Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Ένοπλοι βίασαν 60 ανθρώπους στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατίας του Κονγκό

Τα Ηνωμένα Έθνη αποκάλυψαν ότι ένοπλοι βίασαν 60 ανθρώπους στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατίας του Κονγκό τις τελευταίες δέκα ημέρες. Η διεθνής οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» περιέθαλψε 60 ανθρώπους, περιλαμβανομένων ανδρών, γυναικών και παιδιών, που είπαν ότι βιάστηκαν κατά τις επιθέσεις, δήλωσε.

Πολλές ένοπλες οργανώσεις δραστηριοποιούνται στην ανατολική ΛΔ του Κονγκό μετά τον πόλεμο του 1998-2003, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα αυτή της κεντρικής Αφρικής, και η σεξουαλική βία έχει γίνει συχνό φαινόμενο.


Ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία αποκάλεσε πέρυσι την ανατολική ΛΔ του Κονγκό «παγκόσμια πρωτεύουσα του βιασμού», έναν τίτλο στον οποίο απέρριψε με δριμύτητα η κυβέρνηση.


Πέρυσι, μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης των Χούτου από τη Ρουάντα, FDLR, φέρονται να ήταν πίσω από τους βιασμούς άνω των τριακοσίων γυναικών στο Ουαλικάλε, στο Νότιο Κίβου, στη διάρκεια πολλών ημερών. Νωρίτερα αυτόν το μήνα Κονγκολέζοι στρατιώτες κατηγορήθηκαν για το βιασμό 67 ανθρώπων στην πόλη Φίζι.


Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν παγκόσμια κατακραυγή για το επίπεδο σεξουαλικής βίας στην περιοχή, όπου περισσότερες από 160 γυναίκες πέφτουν θύματα βιασμού κάθε μήνα στο Βόρειο και το Νότιο Κίβου, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

ΣΚΑΙ