Να μπει «φρένο» στην κατασπατάληση κονδυλίων που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, να υπάρξει εξορθολογισμός των αποσπάσεων, αλλά και να διαδοθεί περαιτέρω η ελληνική γλώσσα, είναι οι βασικοί στόχοι του υπ. Παιδείας στην προσπάθεια που ξεκινάει για την αναδιοργάνωση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη διασπορά.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παρουσιάστηκαν τα βασικά σημεία της δημόσιας διαβούλευσης που ξεκίνησε χθες για το θέμα, ενώ έγινε ιδιαίτερη μνεία από την Αννα Διαμαντοπούλου και την Φώφη Γεννηματά στην κακοδιαχείριση των κονδυλίων που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια, αλλά και στην εκρηκτική αύξηση του αριθμού των αποσπασμένων Ελλήνων εκπαιδευτικών στο εξωτερικό. Η ηγεσία του υπουργείου παρέθεσε χαρακτηριστικά παραδείγματα κακοδιαχείρισης κονδυλίων.
- Συντονιστής εκπαίδευσης το 2007-08 σε ευρωπαϊκή χώρα παρήγγειλε 132.799 τόμους σχολικών βιβλίων με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά 100 χιλιάδων ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο.
- Ο ίδιος συντονιστής, το 2005, ανέθεσε έργο επισκευής ελληνικού σχολικού συγκροτήματος ύψους 110.000 ευρώ σε αμφιλεγόμενες εταιρείες της περιοχής ευθύνης του με απευθείας ανάθεση, παραβιάζοντας τη νομοθεσία περί δημοσίων έργων.
- Σε άλλη ευρωπαϊκή πόλη αγοράστηκε το 2007, με ευθύνη κυρίως του ΟΣΚ, κτίριο το οποίο προοριζόταν για ελληνικό σχολείο, το οποίο κρίθηκε στη συνέχεια ακατάλληλο λόγω ύπαρξης αμιάντου. Το κτίριο, για την ιστορία, κόστισε 1.300.000 ευρώ.
- Τέλος, επισημάνθηκε ότι οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί το 2004 ήταν 1.650 και η συνολική δαπάνη των επισμισθίων ανερχόταν σε 38 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2009 ο αριθμός εκτινάχθηκε στους 2.350 και για τα επιμίσθια χρειάστηκαν 46 εκατ. ευρώ.
Μ. ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
ΕΘΝΟΣ