Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011

Τουλάχιστον 24 οι νεκροί διαδηλωτές στη Λιβύη

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ5_1DRcW4nnZls5ZgU6Sfn9KrrwkrwnhZj7Ith3betaqrSkRV_TA
Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς. 
 
 
Οι δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης, από το βράδυ της Τρίτης, έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 24 διαδηλωτές και έχουν τραυματίσει δεκάδες στην προσπάθειά τους να διαλύσουν τις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος της χώρας, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.
Η οργάνωση επισημαίνει πως οι αρχές της Λιβύης πρέπει να σεβαστούν το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά. «Οι Λίβυοι δεν πρέπει να διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους», υπογραμμίζει.
Στο μεταξύ, νέες διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα στη Λιβύη, την επομένη της «Ημέρας Οργής». Μηνύματα ομάδων της αντιπολίτευσης στο Διαδίκτυο αναγγέλλουν τις διαδηλώσεις σήμερα μετά την προσευχή της Παρασκευής.
Διαδηλωτές πυρπόλησαν την έδρα του τοπικού ραδιοφώνου στη Βεγγάζη
Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν την έδρα του τοπικού ραδιοσταθμού στη Βεγγάζη στην ανατολική Λιβύη, μετά την αποχώρηση των δυνάμεων ασφαλείας που φρόντιζαν για την ασφάλεια του κτιρίου, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες και μια επίσημη πηγή.
«Η έδρα του ραδιοσταθμού καίγεται», δήλωσε ένας μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Ένας άλλος μάρτυρας είπε ότι «οι δυνάμεις της τάξης, που φρόντιζαν για την ασφάλεια του κτιρίου απομακρύνθηκαν το απόγευμα. Οι διαδηλωτές μπήκαν στη συνέχεια στην έδρα του ραδιοσταθμού και την πυρπόλησαν», πρόσθεσε.
Επίσημη πηγή επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο την πληροφορία αυτή, καταγγέλλοντας «έγκλημα κατά της ασφάλειας και της σταθερότητας στη χώρα».
Δεκατέσσερις νεκροί από τις χθεσινές συγκρούσεις
Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και αντικαθεστωτικών διαδηλωτών στη Βεγγάζη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, σύμφωνα με νέο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα από τοπική ιατρική πηγή. «Αυτήν τη στιγμή ο αριθμός των διαδηλωτών που σκοτώθηκαν ανέρχεται σε 14», δήλωσε πηγή του τοπικού νοσοκομείου, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Ο Ραμαντάν Μπρίκι, διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Quryna της Βεγγάζης, επιβεβαίωσε επικαλούμενος πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας τον απολογισμό αυτόν των χθεσινών ταραχών.
Η κατάσταση σήμερα είναι ήρεμη στη Βεγγάζη, σύμφωνα με τον Μπρίκι, ο οποίος σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχουν προβλήματα σύνδεσης με το Διαδίκτυο, τα οποία εμποδίζουν την εφημερίδα, η οποία πρόσκεται στον Σέιφ αλ Ισλάμ, γιο του Καντάφι, να δημοσιεύσει πληροφορίες στην ιστοσελίδα της.
Προηγούμενος απολογισμός λιβυκής πηγής γνωστοποιούσε το θάνατο 7 ανθρώπων στη Βεγγάζη, η οποία βρίσκεται 1.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, και 2 στην Αλ Μπάιντα, η οποία βρίσκεται ακόμη πιο ανατολικά. Με το νέο απολογισμό ανεβαίνει σε 16 ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την Τρίτη που άρχισαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Λιβύη.
Ωστόσο το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) γνωστοποίησε σήμερα ότι οι νεκροί στη Λιβύη ανέρχονται σε 24, διευκρινίζοντας ότι οι 8 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στη Βεγγάζη, η οποία συγκεντρώνει τους πιο σφοδρούς επικριτές του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι.
Παράλληλα η λιβυκή αντιπολίτευση κατηγόρησε σήμερα τις αρχές ότι έδωσαν όπλα σε Αφρικανούς μετανάστες στο βόρειο τμήμα της χώρας για να πυροβολούν αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Η ενέργεια αυτή έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο έως και 30 ανθρώπων.
Η λιβυκή ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης Al-Youm αποκαλύπτει ότι ελικόπτερα προσγειώθηκαν για σύντομο χρονικό διάστημα για να προμηθεύσουν με όπλα τους μετανάστες στις πόλεις Αλ Μπάιντα και Σάχατ, που βρίσκονται και οι δύο στη βόρεια ακτή της Λιβύης.
Η ιστοσελίδα προσθέτει επίσης ότι στις συμπλοκές σκοτώθηκαν και τρεις από τους μετανάστες που είχαν προμηθευτεί με όπλα.
Τρεις κρατούμενοι σκοτώθηκαν κατά την προσπάθειά τους να δραπετεύσουν
Τρεις κρατούμενοι σκοτώθηκαν σήμερα στη Λιβύη από τις δυνάμεις της τάξης καθώς προσπαθούσαν να δραπετεύσουν από τη φυλακή Ελ Τζεντάιντα, κοντά στην Τρίπολη, δήλωσε σήμερα πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.
«Κρατούμενοι αποπειράθηκαν να δραπετεύσουν από τη φυλακή Ελ Τζεντάιντα, αλλά οι φύλακες επενέβησαν και ήταν υποχρεωμένοι να ανοίξουν πυρ κατά των κρατουμένων, οι οποίοι έκαναν χρήση βίας», δήλωσε η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«Οι συγκρούσεις προκάλεσαν το θάνατο τριών κρατουμένων», προσέθεσε, σημειώνοντας ότι τώρα η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και οι δυνάμεις της τάξης περικυκλώνουν τη φυλακή.
Πολλοί κρατούμενοι, οι οποίοι εξεγέρθηκαν, δραπέτευσαν νωρίτερα σήμερα από φυλακή της Βεγγάζης, δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Λιβύης, στην οποία πραγματοποιούνται διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ