Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Διανοούμενοι εναντίον Μπερλουσκόνι

Ο συγγραφέας Ουμπέρτο Έκο

Μπορεί όλος ο κόσμος να έχει αυτές τις ημέρες στραμμένα τα βλέμματα στην Αίγυπτο, ωστόσο και σε άλλες χώρες οι πολίτες κατεβαίνουν αυτές τις ημέρες στο δρόμο ζητώντας αλλαγές.

Διαδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο και στην Ιταλία. Στη μάχη κατά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι η αντιπολίτευση επιστρατεύει τώρα και γνωστούς ιταλούς διανοούμενους, όπως τον γνωστότερο συγγραφέα της χώρας Ουμπέρτο Έκο:

"Ήρθα εδώ με αρκετές επιφυλάξεις. Γιατί νομίζω ότι μπορούμε να φωνάζουμε όσο θέλουμε, αλλά ο Μπερλουσκόνι δεν παραιτείται".

Η… ανιψιά του Μουμπάρακ


"Η Ιταλία δεν είναι οίκος ανοχής"

 Ο γνωστός συγγραφέας συμμετείχε σε διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Μιλάνο. Κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών: "Παραιτήσου!" Η εισαγγελία του Μιλάνου έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες έρευνα σε βάρος του Ιταλού πρωθυπουργού με την κατηγορία της "υποστήριξης της εκπόρνευσης ανηλίκων" και της "κατάχρησης εξουσίας". Αφορά στη γνωστή πλέον υπόθεση Καρίμα που είδε το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Οκτώβριο, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο καβαλιέρε, κάνοντας κατάχρηση του αξιώματός του, ζήτησε από την αστυνομία του Μιλάνου να αφήσει ελεύθερη τη 17χρονη που αντιμετώπιζε τότε κατηγορίες κλοπής. Και αυτό με ένα ψέμα που αυτές τις ημέρες ακούγεται ιδιαίτερα πικάντικο: υποστήριξε, σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, ότι η νεαρή είναι ανιψιά του Χόσνι Μουμπάρακ.

"Πιστεύαμε ότι αυτός που συνδέει τους Μπερλουσκόνι και Μουμπάρακ είναι η ανιψιά του τελευταίου", λέει ο Έκο. "Στην πραγματικότητα όμως είναι το γεγονός ότι δεν θέλουν να παραιτηθούν".

Πρέπει να μιλήσω για να υπερασπιστώ την τιμή της χώρας μου, λέει ο Έκο. Όταν βρίσκεται στο εξωτερικό τον ρωτάνε κάθε τόσο γιατί οι Ιταλοί δεν κάνουν κάτι για να απομακρύνουν τον Μπερλουσκόνι από την εξουσία. Αυτό τον εκνευρίζει:

"Γιατί εδώ υπάρχουν εφημερίδες που ασκούν καθημερινά κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης και τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού. Υπάρχουν συγγραφείς που έχουν γράψει ολόκληρα βιβλία. Αλλά στο εξωτερικό δεν τα γνωρίζουν αυτά. Ένα σουτιέν που πέφτει στο πάτωμα προσελκύει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ένα άρθρο".

Βαρύ το τίμημα της κριτικής

Ανάμεσα στους γνωστότερους επικριτές του Μπερλουσκόνι είναι και ο συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο, γνωστός στο ευρύ κοινό από το πολύκροτο βιβλίο του "Γόμορρα" το οποίο αναφέρεται στην Καμόρα, τη μαφία της Νάπολης. Ο Μπερλουσκόνι είχε κατηγορήσει τον συγγραφέα ότι αμαυρώνει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό:

"Σήμερα", λέει ο Σαβιάνο, "όλοι γνωρίζουν ότι όποιος επικρίνει την κυβέρνηση θα πληρώσει ένα τίμημα που θα έχει τη μορφή της συκοφαντίας, της δυσφήμησης και της παραβίασης των δικαιωμάτων του".

Ο συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο Ο συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο 

Ανάμεσα στους διαδηλωτές συνήθως και μεγάλος αριθμός γυναικών. "Η Ιταλία δεν είναι οίκος ανοχής", φώναζαν το Σαββατοκύριακο αναφερόμενες στα περιβόητα πάρτι του καβαλιέρε στη βίλα Άρκορε. Δεν φταίνε όμως μόνον οι αδυναμίες του Μπερλουσκόνι για την παράλυση της χώρας, αλλά η αδυναμία του συνόλου της πολιτικής, θα πει ο ιταλός φιλόσοφος Μάσιμο Κατσιάρι:

"Δεν θα επέμενα τόσο σε αυτά τα ερωτήματα, στη Βίλα Άρκορε κτλ. Ο λόγος που η Ιταλία έχει περιέλθει σε αυτή την κατάσταση είναι οι δυο πολιτικοί πόλοι: ο ένας δεν έχει την ικανότητα να κυβερνήσει και ο άλλος την ικανότητα να ασκήσει αντιπολίτευση. Και οι δυο περνούν κρίση".

Ο Μπερλουσκόνι πάντως δεν φαίνεται να συγκινείται. Ερωτηθείς για τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών ο ιταλός πρωθυπουργός περιορίστηκε να δηλώσει: "Είμαι χοντρόπετσος".


Tilmann Kleinjung (BR) / Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου 

dw-world.de