Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Κλοπή 28 εκατ. ευρώ στο χρηματιστήριο ρύπων της Ε.Ε.



Πάνω από 28 εκατ. ευρώ εξασφάλισαν χάκερς πουλώντας κλεμμένες ευρωπαϊκές άδειες εκπομπής καυσαερίων.


Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι η αξία των αδειών εκπομπής καυσαερίων που εκλάπησαν από χάκερς έφθανε τα 28 εκατ. ευρώ και ότι υπάλληλοι εταιριών που εμπλέκονται στο σύστημα ίσως να έπαιξαν ρόλο στις κλοπές.
Η Κομισιόν διέταξε έτσι τη διακοπή λειτουργίας του ηλεκτρονικού Συστήματος Ανταλλαγής Εκπομπών Καυσαερίων, το κυριότερο εργαλείο της στην προσπάθεια ελέγχου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων «αερίων του θερμοκηπίου», σε μία προσπάθεια να δοθεί τέλος στο κύμα κλοπών. Η Κομισιόν έριξε σε πρώτη φάση την ευθύνη σε χάκερς και στις ελλείψεις των συστημάτων ηλεκτρονικής ασφάλειας.
Οι κλοπές πραγματοποιήθηκαν στις ηλεκτρονικά αρχεία της Αυστρίας, της Ελλάδας, της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Εσθονίας. Οι αφαιρεθείσες άδειες αποτελούν μέρος του συστήματος «ανταλλαγής ρύπων», που επιτρέπει σε ρυπογόνες εταιρίες να αγοράζουν «δικαιώματα εκπομπής καυσαερίων» από επιχειρήσεις που ήδη πέτυχαν να περιορίσουν τον όγκο των εκπομπών τους.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν, όμως, ότι η πρόσβαση χωρίς άδεια στο σύστημα παραμένει εύκολη υπόθεση. Ανάλογη επίθεση χάκερς πραγματοποιήθηκε πριν ένα χρόνο στη Γερμανία, υποχρεώνοντας την ΕΕ να ζητήσει την τοποθέτηση επιπλέον μέτρων ασφαλείας. «Η ασφάλεια του ηλεκτρονικού συστήματος αφορά τα κράτη-μέλη, που καλούνται να διασφαλίσουν το κάθε ένα την εθνική του βάση δεδομένων. Η Κομισιόν θα υπενθυμίσει τώρα στα κράτη-μέλη να λάβουν επειγόντως τέτοια μέτρα», είπε εκπρόσωπος τη Ευρωπαίας Επιτρόπου Κλιματικής Αλλαγής, Κόνι Χέντεγκορ, προσθέτοντας ότι το σημερινό σύστημα θα αντικατασταθεί το 2013 με πανευρωπαϊκή βάση δεδομένων.
Η BlueNext, ένα από τα μεγαλύτερα ηλεκτρονικά ανταλλακτήρια εκπομπών ρύπων στην Ευρώπη, ανακοίνωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι ζήτησε από τις αρχές σε Τσεχία και Αυστρία για κατάλογο με τους ακριβείς αριθμούς των κλεμμένων αδειών, ώστε η BlueNext να μπορέσει να τους αφαιρέσει από την κυκλοφορία. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγοραστών, ώστε να πεισθούν ότι δεν κατέχουν κλεμμένες άδεις, που θα μπορούσαν αργότερα να ακυρωθούν.
Ο εκπρόσωπος της BlueNext Κίρον Αλεν αναφέρει ότι η εταιρία πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δημιουργία ηλεκτρονικού πίνακα ανακοινώσεων, όπου θα αναφέρονται ύποπτες συναλλαγές πιθανώς κλεμμένων αδειών.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από The New York Times