Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Στο Ιντερνετ θα μπουν τα ρομπότ της Ε.Ε.

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSZZ2Q1oAnKU7YXowT7bXhQjWSvgN0nYS1fTueMKIs_o_MV72Z9Gg
Τα RoboΕarth θα είναι ένας ψηφιακός τόπος όπου τα ρομπότ θα μπορούν να «ανεβάζουν» διάφορα δεδομένα και να ζητούν βοήθεια από άλλα ρομπότ για να εκτελέσουν μια εργασία.
 

Τα ευρωπαϊκά ρομπότ σύντομα θα έχουν στη διάθεσή τους κάτι ανάλογο με το Διαδίκτυο και την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, καθώς μια ομάδα ευρωπαίων επιστημόνων έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα, με την ονομασία RoboEarth, που θα επιτρέψει στα ρομπότ της «γηραιάς ηπείρου» να μοιράζονται και να ανταλλάσσουν τις πληροφορίες και τις γνώσεις τους για τον κόσμο.
Τα RoboΕarth θα είναι ένας ψηφιακός τόπος όπου τα ρομπότ θα μπορούν να «ανεβάζουν» διάφορα δεδομένα και να ζητούν βοήθεια από άλλα ρομπότ για να εκτελέσουν μια εργασία. Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο θα γίνουν πιο αποδοτικά, αλλά σταδιακά θα αποκτήσουν μια συνεχώς διευρυνόμενη «βιβλιοθήκη» γνώσεων αναφορικά με τα «αφεντικά» τους, δηλαδή τους ανθρώπους, ώστε να γίνουν ακόμα πιο χρήσιμα.
Πίσω από την πρωτότυπη ιδέα, σύμφωνα με το BBC, βρίσκεται ο δρ Μάρκους Βάϊμπελ του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, ο οποίος, όπως δήλωσε, θέλει να σπάσει τα στεγανά γνώσης με τα οποία έχουν εφοδιάσει οι περισσότεροι κατασκευαστές εξ αρχής τα ρομπότ τους. Στόχος είναι στο μέλλον, μέσω του RoboΕarth, κάθε ρομπότ να ανταλλάσσει με τους «συναδέλφους» του τις γνώσεις που αποκτά για τον κόσμο.
Το RoboEarth θα είναι ταυτόχρονα σύστημα επικοινωνιών (όπως το διαδίκτυο) και βάση δεδομένων (όπως η Wikipedia). «Με τη Wikipedia οι άνθρωποι μπορούν να μοιράζονται τις γνώσεις τους, να τις επεξεργάζονται, να συνεισφέρουν και να έχουν πρόσβαση σε αυτές. Κάτι παρόμοιο δεν υπάρχει για τα ρομπότ», όπως είπε ο Βάϊμπελ.
Αν ένα ρομπότ, για παράδειγμα, μπαίνει σε ένα νέο μέρος, που δεν έχει ποτέ πριν επισκεφτεί, θα μπορεί να συνδέεται με το RoboEarth και να αποκτά πληροφορίες για την άγνωστη τοποθεσία, ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί και να εργαστεί άμεσα σε αυτήν. Η δυνατότητα αυτή θα είναι πολύτιμη για τα ποικίλα οικιακά ρομπότ, που μελλοντικά αναμένεται να αναλάβουν υπηρεσία στα σπίτια. Το RoboEarth θα διδάσκει τα ρομπότ για τα αντικείμενα που απαρτίζουν το ανθρώπινο περιβάλλον και για τις μεταξύ τους σχέσεις.
Το τετραετές πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ήδη 35 ερευνητές εργάζονται σε αυτό.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ