Επιδεινώθηκε η θέση της Ελλάδας σε θέματα διαφθοράς σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς (Corruption Perception Index CPI) 2010, που παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος της ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς», Κώστας Μπακούρης, και ο διευθυντής Άρις Συγγρός.
78η θέση για την Ελλάδα από 178 χώρες
Έτσι η χώρα μας κατέχει την 78η θέση με 3,5 βαθμούς, σε σύνολο 178 χωρών, ενώ βρίσκεται πλέον μόνη της στην τελευταία θέση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27, καθώς η Ρουμανία και η Βουλγαρία πέτυχαν οριακά χειρότερες βαθμολογίες, αλλά συγκριτικά με τη χώρα μας καλύτερες. Ταυτόχρονα η Ελλάδα βρίσκεται πλέον κάτω και από την Τουρκία (4,4 βαθμοί), η οποία παραμένει βαθμολογικά σταθερή. Η Ελλάδα από την 57η θέση που βρίσκονταν το 2008 με 4,7 βαθμούς, έπεσε το 2009 στην 71η θέση με 3,8 βαθμούς και στην 78η το 2010 με 3,5 βαθμούς.
Κάτω της βάσης του 5 τα 3/4 των χωρών
Σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς 2010 τα τρία τέταρτα από το σύνολο των 178 χωρών, που εξετάστηκαν, βρίσκονται κάτω από τη βάση του πέντε στην κλίμακα διαφθοράς, η οποία κυμαίνεται από το μηδέν (όπου θεωρούνται άκρως διεφθαρμένες) έως το δέκα (όπου θεωρούνται ότι έχουν χαμηλά επίπεδα διαφθοράς).
Η Δανία, η Νέα Ζηλανδία και η Σιγκαπούρη μοιράζονται την πρώτη θέση με βαθμολογία 9,3, ενώ ασταθείς κυβερνήσεις, με παρελθόν συγκρούσεων, εξακολουθούν να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης. Το Αφγανιστάν και η Μιανμάρ μοιράζονται την προτελευταία θέση με βαθμολογία 1,4, ενώ η Σομαλία, έρχεται τελευταία με βαθμολογία 1,1.
Οι πρωτογενείς έρευνες, στις οποίες βασίζεται ο δείκτης για τις επιμέρους χώρες, παραμένουν οι ίδιες, ενώ υπάρχει επαλήθευση των αποτελεσμάτων για πάνω από τις μισές έρευνες, έτσι ώστε να εντοπίζονται διαφοροποιήσεις στις αντιλήψεις. Με βάση αυτά τα κριτήρια, σκιαγραφείται βελτίωση συγκριτικά με τις βαθμολογίες του 2009, για το Μπουτάν, τη Χιλή, τον Ισημερινό, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Γκάμπια, την Αϊτή, τη Τζαμάικα, το Κουβέιτ και το Κατάρ. Ομοίως, επιδείνωση στη βαθμολογία εντοπίζεται στην Τσεχική Δημοκρατία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Μαδαγασκάρη, τον Νίγηρα και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Η Διεθνής Διαφάνεια κάλεσε τα μέλη της G20, της Ομάδας των 20 ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών και των αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά ως επακόλουθο της οικονομικής κρίσης, με τη δημοσιοποίηση του Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας.
Η Ουγγαρία και η Ιταλία έπεσαν και οι δύο τέσσερις θέσεις, στην 50η και στην 67η θέση αντίστοιχα. Οι ΗΠΑ έπεσαν στην 22η θέση στο 2010 από τη 19η που ήταν πέρυσι. Ο δείκτης προσδιορισμού της διαφθοράς υπολογίζεται από 13 διαφορετικές εξειδικευμένες και επιχειρηματικές έρευνες που ρωτούν διευθύνοντες συμβούλους, εμπειρογνώμονες και δημοσιογράφους μεταξύ άλλων για το πόσο εκτεταμένη είναι η διαφθορά και πόσο διαδεδομένη θεωρείται η δωροδοκία σε μια συγκεκριμένη χώρα.
Σύμφωνα με την έκθεση, από τις 36 χώρες που έχουν υπογράψει τη συνθήκη κατά της διαφθοράς του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι 20 παρουσίασαν πλημμελή τήρηση ή μη εφαρμογή των κανονισμών.
"Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες για την ενίσχυση της ορθής διακυβέρνησης στον κόσμο", εξηγεί η Λαμπέλ.
"Είναι απαράδεκτο να δεχόμαστε ότι η διαφθορά εξακολουθεί να υπάρχει. Πολλοί άνθρωποι πτωχοί και ευάλωτοι συνεχίζουν να υποφέρουν από τις συνέπειες αυτές. Πρέπει να υπάρξει μια αυστηρότερη εφαρμογή των κανονισμών και των ισχύοντων νόμων", πρόσθεσε. Για την Εντα Μίλερ, την επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας στη Γερμανία, η διεθνής κατάσταση είναι "πολύ ανησυχητική". "Η ανάγκη για τη διεθνή κοινότητα να εδραιώσει αξιόπιστες κυβερνητικές δομές στις χώρες, έχει αθετηθεί".
"Αυτό είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντικό με τη διάθεση δισεκατομμυρίων ως αρωγή στην ανάπτυξη", πρόσθεσε.
Στην κορυφή της λίστας η Δανία, η Νέα Ζηλανδία και η Σιγκαπούρη έχουν το χαμηλότερο δείκτη διαφθοράς.
Στον αντίποδα, με τον υψηλότερο δείκτη διαφθοράς είναι η Σομαλία στην 178η θέση, ενώ ακριβώς πριν από αυτήν είναι η Μιανμάρ, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Στην 154η θέση είναι η Ρωσία, σε χειρότερη θέση από το Ιράν, τη Ζιμπάμπουε και το Μεξικό.
Η Αϊτή προκάλεσε την έκπληξη ανεβαίνοντας στην 146η θέση από την 168η που ήταν πέρυσι, πιθανώς ως αποτέλεσμα της οργάνωσης της χώρας στις προσπάθειες διάσωσης επιζώντων μετά τον καταστροφικό σεισμό.
Το Κουβέιτ επίσης βελτίωσε τις επιδόσεις του στην καταπολέμηση της διαφθοράς καταλαμβάνοντας την 54η θέση μαζί με τη Νότια Αφρική από την 66η που ήταν πέρυσι, μετά τις πολιτικές αλλαγές μεταξύ των οποίων η εκλογή γυναικών στο κοινοβούλιο, που άρχισαν να εφαρμόζονται το 2009.
Ο δείκτης προσδιορισμού της διαφθοράς αποτελεί ένα χρήσιμο δείκτη για τη σημερινή κακοδιαχείριση. Η μείωση του βαθμού επίδοσης (κατά της διαφθοράς) μιας χώρας και συνεπώς της θέσης της στην κατάταξη μπορεί επίσης να αποκαλύπτει ότι η διαφθορά δεν καταγράφεται, όπως συνέβη με τις οικονομικές δραστηριότητες που αποκαλύφθηκαν από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
"Αυτός ο δείκτης δεν μετρά τη διαφθορά γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταμετρηθεί αντικειμενικά ένα φαινόμενο που εκ φύσεως καλύπτεται", επισημαίνει ο Φρανσουά Βαλεριάν της Διεθνούς Διαφάνειας.
Σχεδόν τα τρία τέταρτα των χωρών, αρχίζοντας από εκείνες που είναι σε πόλεμο όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν, θεωρούνται ως ιδιαίτερα διεφθαρμένες, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας.
Η ΜΚΟ προειδοποιεί επίσης τις κυβερνήσεις ότι η διαφθορά επιβαρύνει τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση των χρηματαγορών, την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την εξάλειψη της φτώχειας.
AΠΕ