Μετ’ εμποδίων συνεχίζεται η δημοσιοποίηση
Τα τελευταία έγγραφα περιγράφουν τη διαφθορά στο Αφγανιστάν
Α.P., Reuters, AFP
ΛΟΝΔΙΝΟ. H δημοσίευση μυστικών διπλωματικών εγγράφων από την ιστοσελίδα Wikileaks συνεχίστηκε χθες μετ' εμποδίων, καθώς ο ιστότοπος εκδιώχθηκε από την αμερικανική διεύθυνση wikileaks.org, αλλά επανεμφανίστηκε, έξι ώρες αργότερα, στην παραπλήσια ελβετική διεύθυνση wikileaks.ch. Πολλά από τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες περιγράφουν τη διαφθορά στο Αφγανιστάν αλλά και στα ανώτερα κλιμάκια της ρωσικής ηγεσίας.
Το βράδυ της Πέμπτης ανακοίνωσε την παραίτησή του ο Χέλμουτ Μέτζνερ, προσωπάρχης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, αναγνωρίζοντας ότι εκείνος ήταν ο σύνδεσμος της αμερικανικής πρεσβείας που περιγραφόταν αλλά δεν κατονομαζόταν σε τηλεγράφημα του Αμερικανού πρέσβη στο Βερολίνο. Ο σύνδεσμος ενημέρωνε λεπτό προς λεπτό την πρεσβεία για τις διαπραγματεύσεις σχηματισμού κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών-Φιλελευθέρων πέρυσι το φθινόπωρο και κυρίως για το κεφάλαιο της απομάκρυνσης των αμερικανικών πυρηνικών όπλων από τη Γερμανία.
Σε ένα από τα χθεσινά τηλεγραφήματα, Γερμανός αξιωματούχος ρωτάει την αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ γιατί δεν αξιοποιήθηκαν όπως προβλεπόταν τα 50 εκατ. δολάρια που είχε δωρίσει η γερμανική κυβέρνηση για έργα στο Αφγανιστάν. Τα τηλεγραφήματα αποκαλύπτουν πλατιά και εκτεταμένη διαφθορά σε ολόκληρο τον αφγανικό κρατικό μηχανισμό και αναφέρουν ότι από το νέο υπουργικό συμβούλιο, μόνο ένας, ο υπουργός Γεωργίας, δεν έχει ακουστεί ότι εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς. Τηλεγράφημα αναφέρει ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μασούντ, εισήλθε μία φορά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταφέροντας 52 εκατ. δολάρια σε αδήλωτα μετρητά. Ο Μασούντ και άλλοι Αφγανοί αξιωματούχοι διαθέτουν σπίτια στο τεχνητό νησί των βαθύπλουτων του Ντουμπάι.
Ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ έκανε λόγο για «κυνισμό» στη σύνταξη των τηλεγραφημάτων και είπε ότι αν οι ΗΠΑ είχαν τη δυνατότητα να διαβάσουν τι γράφουν οι ρωσικές υπηρεσίες γι' αυτές, «θα γελούσαν πολύ». Η ρωσική τηλεόραση αγνόησε σχεδόν ολοκληρωτικά τα τηλεγραφήματα που περιγράφουν εκτεταμένη διαφθορά στη Ρωσία και εγείρουν υποψίες για προσωπικό πλουτισμό του πρωθυπουργού Πούτιν με τη βοήθεια της ενεργειακής εξαγωγικής εταιρείας Gunvor.
Αλλα τηλεγραφήματα
Η δημοσίευση των 251.000 πρόσφατων αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων γίνεται σταδιακά από την ιστοσελίδα Wikileaks, σε συνεργασία με τις εφημερίδες New York Times, The Guardian, Le Monde, El Pais και με το περιοδικό Der Spiegel. Η ιστοσελίδα δέχεται συνεχείς επιθέσεις από χάκερ, «πίσω από τους οποίους κρύβεται κάποιο κράτος», όπως υποστηρίζει ο δικηγόρος του Τζούλιαν Ασάντζ. Την αποσταθεροποίηση των δικτύων της εξαιτίας των επιθέσεων αυτών επικαλέστηκε η αμερικανική εταιρεία EveryDNS προκειμένου να αποκόψει την ιστοσελίδα από το όνομα wikileaks.org. Οταν η σελίδα επανεμφανίστηκε ως wikileaks.ch, έφερε για πρώτη φορά και τη φωτογραφία του ιδρυτή της Τζούλιαν Ασάντζ, με την προτροπή «κρατήστε μας δυνατούς».
Πρόκειται για τεράστια αλλαγή σε σχέση με τις απαρχές της ιστοσελίδας, όταν ο Ασάντζ κάλυπτε επιμελώς την καθοριστική συμβολή του στη διατήρηση του ιστότοπου αυτού. Πιθανώς ο Ασάντζ επιδιώκει να εξισωθούν οι προσωπικές επιθέσεις εναντίον του με επιθέσεις εναντίον της ιστοσελίδας. Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας Ερίκ Μπεσόν ζήτησε την έξωση της ιστοσελίδας από τη Γαλλία.
«Η Γαλλία δεν μπορεί να φιλοξενεί ιστοσελίδες που παραβιάζουν την εμπιστευτικότητα των διπλωματικών σχέσεων και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπους που προστατεύονται από το διπλωματικό απόρρητο», είπε ο Μπεσόν. Μέρος της ιστοσελίδας φιλοξενείται από τον γαλλικό πάροχο OVΗ, μετά την έξωσή της από την αμερικανική Amazon.
Στα έγγραφα του Wikileaks οι Αμερικανοί διπλωμάτες δεν περιγράφουν με καθόλου κολακευτικά λόγια τον Νικολά Σαρκοζί.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ