Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Χάος στην Αίγυπτο - AlJazeera: 100 οι νεκροί


Το αίμα ρέει στην Αίγυπτο που ζει πρωτοφανείς στην ιστορία της ώρες λαϊκής εξέγερσης.

Σύμφωνα με το Reuters, 74 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τη χθεσινή "Ημέρα Οργής" κατά του "ισόβιου" προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ σε Κάιρο, Σουέζ και Αλεξάνδρεια, κάνει λόγο το αραβικό Aljazeera.  Στους 100 νεκρούς έχει φτάσει ο απολογισμός των θυμάτων μέχρι στιγμής
Εικόνες από νεκροτομεία δείχνουν δεκάδες πτώματα κυριώς νεαρών που φέρουν τραύματα από σφαίρες. Χτες ο στρατός με εντολή Μουμπάρακ κατέβηκε στους δρόμους με άρματα μάχης καταστέλλοντας άγρια τις διαδηλώσεις και πυροβολώντας κατά του πλήθους, για να επιβάλλει την απαγόρευση κυκλοφορίας.Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση τριάντα πτώματα μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο του Καΐρου. Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται και δύο παιδιά τεσσάρων και επτά χρόνων. Μόνο στο νεκροτομείο της Αλεξάνδρειας βρίσκονται 23 πτώματα.

Πάνω από 1.200 είναι οι τραυματίες, με τους περισσότερους να φέρουν τραύματα από σφαίρες, ενώ οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες έχουν απευθύνει ταξιδιωτικές οδηγίες στους υπηκόους τους. Μετά τις πρωτοφανείς ταραχές ο Μουμπάρακ απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα. Παρά την πίεση αρνήθηκε να παραιτηθεί, διέλυσε την κυβέρνηση και υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις και πρόοδο.

Διαδηλωτές πολιορκούν το υπουργείο Εσωτερικών και οι δυνάμεις καταστολής προσπαθούν να τους απομακρύνουν με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Νωρίτερα παραδόθηκε στις φλόγες το κτίριο του κυβερνωντος κόμματος και παραιτήθηκε ηγετικό στέλεχος.

Το κτίριο του υπ. Εσωτερικών στις φλόγες ΦΩΤΟ REUTERS

Το κτίριο του υπ. Εσωτερικών στις φλόγες ΦΩΤΟ REUTERS



Όλοι οι Ελληνες στην Αίγυπτο είναι καλά στην υγεία τους


Αυτό διαβεβαιώνει η ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο. Παράλληλα, οι περισσότεροι τουρίστες έχουν ήδη επιστρέψει στην Αθήνα. Η ελληνική πρεσβεία βρίσκεται ήδη σε συνεχή επαφή με τις δύο ελληνικές κοινότητες, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, την Ιερά Μονή Σινά και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο.

Παράλληλα, η ελληνική πρεσβεία έχει ζητήσει από την αιγυπτιακή αστυνομία τη διαφύλαξη των ελληνικών ιδρυμάτων σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια.

Πάνω από 50.000 άνθρωποι στην κεντρική πλατεία του Καΐρου


Η αγριότητα της καταστολής και το διάγγελμα Μουμπάρακ - που πολλοί αναλυτές λένε ότι ζει τις τελευταίες του μέρες στην εξουσία - λίγο κατεύνασε τον κόσμο.
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στην κεντρική πλατεία του Καΐρου απαιτώντας την παραίτηση του. "Φύγε, φύγε", τραγουδούσαν ρυθμικά καθώς συγκεντρώνονταν στην πλατεία Ταχρίρ εν πλήρη θέα του στρατού που αναπτύχθηκε στην πόλη για να καταστείλει την εξέγερση. "Ειρηνικά, ειρηνικά", φώναζαν. Σύμφωνα με το Aljazeera 50.000 βρέθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ταχρίρ.
 Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται και στην Αλεξάνδρεια, όπου μεταδόθηκε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά κατά διαδηλωτών. Πορείες και στην Ισμαηλίγια του Σουέζ με συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών. Στο Λούξορ όπου πυρπολήθηκαν τα γραφεία του κόμματος Μουμπάρακ ο στρατός μπήκε το Σάββατο στην πόλη μεταδίδει το Aljazeera. Χτες οι διαδηλωτές είχαν πυρπολήσει τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στο Κάιρο.

Ενώ οι διαδηλωτές συρρέουν στις μεγαλύτερες πόλεις της Αιγύπτου, το καθεστώς έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία από τις τέσσερις το απογευμα, με το στρατό να βρίσκεται πάλι σε επιφυλακή για να την επιβάλλει.


Σκότωσαν αστυνομικούς στη Ράφα


Στην αιγυπτιακή πόλη Ράφα, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στην έδρα της Κρατικής Ασφάλειας , προκαλώντας το θάνατο 3 αστυνομικών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Κατά τη διάρκεια των συγκορύσεων Βεδουίνοι διαδηλωτές έριξαν χειροβομβίδες στο κτίριο, το οποίο είναι έτοιμο να καταρρεύσει, πρόσθεσαν οι αυτόπτες μάρτυρες, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε πραγματικά πυρά.


Διχασμένος ο στρατός


Ο στρατός υπήρξε όργανο της άγριας καταστολής των τελευταίων ημερών, ωστόσο είναι ένας θεσμός τον οποίο οι Αιγύπτιοι εμπιστεύονται. Υπήρξαν βίντεο με στρατιώτες να πυροβολούν μέσα από άρματα μάχης, αλλά υπήρξαν και αρκετές σκηνές με διαδηλωτές να υποδέχονται με ζητωκραυγές τα άρματα μάχης και να καλούν τους στρατιώτες να σταθούν στο πλευρό του κόσμου. 


 7news