Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011

Επέτρεψε τη διέλευση των ιρανικών πολεμικών η Αίγυπτος

Τη μήνιν του Ισραήλ προκαλεί η στάση της Αιγύπτου
Τη μήνιν του Ισραήλ προκαλεί η στάση της Αιγύπτου


Η Αίγυπτος ενέκρινε τελικά τη διέλευση δύο πολεμικών πλοίων του Ιράν μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, δήλωσε την Παρασκευή μια πηγή, μια κίνηση που ο δεξιός υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ χαρακτήρισε ως «προκλητική».

«Η Αίγυπτος συμφώνησε για τη διέλευση των δύο ιρανικών πλοίων μέσω της Διώρυγας του Σουέζ», δήλωσε στο Reuters η πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.


Η κρατική τηλεόραση και το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσαν στη συνέχεια την είδηση, χωρίς να επικαλεστούν πηγές.


Παράλληλα, μια πηγή του στρατού δήλωσε νωρίτερα ότι το υπουργείο Άμυνας εξετάζει ένα αίτημα των Ιρανών να επιτραπεί στα πολεμικά πλοία του η διέλευση από την στρατηγικής σημασίας Διώρυγα. Τα πολεμικά πλοία βρίσκονται σήμερα στην Ερυθρά Θάλασσα, μετέδωσε η κρατική ειδησεογραφική υπηρεσία EgyNews.


Η 
Αίγυπτος αρνήθηκε την Πέμπτη ότι ιρανικά πολεμικά πλοία είχαν περάσει από τη διώρυγα του Σουέζ στη διάρκεια της νύχτας, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς ισραηλινών κυβερνητικών αξιωματούχων.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν είχε δηλώσει μια ημέρα νωρίτερα, ότι «δύο πολεμικά πλοία του Ιράν» ήταν έτοιμα να «περάσουν μέσα από τη Διώρυγα του Σουέζ στη Μεσόγειο Θάλασσα και να φθάσουν στη Συρία».


Ο Λίμπερμαν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δράσει ενάντια σε αυτό που χαρακτήρισε ως «επαναλαμβανόμενες ιρανικές προκλήσεις», μετά τις ανησυχίες στο Ισραήλ ότι η πρόσφατη αποπομπή του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ μπορεί να οδηγήσει σε μια αντιισραηλινή κυβέρνηση.

ΣΚΑΙ