Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Σε «τεντωμένο σκοινί» η κατάσταση στο Μπαχρέιν

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT1vmXbtfvgMtBa2JsQ9YL3F5ajrEZjUpJgxUZni7ZLNA08ZDAkwQ
 
Η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών στην πλατεία του 
Μαργαριταριού, υπάρχουν τραυματίες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. 
 
Οι δυνάμεις ασφαλείας του Μπαχρέιν πυροβόλησαν εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πλατεία του Μαργαριταριού τραυματίζοντας τουλάχιστον 23, δήλωσε σιίτης πρώην βουλευτής, μία ημέρα αφού η αστυνομία διέλυσε με τη βία τους συγκεντρωμένους σε αυτή την πλατεία της Μανάμα.
«Πιστεύουμε ότι ήταν ο στρατός», δήλωσε ο Σαΐντ Χάντι του σιιτικού αντιπολιτευόμενου κόμματος Wefaq, το οποίο αποσύρθηκε την Πέμπτη από το κοινοβούλιο.
Ένας άλλος βουλευτής του Wefaq, ο Τζαλάλ Φιρούζ, δήλωσε ότι οι διαδηλωτές βρίσκονταν σε άλλο σημείο, όπου τιμούσαν έναν διαδηλωτή ο οποίος σκοτώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από την αστυνομία.
Οι διαδηλωτές στη συνέχεια πήγαν στην πλατεία του Μαργαριταριού, όπου οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ, πρόσθεσε ο Φιρούζ. Η αστυνομία δεν έχει σχολιάσει το συμβάν.
Η τηλεόραση αλ Μάναρ του Λιβάνου, την οποία διαχειρίζεται η Χεζμπολάχ, επικαλείται έναν γιατρό του νοσοκομείου Σαλναμίγια της Μανάμα ο οποίος δηλώνει ότι 25 τραυματίες έχουν διακομισθεί στο νοσοκομείο, δύο από τους οποίους είναι σε σοβαρή κατάσταση.
«Είναι μία ειρηνική διαδήλωση», δήλωσε ο γιατρός Μαχμούντ Αμπάς στο αλ Μάναρ. «Πως μπορούν να τους αντιμετωπίζουν με σφαίρες; Είναι μία ανθρωπιστική καταστροφή. Δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε».
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες περίπου 20 αστυνομικά αυτοκίνητα κατευθύνθηκαν προς την πλατεία μετά το συμβάν.
Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 231 τραυματίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Πέμπτη από την επιδρομή της αστυνομίας στην πλατεία του Μαργαριταριού για τη διάλυση δια της βίας της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, την ώρα που οι περισσότεροι από αυτούς κοιμόντουσαν.
Εξάλλου ο πρίγκιπας του Μπαχρέιν Σάλμαν μπεν Χάμαντ αλ Χαλίφα υποσχέθηκε σήμερα ότι θα διεξαχθεί διάλογος με την αντιπολίτευση μόλις αποκατασταθεί η ηρεμία στη χώρα.
«Το Μπαχρέιν δεν ήταν ποτέ αστυνομικό κράτος», δήλωσε ο αλ Χαλίφα σε συνέντευξή του σε πολιτική εκπομπή στην κρατική τηλεόραση της χώρας. «Δεν λέω ψέματα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι συμπολίτες μου και η περίοδος που διανύουμε είναι ευαίσθητη και απαιτεί να είμαστε όλοι υπεύθυνοι», υπογράμμισε.
«Σέβομαι το Wefaq, όπως σέβομαι τους πάντες. Τώρα είναι ώρα να κάτσουμε και να συζητήσουμε, όχι να πολεμήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρίγκιπας.
«Πρέπει ο διάλογος να διεξαχθεί σε ηρεμία», επεσήμανε ο πρίγκιπας αλ Χαλίφα, διαβεβαιώνοντας ότι «κανένα θέμα δεν θα αποκλειστεί από τον διάλογο».
«Το Μπαχρέιν είναι αντιμέτωπο αυτή την περίοδο με μία κατάσταση διαίρεσης και αυτό είναι απαράδεκτο», κατήγγειλε ο πρίγκιπας επισημαίνοντας ότι «πολλές χώρες αντιμετώπισαν μία παρόμοια κατάσταση, όμως οι ηγέτες τους κατέληξαν να συναντώνται να συνομιλούν για όλα με ηρεμία».
Το Μπαχρέιν, στο οποίο η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι σιίτες, κυβερνάται από τον 18ο αιώνα από μία σουνιτική δυναστεία. Η αντιπολίτευση ζητά την παράιτηση της κυβέρνησης μετά τη διάλυση με τη βία μίας ειρηνικής συγκέντρωσης, όπως δήλωσε χθες Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του σιιτικού κόμματος Wefaq σεΐχης Αλι Σάλμαν.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, σεΐχης Χαλίφα μπεν Σάλμαν αλ Χαλίφα, θείος του βασιλιά, είναι σε αυτό το πόστο από το 1971, οπότε το Μπαχρέιν κήρυξε την ανεξαρτησία του.
Σύμφωνα με τον σιίτη ηγέτη η αντιπολίτευση επιθυμεί «μία νέα κυβέρνηση που θα προτείνει πολιτικές μεταρρυθμίσεις, που θα μπορέσει να αναθεωρήσει το Σύνταγμα, το οποίο θα διασφαλίζει την αρχή της ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας και θα εγκαταστήσει συνταγματική μοναρχία».
Στον εθνικό διάλογο με όλους προσβλέπει ο βασιλιάς του Μπαχρέιν
Ο πρίγκιπας διάδοχος του Μπαχρέιν επιφορτίστηκε «να ξεκινήσει, αμέσως, εθνικό διάλογο με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», με προτροπή από το βασιλιά του Μπαχρέιν, σεΐχη Σαλμάν μπιν Χαμάντ αλ Χαλίφα.
«Ο σκοπός του διαλόγου θα είναι να αποτραπεί αυτή η κρίση, που συγκλονίζει το βασίλειο» τονίστηκε στο βασιλικό ανακοινωθέν.
Στο Λονδίνο έγινε επίσημα γνωστό ότι ακυρώνονται όλες οι εξαγωγές πολεμικού υλικού προς το Μπαχρέιν, «ώστε αυτό το βρετανικό υλικό να μη χρησιμοποιηθεί κατά των διαδηλωτών».
Σημειωτέον, η ίδια ακριβώς απόφαση ελήφθη από το Λονδίνο και γιά το υλικό αυτής της κατηγορίας, που θα αποστελλόταν στο άμεσο μέλλον προς τη Λιβύη.

Έκλεισε την πόρτα στο διάλογο ο ανώτερος σιίτης ιερωμένος

Ο ανώτερος σιίτης ιερωμένος του Μπαχρέιν δήλωσε σήμερα ότι η επίθεση της αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών, κατά την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι, ήταν μια «σφαγή» και ότι η κυβέρνηση έκλεισε την πόρτα στο διάλογο.
Ο σεΐχης Ίσα Κάσεμ μίλησε σ' ένα τζαμί σε σιιτικό χωριό στις βορειοδυτικές παρυφές του Μπαχρέιν, όπου χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για την προσευχή της Παρασκευής.
Το κήρυγμα του Κάσεμ διέκοπταν πιστοί που φώναζαν «ο λαός θέλει να πέσει το καθεστώς».
Ο ισχυρός αυτός ιερωμένος έχει σημαντική επιρροή στους σιίτες που αποτελούν την πλειοψηφία στα αραβικά κράτη του Κόλπου, γεγονός που τον καθιστά σημαντική φυσιογνωμία στην αναταραχή που επικρατεί στη χώρα. Αναλυτές λένε πως σπάνια κάνει αναφορές σε θέματα σχετικά με τη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων και, όταν το κάνει, οι επισημάνσεις του είναι μετρημένες.
Ο Τζαουάντ Φαϊρούζ, μέλος του σιιτικού συνασπισμού Ουέφακ στο κοινοβούλιο, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι ο σεΐχης Ίσα κάλεσε επίσης το λαό να ασκήσει πίεση για τα δικαιώματά του.
«Είπε ότι πρέπει να επιμένεις στα αιτήματά σου», δήλωσε ο Φαϊρούζ, προσθέτοντας ότι ερμήνευσε τη φράση αυτή ως υποστήριξη των διαδηλώσεων: «Είναι σαφές ότι δεν θα πρέπει να μείνουν σιωπηλοί και πρέπει να βγουν στους δρόμους», τόνισε.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ ματαίωσε σήμερα τα σχέδιά του να επισκεφθεί αργότερα αυτό το μήνα το Μπαχρέιν μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας.
«Η ελευθερία του συνέρχεσθαι και η ελευθερία της γνώμης πρέπει να είναι πλήρως εγγυημένες στο Μπαχρέιν», δήλωσε ο Όλαφ Γκλέζεκερ, εκπρόσωπος του Γερμανού προέδρου.
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το κατά πόσον θα πραγματοποιηθεί το υπόλοιπο πρόγραμμα της επίσκεψης του Γερμανού προέδρου στον Κόλπο -περιλαμβάνει σταθμούς στο Κουβέιτ και το Κατάρ- εξαρτάται από τις περαιτέρω εξελίξεις.
Εξάλλου το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε στο Λονδίνο πως η Βρετανία επανεξετάζει επειγόντως τις πωλήσεις όπλων στο Μπαχρέιν, στις οποίες περιλαμβάνονται δακρυγόνα και εξοπλισμός για την καταστολή ταραχών.
Τους εννέα τελευταίους μήνες δόθηκαν άδειες εξαγωγής στο Μπαχρέιν 250 κανίστρων δακρυγόνων και άλλου εξοπλισμού καταστολής, δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Άλιστερ Μπερτ.
«Δεν θα εγκρίνουμε οποιεσδήποτε εξαγωγές εκτιμάμε ότι μπορεί να προκαλέσουν ή να παρατείνουν περιφερειακές ή εσωτερικές συγκρούσεις, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να διευκολύνουν την εσωτερική καταστολή ή που θα μπορούσαν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο να αντιβαίνουν στα κριτήρια», δήλωσε ο Μπερτ.
Χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν σήμερα στα περίχωρα της Μανάμα στις κηδείες δύο σιιτών που σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή των δυνάμεων ασφαλείας του Μπαχρέιν για να διαλύσουν αντικυβερνητική καθιστική διαμαρτυρία στην πρωτεύουσα.
Ακολουθώντας δύο οχήματα που μετέφεραν τις σορούς του Αλι Χόντερ, 53 ετών και του Μαχμούμπ Μέκι, 23 ετών, καλυμμένων με τη σημαία της χώρας, η πομπή χιλιάδων ανθρώπων κατευθύνθηκε προς το σιιτικό χωριό Σίτρα, ενώ το πλήθος φώναζε συνθήματα: «Ούτε σιίτες, ούτε σουνίτες, εθνική ενότητα» και «σουνίτες και σιίτες είναι αδελφοί», σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Άλλοι φώναζαν «ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος» και «οι δυνάμεις καταστολής δέχονται τα προνόμια και ο λαός δέχεται τις σφαίρες».
Το Μπαχρέιν κυβερνάται από μία σουνιτική δυναστεία και ο πληθυσμός της είναι κατά πλειοψηφία σιιτικός.
Οι δύο άνδρες σκοτώθηκαν όταν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας πραγματοποίησαν επιδρομή χθες τα ξημερώματα εναντίον διαδηλωτών στην πλατεία του Μαργαριταριού στο κέντρο της Μανάμα ζητώντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις.
Συνολικά, πέντε άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, σύμφωνα με επίσημες πηγές.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του μεγαλύτερου κινήματος της σιιτικής αντιπολίτευσης, σήμερα θα πραγματοποιηθούν οι κηδείες ακόμη ενός σιίτη στο χωριό Σίτρα και ενός τετάρτου σε άλλο σιιτικό χωριό.
Ελικόπτερο του υπουργείου Εσωτερικών πετάει επάνω από το χωριό Σίτρα, ενώ δεν υπάρχει αστυνομική παρουσία στην περιοχή.
Οι διαδηλωτές στο Μπαχρέιν ζητούν συνταγματική μοναρχία και εκλεγμένη κυβέρνηση.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ