Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Ανεμος από το Κάιρο σαρώνει και το Αλγέρι

Η ευφορία για την επιτυχία της λαϊκής εξέγερσης στην Αίγυπτο ώθησε την αντιπολίτευση στην Αλγερία να προσπαθήσει να την μιμηθεί καλώντας σε μια αυθόρμητη μαζική κινητοποίηση τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, η οποία κατεστάλη βίαια από την αστυνομία.

Τουλάχιστον δέκα διαδηλωτές τραυματίστηκαν, δύο σοβαρά, σύμφωνα με εκπρόσωπο του κόμματος Συνασπισμός για τον Πολιτισμό και την Δημοκρατία (Rassemblement pour la Culture et la Denocratie, RCD).

Επικριτές της κυβέρνησης της Αλγερίας, που χρησιμοποιεί ιδιαίτερα σκληρές μεθόδους, είχαν ήδη ανακοινώσει ότι σχεδίαζαν να αψηφήσουν την απαγόρευση διαδηλώσεων από μέρους της πραγματοποιώντας μαζικές συγκεντρώσεις με αίτημα την αποχώρηση του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα από την εξουσία.

Η παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την προεδρία της Αιγύπτου μετά από 30 χρόνια ενέπνευσε την κινητοποίηση του RCD.

«Ο Μουμπάρακ ανατράπηκε, ελπίζουμε ότι ο Μπουτεφλίκα θα είναι ο επόμενος» φώναζαν οι διαδηλωτές.

Το Αλγέρι παρακολουθούσε εδώ και εβδομάδες με ανησυχία τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, ενώ σε γενική επιφυλακή τελεί η Αστυνομία, αφού δεν αποκλείεται να γίνουν και νέες κινητοποιήσεις εντός της ημέρας.

Τον Ιανουάριο η Αλγερία δοκιμάστηκε από ταραχές λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων και της ανεργίας--τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Ο Μπουτεφλίκα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα θα αρθεί «πολύ σύντομα», ενώ ανακοίνωσε και σειρά μεταρρυθμίσεων.

Αναλυτές προειδοποιούν ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και ξεσπάσματος ταραχών η εξέλιξη θα είναι «πολύ πιο βίαιη» από ό,τι στην Τυνησία και στην Αίγυπτο.

TO BHMA