Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Πολιτικό «τσουνάμι» από τις δηλώσεις των αξιωματούχων της τρόικας

Σε «έλεγχο ζημιών» προβαίνουν από προχθές στην κυβέρνηση, μετά το πολιτικό ζήτημα που προκάλεσε η συνέντευξη των επικεφαλής της τρόικας Σερβάας Ντερούζ (Ε.Ε), Πόουλ Τόμσεν ΔΝΤ και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) να ανακοινώσουν ότι η Αθήνα συμφώνησε να υλοποιήσει έως το 2015, σχέδιο ιδιωτικοποιήσεως κρατικής περιουσίας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι η αντίδραση της κυβέρνησης, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, αυτό του πρωθυπουργού -ο οποίος επικοινώνησε με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν και τον Επίτροπο, Όλι Ρέν, για να τους επισημάνει «την απαράδεκτη συμπεριφορά των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΚΤ και του ΔΝΤ»- έδωσε «το σωστό μήνυμα στους παραλήπτες του και επανατοποθετεί το πλαίσιο της δημόσιας συμπεριφοράς των αξιωματούχων τους κάθε φορά που θα βρίσκονται στην Αθήνα». ’λλωστε, επισημαίνουν, προς το συμπέρασμα αυτό συνηγορεί και η δημόσια ανακοίνωση της τρόικας, η οποία ερμηνεύεται ως «υποβολή συγγνώμης».
Όπως επιμένουν οι ίδιοι, ο κ. Στρος Καν «εξέφρασε την κατανόησή του προς το πνεύμα των επισημάνσεων του πρωθυπουργού και το σεβασμό του προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό». Δεν αποκλείεται μάλιστα, αυτή η «κατανόηση» να εκφρασθεί και με απτό τρόπο, στο άμεσο μέλλον. Να σημειωθεί, πάντως, ότι τα οργίλα σχόλια των κυβερνητικών παραγόντων προκαλεί ο εκπρόσωπος της Ε.Ε., Σερβάας Ντερούζ.
Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν τώρα ότι αυτό που συνέβη την περασμένη Παρασκευή, συνθέτει την εικόνα ενός «προαναγγελθέντος και αναμενόμενου ατυχήματος», καθώς είχε επισημανθεί σε ανύποπτο χρόνο -και μάλιστα από κορυφαίο υπουργό- ότι αργά ή γρήγορα το ελαστικό πλαίσιο εντός του οποίου αντιλαμβανόταν και όριζε τη συμπεριφορά της η ομάδα των αξιωματούχων της τρόικας, θα οδηγούσε σε εκδηλώσεις αμετροέπειας και παρεξηγήσεις, με αυτονόητες πολιτικές προεκτάσεις.
Οι αιχμές έχουν ως κύριο στόχο τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στον οποίον καταλογίζουν λανθασμένους επικοινωνιακούς χειρισμούς -τουλάχιστον- καθώς δεν φαίνεται να φρόντισε να δεσμεύσει τους τρεις κυρίους σε όσα θα ανακοίνωναν, ενώ και ο ίδιος απέφυγε να εμφανισθεί και να αποσαφηνίσει τι ακριβώς είχε συμφωνηθεί σε σχέση πάντα με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ.
Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Ντομινίκ Στρος Καν (αριστερά) και τον Όλι Ρεν, για να τους επισημάνει τις προκλητικές δηλώσεις των απεσταλμένων.
Συναφώς, υπουργοί και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος υποστηρίζουν ότι δεν είχαν ενημερωθεί περί συμφωνίας, αυτού του περιεχομένου... Η απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι όλα αυτά περιλαμβάνονται στο μνημόνιο...
Σε ό,τι αφορά την καθυστερημένη κυβερνητική αντίδραση, εκδηλώθηκε μετά τα μεσάνυχτα Παρασκευής προς Σάββατο, αρμοδίως δίδεται η εξήγηση ότι πέραν του χρόνου που ήταν αναγκαίος ώστε ο πρωθυπουργός να διαβουλευθεί με τους συνεργάτες του, έπρεπε να σταθμιστούν και μια σειρά σοβαρών παραμέτρων και επιπτώσεων -κυρίως στο εξωτερικό- από μια ανοικτή σύγκρουση - ρήξη με τους τρεις Οργανισμούς.
Καθυστέρηση
Η κυβερνητική αντίδραση, με σημαντική καθυστέρηση πολλών ωρών, σε όσα είπαν οι εκπρόσωποι της τρόικας ήρθε με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή, ο οποίος έκανε λόγο «για απαράδεκτη συμπεριφορά των εκπροσώπων της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι «έχουμε ανάγκη», τόνισε όμως πως «έχουμε και όρια. Και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό».
Επί της ουσίας των επιχειρημάτων των εκπροσώπων της τρόικας, ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση επανειλημμένως έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με όρους διαφάνειας, ώστε αυτή να συνεισφέρει στην ανάπτυξη, αλλά και στη μείωση του δημόσιου χρέους», υπενθύμισε τις επίσημες ανακοινώσεις για το θέμα αυτό, καθώς και τον «λεπτομερή σχεδιασμό σε βάθος πολλών ετών» και κατέληξε: «Είναι προφανές βέβαια, ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας γης. Εξίσου προφανές είναι ότι για τη λήψη αυτών των αποφάσεων μόνη αρμόδια είναι η ελληνική κυβέρνηση».
Επιβάρυνση
Στην κυβέρνηση δεν παραγνωρίζουν ότι το κλίμα που δημιουργήθηκε, επιβαρύνει ένα «ήδη κουρασμένο από τα μέτρα και τις συνέπειές τους, κοινωνικό σώμα» κι αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό στοιχείο ανησυχίας, αλλά και σοβαρών επισημάνσεων προς τους εκπροσώπους της τρόικας, να μην παραβλέπουν και να μην περιφρονούν τα όρια ανοχής του λαού.
Στο ίδιο πλαίσιο, κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαιώνουν ότι δεν είναι καν στη σκέψη του πρωθυπουργού η αξιοποίηση της κρίσης που προέκυψε με τους επιτηρητές των δανειστών μας για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. στόσο, αναγνωρίζουν ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα αποδυναμώνει την εμβέλεια και την ισχύ του μηνύματος ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να οδηγήσει τον τόπο σε εκλογές...
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΗΛ. ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - dhatz@naftemporiki.gr
Γ. Πεταλωτής: Τιμάμε τις δεσμεύσεις μας
Τιμάμε τις δεσμεύσεις μας
Ο Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι «τους ζητήσαμε να βοηθήσουν και τιμάμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Δεν ζητήσαμε όμως από κανένα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν το ρόλο τους. Και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές σε όλους τους εταίρους μας».
Ομαδικά πυρά από υπουργούς
Από τη Βέροια ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, δήλωσε ότι την αποκλειστική ευθύνη έχει η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός δεν έχει δώσει εντολή σε κανέναν εκπρόσωπο της τρόικας να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή και να του δίνει μαθήματα. «Κανείς απ' όλους όσοι οφείλουν να συνδράμουν την Ελλάδα να βγει από την κρίση δεν μπορεί να παρεξηγεί το ρόλο του. Ο ελληνικός λαός σε κανέναν εκπρόσωπο της τρόικας δεν έχει δώσει την εντολή ή την εξουσιοδότηση να του δίνει μαθήματα. Η ευθύνη μάς ανήκει αποκλειστικά και είμαστε σε θέση απέναντι στον ελληνικό λαό ανά πάσα στιγμή να αιτιολογήσουμε τις αποφάσεις μας», επεσήμανε ο υπουργός.
«Ο ελληνικός λαός κυβερνά την Ελλάδα, δεν την κυβερνά και δεν τη διαφεντεύει κανείς άλλος», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας. «Οσοι βοηθούν την προσπάθειά μας, και τους ευχαριστούμε γι' αυτό, ξέρουν πως πρέπει να σέβονται την αξιοπρέπεια και τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού», είπε ο υπουργός στο περιθώριο της επίσκεψής του σε στρατιωτική μονάδα στα Γιαννιτσά.
Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, σημείωσε πως «οι εκπρόσωποι της τρόικας ξεπέρασαν τα όρια. Τα όσα είπαν είναι απαράδεκτα και αποδοκιμαστέα».
Αυστηρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς άσκησε η «Αριστερή Πρωτοβουλία», τα στελέχη της οποίας συγκροτούν πολιτική τάση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπό την καθοδήγηση του κ. Γιώργου Παναγιωτακόπουλου. Σε ανακοίνωσή της θέτει ζήτημα «ουσιαστικής πολιτικής ευθύνης των κυβερνώντων» και για πρώτη φορά σε κείμενό της ασκεί κριτική και στον πρωθυπουργό, το οποίον καλεί «να αναλογιστεί τις ευθύνες του, γιατί ακόμη και σήμερα εμπιστεύεται ένα προβληματικό και αποτυχημένο οικονομικό επιτελείο».
 
ANNH KAΡΟΛΙΔΟΥ - akarol@naftemporiki.gr