Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Απέρριψε την πρόταση της Εθνικής η Alpha Bank

Η ανακοίνωση της Alpha Bank ΕΔΩ

Η ανακοίνωση της Εθνικής
ΕΔΩ

Την πρόταση συγχώνευσης που υπέβαλε η Εθνική Τράπεζα απέρριψε ομόφωνα το ΔΣ της Alpha Bank, λαμβάνοντας υπόψη, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση “αφενός μεν την αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας κρίνονται ασύμφοροι για τους μετόχους της ALPHA».

Η ΕΤΕ επιβεβαίωσε την πρόθεσή της για συγχώνευση με την Alpha Bank, ύστερα από έγκριση που ελήφθη στο πλαίσιο κοινής συνεδρίασης της Επιτροπής Στρατηγικής, των εκτελεστικών μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου και του εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου.

Η διαπραγμάτευση των δυο μετοχών στο ΧΑ ανεστάλη την Παρασκευή, με την Alpha Bank να βρίσκεται στα 4,88 με άνοδο 6,32% και με την ΕΤΕ να βρίσκεται στα 7,64 ευρώ, με άνοδο 2,14%. Η είδηση εκτόξευσε τη χρηματιστηριακή αγορά πάνω από τα επίπεδα των 1.700 μονάδων, σε νέα υψηλά έτους. Ο 
Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.715,13 μονάδες σημειώνοντας κέρδη σε ποσοστό 3,16%.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΤΕ αναφέρει ότι στις 3 Φεβρουαρίου 2011, η Εθνική και η Alpha υπέγραψαν μια συμφωνία εμπιστευτικότητας, αποκλειστικών διαπραγματεύσεων και αποχής από λήψη εναλλακτικών μέτρων (“NDA”) και τα αντίστοιχα στελέχη διοίκησης εισήλθαν σε συζητήσεις σχετικά με τους όρους της ανωτέρω πρότασης. Η Εθνική είναι πεπεισμένη ως προς τα οικονομικά και στρατηγικά οφέλη της πρότασης της και προσδοκά ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha θα περιβάλλει την ανωτέρω πρόταση με την δέουσα προσοχή.


Σε δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομικών 
Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να επιδιώξει την αναδιάταξή του, και εκφράζει την ικανοποίησή του για τις συζητήσεις EΤΕ - Alpha.

«Η προτεινόμενη συγχώνευση θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, η οποία πιστεύουμε ότι θα είναι σε θέση να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Ελληνικής οικονομίας» σχολίασε ο πρόεδρος της Εθνικής Βασίλης Ράπανος.


Η πρόταση της Εθνικής
Σύμφωνα με την πρόταση
, οι μέτοχοι της Alpha θα λάβουν 8 νέες μετοχές της Εθνικής για κάθε 11 υφιστάμενες μετοχές της Alpha, ήτοι σχέση ανταλλαγής 0,727 μετοχές της Εθνικής για κάθε μια μετοχή της Alpha. Η ανωτέρω σχέση ανταλλαγής εμπεριέχει υπερτίμημα ύψους 23,4% επί της τιμής κλεισίματος της Alpha κατά την 17 Ιανουαρίου 2011, την προηγούμενη δηλαδή της υποβολής της πρότασής μας, υπερτίμημα ύψους 18,5% επί της σχέσης ανταλλαγής Alpha/Έθνική κατά την 17 Φεβρουαρίου 2011, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης πριν από την ημερομηνία της παρούσας ανακοίνωσης και υπερτίμημα ύψους 23,7% ως προς τη μέση σχέση ανταλλαγής των τελευταίων 12 μηνών προ της 17ης Ιανουαρίου 2011. Η πρόταση δίνει τη δυνατότητα στους μετόχους της Alpha και της Εθνικής να επωφεληθούν από τη σημαντική αξία, η οποία, κατά την εκτίμηση της Εθνικής, θα προκύψει κατά την υλοποίηση της προτεινόμενης συγχώνευσης.

Σύμφωνα με την ανωτέρω σχέση ανταλλαγής, η σχετική συμμετοχή των μετόχων της Εθνικής και της Alpha στην ενωμένη οντότητα θα είναι περίπου 71% και 29%, αντίστοιχα, ενώ η άμεσες συμμετοχές του Ελληνικού Δημοσίου και των ευρύτερων φορέων κοινωνικής ασφάλισης θα διαμορφωθούν σε 0,9% και 12%, αντίστοιχα.


Η οριστικοποίηση
της συναλλαγής εξαρτάται από την επιτυχή πλήρωση σειράς προϋποθέσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η διενέργεια των απαραίτητων νομικών και οικονομικών ελέγχων (due diligence), η τελική έγκριση από τα Διοικητικά Συμβούλια και των δύο τραπεζών καθώς και η υπογραφή σύμβασης πλαισίου για τη συγχώνευση από τα δύο μέρη.

Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης τελεί υπό την αίρεση της λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων από τα αρμόδια εταιρικά όργανα των δύο τραπεζών και τις ρυθμιστικές αρχές, καθώς και την πλήρωση προϋποθέσεων που είναι συνήθεις για παρόμοιες συναλλαγές.


Τι σημαίνει η συγχώνευση για την τραπεζική αγορά
Η προτεινόμενη συγχώνευση θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της συγκέντρωσης και ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις της παρούσας συγκυρίας. Η προτεινόμενη συγχώνευση θα οδηγήσει στη δημιουργία της μεγαλύτερης και κεφαλαιακά ισχυρότερης τράπεζας στην Ελλάδα με ισχυρή βάση ρευστότητας, καθώς και μια τράπεζας με ηγετική θέση στη περιοχή της Ν. Α. Ευρώπης με διεθνή αναγνωσιμότητα. Θα δημιουργήσει επίσης σημαντική αξία για τους μετόχους και των δύο τραπεζών καθώς επίσης πολλαπλά οφέλη για τις Ελληνικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά καθώς και για την Ελληνική οικονομία γενικότερα.


"Αντισυσπειρώσεις από τη δημιουργία του νέου ομίλου"
Σχολιάζοντας την πρόταση της ΕΤΕ, ο καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Θόδωρος Πελαγίδης τόνισε ότι είναι ευκαιρία για τις δύο εταιρείες να ξαναμοντάρουν τους ισολογισμούς τους.


«Το τραπεζικό σύστημα στηρίζεται και θα στηρίζεται, δεν μπορεί να παραμείνει όμως μία κατάσταση που στηρίζεται στο παρελθόν. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί μία κατάσταση που σε κάθε τετράγωνο βλέπεις πέντε τράπεζες» επισήμανε, πρόσθεσε όμως ότι υπάρχει χώρος για τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στο private banking. O κ. Πελαγίδης εκτίμησε δε, ότι ένας τόσο ισχυρός όμιλος θα προκαλέσει και αντισυσπειρώσεις.


Υπενθυμίζεται
ότι με πρωτοβουλία του αείμνηστου Θ. Καρατζά και του προέδρου της Alpha Bank Γ. Κωστόπουλου είχε επιχειρηθεί η συγχώνευση των δύο τραπεζών στα τέλη του 2001.

Οι συζητήσεις των δύο πλευρών είχαν προχωρήσει σχεδόν μέχρι το σημείο της τελικής συμφωνίας η οποία ωστόσο δεν κατέστη ποτέ πραγματικότητα.

ΣΚΑΙ