Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Το σχέδιο ανάπλασης του Ελληνικού πάει Κατάρ

Ο «φάκελος Αθεμπίγιο» πάει ΚατάρΤο «διαβατήριο» για το πρώτο του ταξίδι στο Κατάρ εξασφάλισε ο «φάκελος» με το σχέδιο ανάπλασης του Ελληνικού, μετά το χθεσινό τετ α τετ στην Αθήνα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Ισπανό αρχιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιο.

Η συνάντηση στο πρωθυπουργικό γραφείο της Βουλής οδήγησε σε συγκεκριμένες αποφάσεις για τα επόμενα γοργά βήματα και με στόχο μέχρι τον Ιούνιο το αναπτυξιακό σχέδιο για το Ελληνικό να έχει ενταχθεί σε τροχιά υλοποίησής του.

Ο κ. Αθεμπίγιο, στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ανέλυσε πλήρως το εν λόγω σχέδιο, που ως τεχνικός σύμβουλος έχει αναλάβει την «επίβλεψή» του σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία. Εν συνεχεία, ο Καταλανός αρχιτέκτονας «παρέδωσε» το σχέδιο στους συναρμόδιους υπουργούς, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις σε σύσκεψη που ακολούθησε, υπό τον υπουργό Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη.
Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι κυρίες Τίνα Μπιρμπίλη, Αννα Διαμαντοπούλου, ο Ν. Σηφουνάκης και οι αρμόδιοι γενικοί γραμματείς των δύο υπουργείων συμφώνησαν ότι για την ανάπλαση του Ελληνικού (και άλλων περιοχών της Αθήνας) ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία θα είναι το «πράσινο», χωρίς ωστόσο την υποβάθμιση της προοπτικής για την οικονομική βιωσιμότητα του σχεδίου.
Ανάλογα ραντεβού θα γίνουν και μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αφού αρκετά «καυτά σημεία» του πλάνου παραμένουν στη σφαίρα της διαβούλευσης μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων.
Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, ο οποίος και έχει την ευθύνη προώθησης του μνημονίου που υπέγραψε με τους Καταρινούς στη Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιήσει στις 22 Φλεβάρη ταξίδι στο Κατάρ. Στις «αποσκευές» του θα έχει το πλάνο για την ανάπλαση του Ελληνικού, που ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του να «αποτελέσει το νέο αναπτυξιακό πρότυπο για την Ελλάδα».
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μέσω της διαδικασίας που προβλέπει ο νόμος Παμπούκη (fast track) θα υπάρξει άμεσο ξεμπλοκάρισμα από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ώστε όταν μπουν οι «υπογραφές», να προχωρήσουν με «ακρίβεια» και χωρίς καθυστερήσεις στο «διά ταύτα».
«Χθες μπήκαν τα θεμέλια για μια συμφωνία που θα φέρει ''ανατροπή'' με τη διείσδυση της καινοτομίας στη φιλοσοφία και στον σχεδιασμό της ανάπτυξης στη χώρα για τα επόμενα χρόνια», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας, υποστηρίζοντας ότι διά του «Ελληνικού» μπορεί να «απογειωθεί» αργά αλλά σταθερά η προοπτική ανάπτυξης και ανάκαμψης της Οικονομίας, καθώς και του Τουρισμού. «Θα ανοίξουν πολλές νέες θέσεις εργασίας», τονίζει επίσης.
Πρόταση
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο «τραπέζι» των διαβουλεύσεων παραμένει η πρόταση για την ήπια οικιστική ανάπτυξη, για μεγάλες ζώνες πρασίνου, την υπογειοποίηση της παραλιακής λεωφόρου, την κατασκευή μαρινών, ξενοδοχειακών συγκροτημάτων ή πανεπιστημιακών χώρων, καθώς και για τη δημιουργία σύγχρονων κέντρων για την προώθηση της έρευνας και της τεχνολογίας. Βάσει πληροφοριών, εάν και εφόσον το σχέδιο «κουμπώσει» με αυτό των Καταρινών (υπό όρους που θέτει η ελληνική κυβέρνηση, π.χ. για το περιβάλλον), τότε θα προχωρήσουν σε διακρατική σύμβαση - που θα περάσει και από τη Βουλή. Δεν αποκλείεται, πάντως, να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την ανάπλαση του Ελληνικού και παρεμβάσεις στον πολεοδομικό ιστό της Αθήνας.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

 ΕΘΝΟΣ