Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Η Κινεζκή Dagong υποβάθμισε το αξιόχρεο της Αμερικής


Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ στο Α- από ΑΑ, προέβη την Τετάρτη η κινεζική εταιρία αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Dagong Global Credit Rating ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα κατέφθανε στη Σεούλ για τη σύνοδο κορυφής της G20.

Μάλιστα, η Dagong προειδοποίησε ότι μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση του αξιόχρεου του αμερικανικού Δημοσίου.

Eιδικότερα, η εταιρία ανακοίνωσε ότι η κίνησή της αντανακλά την "επιδεινούμενη ικανότητα αποπληρωμής του χρέους των ΗΠΑ και τη δραστική μείωση της πρόθεσης της Κυβέρνησής της να αποπληρώσει το χρέος της".

Σε άλλο σημείο
της ανακοίνωσής της, με την οποία εξηγεί την απόφασή της, η εταιρία αναφέρει: "Τα σοβαρά μειονεκτήματα στο αμερικανικό μοντέλο ανάπτυξης και διοίκησης θα οδηγήσουν σε μακροχρόνια ύφεση την οικονομία των ΗΠΑ, περιορίζοντας ριζικά τη φερεγγυότητά της".

Κατά την άποψη της Dagong, η απόφαση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να προχωρήσει σε αύξηση της ρευστότητας κατά 600 δις. δολάρια έως τον Ιούνιο του 2011, θα οδηγήσει σε όξυνση της πιστωτικής κρίσης της χώρας. "Η κίνηση αυτή βλάπτει τα συμφέροντα των πιστωτών, υποδηλώνοντας την αποδυνάμωση της πρόθεσης της αμερικανικής Κυβέρνησης να αποπληρώσει το χρέος της", αναφέρει η εταιρία.


Οι τρεις μεγαλύτερες διεθνείς εταιρίες πιστοληπτικής αξιολόγησης - η Moody's, η Fitch και η S&P - δίνουν την υψηλότερη βαθμολογία τους στις ΗΠΑ. Η Αμερική κατηγορεί την Κίνα ότι κρατά τεχνητά υποτιμημένο το γουάν για να ενισχύει τις εξαγωγές της εις βάρος των εμπορικών εταίρων της και έχει ζητήσει να προχωρήσει σε ουσιαστική ανατίμηση του νομίσματός της. Από την πλευρά της, η κινεζική Κυβέρνηση κατηγορεί την Αμερική ότι "γεμίζει" με ρευστότητα την οικονομία της, με συνέπεια να υποτιμά το νόμισμά της και να δημιουργεί ροές κεφαλαίων προς τις χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, με πιθανές συνέπειες αποσταθεροποίησης των οικονομιών τους.


Στο μεταξύ,
σε επιστολή του προς τους ηγέτες της G20 ο αμερικανός πρόεδρος υπογραμμίζει πως μια ισχυρή οικονομία είναι η σημαντικότερη συμβολή που μπορούν να προσφέρουν οι ΗΠΑ στην παγκόσμια ανάκαμψη.

Ο Ομπάμα κάλεσε τους ομολόγους του της G20 να "πράξουν αυτό που τους αναλογεί" για να μειώσουν τις ανισότητες ανάμεσα στις εξαγωγικές δυνάμεις και τις βαριά χρεωμένες χώρες που κάνουν εισαγωγές.


"Ουδεμία χώρα μπορεί να πετύχει τον κοινό μας στόχο για μια ισχυρή βιώσιμη και ισορροπημένη ανάκαμψη", αναφέρει ο Ομπάμα στην επιστολή η οποία εστάλη την Τρίτη. 

ΣΚΑΙ