Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

«Απόλυτη θύελλα» φοβάται η Χ. Κλίντον στη Μ. Ανατολή

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSbCltar_-wAhA22AQfb1GQyq6p19rxUMzchDPE8SVgMzamrQfFUw
Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κλίντον προειδοποιεί για το ξέσπασμα μιας «απόλυτης θύελλας» στη Μέση Ανατολή αν δεν υπάρξουν γρήγορα δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. 
 
Η Μέση Ανατολή βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «απόλυτη θύελλα» αναταραχών και οι ηγέτες της περιοχής πρέπει να θεσπίσουν γρήγορα πραγματικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις ειδάλλως θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο μεγαλύτερης έλλειψης σταθερότητας, δήλωσε σήμερα η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.
«Η περιοχή σφυροκοπείται από μια απόλυτη θύελλα ισχυρών τάσεων», δήλωσε η Κλίντον σε ομιλία της στη διάσκεψη για την ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο.
«Αυτό είναι που έφερε τους διαδηλωτές στους δρόμους της Τύνιδας, του Καΐρου και πόλεων σε όλη την περιοχή. Το σημερινό στάτους κβο δεν είναι απλώς αποδεκτό», σημείωσε.
Η πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο πρέπει να γίνει με «τη μεγαλύτερη δυνατή ομαλότητα, αλλά το ταχύτερο δυνατόν», υπογράμμισε επίσης.
«Ο (Αιγύπτιος) πρόεδρος (Χόσνι) Μουμπάρακ ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για επανεκλογή και ότι ούτε ο γιος του θα είναι υποψήφιος (...) Έδωσε ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνησή του να ηγηθεί και να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία μετάβασης», σημείωσε η Κλίντον.
«Αυτό είναι που είπε η κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κάνει και αυτό είναι που υποστηρίζουμε και ελπίζουμε να το δούμε να προχωράει με τη μεγαλύτερη δυνατή ομαλότητα, αλλά το ταχύτερο δυνατό υπό τις συνθήκες αυτές», προσέθεσε.
Η Αμερικανίδα υπουργός κάλεσε επίσης την αιγυπτιακή κυβέρνηση να πραγματοποιήσει ελεύθερες εκλογές τις οποίες θα επιτηρούν διεθνείς παρατηρητές και επικεντρώθηκε στην ανάγκη για μετάβαση στη δημοκρατία ως μέσο για την αντιμετώπιση του κύματος ταραχών στην Αίγυπτο και σε άλλα μέρη του αραβικού κόσμου.
«Βεβαίως υπάρχουν κίνδυνοι με τη μετάβαση στη δημοκρατία», σημείωσε ωστόσο. «Μπορεί να είναι χαοτικό, μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμα αστάθεια. Ακόμη χειρότερα -και το έχουμε δει στο παρελθόν- η μετάβαση μπορεί να παρεκκλίνει και να οδηγήσει απλώς σε ένα άλλο απολυταρχικό καθεστώς» .
Γι'αυτόν το λόγο, η αλλαγή «θα λειτουργήσει μόνον αν είναι προσεκτική, συνολική και γίνει με διαφάνεια», υπογράμμισε.
«Αν δεν υπάρξει πρόοδος προς συστήματα ανοιχτά και υπεύθυνα, το χάσμα μεταξύ των λαών και των κυβερνήσεών τους θα μεγαλώσει και η αστάθεια θα επιδεινωθεί», σημείωσε και κατέληξε: «Σε ολόκληρη την περιοχή» της Μέσης Ανατολής «θα πρέπει να υπάρξει προφανής και πραγματική πρόοδος προς συστήματα που θα χαρακτηρίζονται από διαφάνεια, εντιμότητα και υπευθυνότητα» .

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ