και φέτος τα θέματα του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Καρδιολογίας που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη. Η ελληνική παρουσία ήταν σημαντική: το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, το Αττικό, το Πανεπιστημιακό του Ηρακλείου Κρήτης, το Τζάνειο, τα Νοσοκομεία Πάτρας, Ιωαννίνων, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης και άλλα παρουσίασαν πολλές και πρωτότυπες εργασίες. Επίσης, επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας εκλέχθηκε ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Πάνος Βάρδας. 

Μεταξύ των συμπερασμάτων ήταν και τα ακόλουθα:
1 Με την έναρξη του χειμώνα παρατηρείται ραγδαία αύξηση των καρδιακών επεισοδίων-εμφραγμάτων στους ενηλίκους που ξεκινούν απότομα τη γυμναστική. Ολοι οι ενήλικες πρέπει να ξεκινούν σταδιακά τις αθλητικές δραστηριότητες αφού πρώτα υποβληθούν σε βασικές ιατρικές εξετάσεις.
2 Ολοι οι ασθενείς, με την εμφάνιση των συμπτωμάτων του εμφράγματος, όπως πόνος στο στήθος ή δύσπνοια, πρέπει να λάβουν μία ασπιρίνη και με ασθενοφόρο να μεταβούν στο πλησιέστερο νοσοκομείο όπου διενεργούνται αγγειοπλαστικές (μπαλονάκι), ώστε να ανοίξει το στεφανιαίο αγγείο που ευθύνεται για το έμφραγμα.
3 Μελέτες από το καρδιολογικό τμήμα του Τζανείου νοσοκομείου απέδειξαν ότι ο όσο το δυνατόν λιγότερος χρόνος από την εμφάνιση των συμπτωμάτων του εμφράγματος μέχρι το νοσοκομείο ισοδυναμεί με μικρότερο ποσοστό θνητότητας, καθώς και μικρότερο ποσοστό αναπηρίας μετά το έμφραγμα.
4 Η αορτοστεφανιαία παράκαμψη (by-pass) και η αγγειοπλαστική (μπαλονάκι) είναι δύο μέθοδοι που δεν αναιρεί η μία την άλλη αλλά αλληλοσυμπληρώνονται με κοινό σκοπό την ανακούφιση και θεραπεία των ασθενών με στεφανιαία νόσο.
5 Νεαρές γυναίκες, έντονα διεκδικητικές και ανταγωνιστικές, με πολλούς παράγοντες κινδύνου παθαίνουν καρδιακά επεισόδια με θνητότητα μεγαλύτερη από αυτή των ανδρών.
6 Στους διαβητικούς ασθενείς η καλή ρύθμιση του σακχάρου, η μεσογειακή δίαιτα και η άσκηση απομακρύνουν την πιθανότητα στεφανιαίας νόσου. Επιπλέον σε όλους τους ασθενείς η καθημερινή δραστηριότητα, εκτός της σωματικής ακεραιότητας, βοηθάει και την ψυχική υγεία και ευεξία.
7 Ολα τα αθλήματα, όπως το τρέξιμο, η κολύμβηση, το ποδήλατο, αλλά και το απλό περπάτημα βοηθούν στη μείωση των παραγόντων κινδύνου, όπως η χοληστερόλη, η παχυσαρκία και η αρτηριακή πίεση, και επομένως και των καρδιακών επεισοδίων. Επίσης, οι ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα, έχουν υποβληθεί σε by-pass ή πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια ωφελούνται ιδιαίτερα από την άσκηση. Ο υγιεινός τρόπος ζωής των γονέων αποτελεί το καλύτερο και πιο πειστικό παράδειγμα για τα παιδιά. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην παιδική παχυσαρκία.
8 Σε όλους τους ορόφους των νοσοκομείων, στα γήπεδα, στις τράπεζες, στους σταθμούς τρένων πρέπει να τοποθετηθούν απινιδωτές και όλοι να εκπαιδευτούν στη χρήση τους αλλά και στη διενέργεια της βασικής καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης. Με τη χρήση εμφυτεύσιμων βηματοδοτών και απινιδωτών, όταν το έμφραγμα έχει αδυνατήσει πολύ την καρδιά, προλαμβάνεται ο αιφνίδιος θάνατος (ανακοπή). Σήμερα κοστίζουν πολύ λιγότερο από παλιά.
9 Κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα, νοσοκομείο ή κέντρο υγείας πρέπει να φροντίζει και ασθενείς κατ' οίκον, ιδιαίτερα εκείνους που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, ώστε να μειώνονται οι νοσηλείες και ο χρόνος παραμονής στα νοσοκομεία. Πολλοί ασθενείς πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν εξωτερικοί ασθενείς ή σε νοσηλεία-κλινική μίας ημέρας, εφόσον υπάρχουν κατάλληλα εργαστήρια και υποδομές αλλά και ο ανάλογος συντονισμός.
10 Η διαδερμική τοποθέτηση βαλβίδων στην αορτή κερδίζει ολοένα έδαφος, οπότε και οι ενδείξεις διευρύνονται με πολύ καλά ποσοστά επιτυχίας και μικρό ποσοστό θνητότητας. Με αυτό τον τρόπο όλο και λιγότεροι ασθενείς θα υποβάλλονται σε ανοικτό χειρουργείο. 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ