Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Τι κρύβεται πίσω από την καθυστέρηση δημοπράτησης του έργου των φραγμάτων;

alt
ΚΕΡΚΥΡΑ: Ανησυχία για την υπόθεση των φραγμάτων εξέφρασε με ψήφισμα που εξέδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων το οποίο, μετά και από ενημέρωση από το βουλευτή Ν. Δένδια, εκφράζει το φόβο για παραπομπή του μεγαλύτερου προγραμματισμένου έργου για την Κέρκυρα, στις ελληνικές καλένδες... Το θέμα εισηγήθηκε ο αντινομάρχης Κέρκυρας Χρήστος Σκούρτης, ο οποίος υπογράμμισε ότι παρά τις δεσμεύσεις του αρμόδιου Υπουργείου Υποδομών για δημοπράτηση εντός του πρώτου εξαμήνου του 2010, οι νέοι περιβαλλοντικοί όροι υπεγράφησαν στις 12/5 από την αρμόδια διεύθυνση, οι υπογραφές των πέντε συναρμόδιων υπουργών χρειάστηκαν άλλους έξι μήνες για να μπουν με αποτέλεσμα η σχετική διαδικασία να ολοκληρωθεί μόλις το Νοέμβριο. Όμως, αν και τότε το Υπουργείο Υποδομών δια του  υφυπουργού κ. Μαγκριώτη από την Κέρκυρα όπου βρέθηκε, έκανε λόγο για δημοπράτηση του έργου το Δεκέμβριο που μας πέρασε, μέχρι και σήμερα η δέσμευση αυτή δεν έχει υλοποιηθεί παρότι δεν υφίσταται πλέον οποιοδήποτε κώλυμα.

Δένδιας: Η Αθήνα θα ήταν ευτυχής να δώσει αλλού τα λεφτά...


Σε δηλώσεις του στα media ο βουλευτής της Ν.Δ., Νίκος Δένδιας, υποστήριξε ότι το έργο αυτή τη στιγμή καθυστερεί στην επιτροπή αξιολόγησης της Ε.Ε. η οποία θα αποφασίσει περί του αν η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να το εκτελέσει. «Η επιτροπή έχει αρμοδιότητα στη δυνατότητα πραγμάτωσης του έργου. Αλλά όταν μία κυβέρνηση δεν ασχολείται, μόνη της δίνει το μήνυμα ότι, αφού δε μας νοιάζει, πως θα το ολοκληρώσουμε;».

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την υπόνοια ότι η Αθήνα θα ήταν πολύ ευτυχής αν τα χρήματα που θα έπρεπε να δοθούν για το έργο των φραγμάτων, πάνε τελικά κάπου αλλού και εξέφρασε την πρόθεσή του να επισκεφθεί τις υπηρεσίες της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες το Μάρτιο προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία του έργου και να πιέσει και ο ίδιος για ολοκλήρωση των διαδικασιών: «Αυτή η δουλειά κανονικά θα έπρεπε να γίνει από την κυβέρνηση, αλλά δεν το πράττει, Επειδή το έργο έχει εξαιρετική σημασία για την Κέρκυρα και τους Παξούς καθώς λύνει το πρόβλημα της ύδρευσης για τα επόμενα 50 χρόνια και φέρνει χρήματα και θέσεις εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, θεωρώ ότι το ζήτημα είναι κομβικής σημασίας»..

Ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου


Στο ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη μη επίλυση του χρόνιου και ζωτικής σημασίας για την Κέρκυρα προβλήματος της υδροδότησης των Επτανήσων.

Επίσης, κάνει λόγο για αναιτιολόγητη καθυστέρηση της κυβέρνησης αλλά και αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης για το έργο των φραγμάτων στην Κέρκυρα.
Ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει εντός ενός μηνός στη δημοπράτηση όλου του έργου ύδρευσης Κέρκυρας και Παξών, ενώ αποφάσισε να συστήσει αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Περιφερειάρχη Σπ. Σπύρου, τον αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Χρ. Σκούρτη και περιφερειακούς συμβούλους η οποία θα επισκεφθεί τον Πρωθυπουργό για να του θέσει τα αιτήματα του σώματος για το έργο της ύδρευσης.
Επίσης, ζητά από την κυβέρνηση να προωθήσει άμεσα την υλοποίηση έργων ύδρευσης σε κάθε περιφερειακή ενότητα της Κέρκυρας καθώς και την προώθηση των ήδη ώριμων έργων που υπάρχουν στα υπόλοιπα νησιά. Τέλος, απαιτεί η διαχείριση της λειτουργίας των εκτελεσμένων έργων ύδρευσης και των υδάτινων πόρων, να ανήκει αποκλειστικά στην Αυτοδιοίκηση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση


Δικό τους ψήφισμα κατέθεσαν  τα μέλη της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση». Ο θεόδωρος Γουλής κατέθεσε κείμενο με το οποίο μεταξύ άλλων ζητά υγιεινό φθηνό νερό για όλα τα Ιόνια Νησιά, να μην εισέλθουν ιδιώτες στη διαχείριση των υδάτινων πόρων καθώς και αλλαγή του υδρευτικού δικτύου όπου αυτό είναι πεπαλαιωμένο και ακατάλληλο.

corfupress