Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Πόρισμα εξεταστικής για Siemens: Έκρυψαν την αλήθεια σε 2.000 σελίδες

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRO8i4qJvOYJEbzSM26zcoskMNbqgYqXDBT95QGJsRYhUJmbqX08A
ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΛΑΒΟΥΚΟΥ

Χρειάστηκαν περίπου 2.000 σελίδες για τη δημιουργία και παρουσίαση του πλέον ανώδυνου πολιτικά για τα δύο κόμματα εξουσίας πορίσματος για τη Siemens, που, αν και προτείνει ομόφωνα την περαιτέρω κοινοβουλευτική διερεύνηση του σκανδάλου, υπέρ της οποίας τάχθηκε και ο πρωθυπουργός στη χθεσινή ομιλία του, κατά γενική ομολογία είναι αντιστρόφως ανάλογο με το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος που το χαρακτηρίζει.
Στις 2.000 σελίδες που η Εξεταστική κατέθεσε χθες στη Βουλή τεκμηριώνεται επαρκώς πολιτικά μόνον η προσπάθεια δικομματικής συγκάλυψης του σκανδάλου και αποκαλύπτεται η τακτική και των δύο για απομάκρυνση των «καμένων» προσώπων του παρελθόντος. Γίνεται φανερό ότι συναίνεσαν τα δύο κόμματα σε ένα ήσσονος του αναμενομένου πόρισμα απόδοσης πολιτικών ευθυνών εν μέσω της κατακραυγής του κόσμου και αδιαφορώντας για την κοινωνική απαίτηση απόδοσης ευθυνών και ανεύρεσης των χρημάτων που "έκλεψαν" από την τσέπη των πολιτών οι ταγοί της προάσπισης των συμφερόντων του.
Εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τους πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, τα ονόματα των οποίων υπάρχουν στην προτεινόμενη λίστα για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ, πολύ μετά τις 16.00, σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση, στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο το πόρισμα της Εξεταστικής για το σκάνδαλο Siemens από τον πρόεδρο της Επιτροπής Σήφη Βαλυράκη.
Χωρίς να αγγιχτεί το βαρύ θέμα "κομματικά ταμεία" ή να μπει το μαχαίρι στο θέμα εξοπλισμοί και συστήματα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων ή ακόμα και στο μέχρι σήμερα διατηρηθέν σύστημα προμηθειών του τομέα Υγείας στον οποίο πρωταρχικό ρόλο έχει η Siemens, παρουσιάστηκε ένα πόρισμα στο οποίο ζητείται η περαιτέρω διερεύνηση για 15 πρώην υπουργούς και υφυπουργούς, εκ των οποίων δεν είναι τυχαίο βέβαια σήμερα ότι οι δέκα δεν είναι ούτε βουλευτές πλέον.
"Η Εξεταστική δεν έχει αρμοδιότητα να προβεί σε έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων ή των ταμείων τους" δήλωσε αμέσως μετά την παράδοση του πορίσματος ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης, ωστόσο δεν εξηγεί γιατί δεν θα μπορούσε να το προτείνει προς διερεύνηση σε οποιαδήποτε άλλη κατ' αυτόν αρμόδια αρχή.
Τι κι αν υπήρξε η κατάθεση του ταμία του ΠΑΣΟΚ Θόδωρου Τσουκάτου για το ένα εκατομμύριο μάρκα που, σύμφωνα με τη δήλωσή του, πήγε στο ταμείο του κόμματος με τα γνωστά λογιστικά του μπακαλόχαρτου. Και η Ν.Δ., που το αναφέρει, δεν μπαίνει στην ουσία του θέματος, αλλά απλώς το σημειώνει μαζί με άλλα για να τεκμηριώσει την έρευνα που ζητεί για τον ρόλο του Κ. Σημίτη. Τι κι αν υπάρχουν καταθέσεις στο Μόναχο ακόμα και του ίδιου του Χριστοφοράκου που αναφέρονται στις μίζες που έδινε η εταιρεία επί σειρά ετών, που, σύμφωνα με τις καταθέσεις των μεγαλοσχημόνων της «μαμάς εταιρείας» της Γερμανίας, ήταν 2% για πολιτικούς και 8% για ανώτερα διοικητικά στελέχη οργανισμών.
Το ογκώδες πόρισμα αποτελεί το προϊόν διερεύνησης της υπόθεσης του σκανδάλου της Siemens από την Εξεταστική, η οποία κατέληξε σε 17 ομόφωνες πορισματικές αναφορές που αφορούν την ύπαρξη οργανωμένου εγκλήματος που σχετίζεται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δεν εμπίπτει για την παραγραφή στον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Επίσης σημειώνει ολιγωρία των δικαστικών λειτουργών που χειρίστηκαν την υπόθεση από τον Απρίλιο του 2005 και υπολογίζεται ότι η ζημιά του Δημοσίου είναι κατ' εκτίμηση ύψους 2 δισ. ευρώ.
Ομόφωνα επίσης η Επιτροπή αποφάσισε να προτείνει την άσκηση αγωγών αποζημίωσης και την επιβολή προστίμων κατά όλων των εμπλεκομένων φυσικών και νομικών προσώπων.
Σύμφωνα με το πόρισμα οι κυβερνητικοί βουλευτές επιρρίπτουν ευθύνες στους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη και Ακη Τσοχατζόπουλο, αλλά και στους πρώην υπουργούς της Ν.Δ. Μιχάλη Λιάπη, Γιώργο Αλογοσκούφη, Γιώργο Βουλγαράκη, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Βύρωνα Πολύδωρα, Προκόπη Παυλόπουλο και Γιάννη Παπαθανασίου.
Από την πλευρά της η Ν.Δ. κάνει λόγο για «αποκλειστικά πράσινο σκάνδαλο» επιρρίπτοντας πολιτικές ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, αλλά και στους πρώην υπουργούς και υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, Άκη Τσοχατζόπουλο, Νίκο Χριστοδουλάκη, Ευάγγελο Μαλέσιο, Γιάννο Παπαντωνίου, αλλά και τον νυν υπουργό Οικονομίας Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Η ΑΥΓΗ