Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Αστυνομικοί με πολιτικά: «διαδηλωτές» άλλου τύπου και στο σημερινό συλλαλητήριο;

Νέες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού για το 2011. Στις πρόσφατες μαζικές διαδηλώσεις και πορείες, δεν έλειψαν οι συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων. Δεν ήταν όμως μόνο οι διαδηλωτές οι οποίοι "προκάλεσαν επεισόδια", αλλά για ακόμα μία φορά καταγγέλλεται η παρουσία αστυνομικών με πολιτική ενδυμασία μεταξύ των διαδηλωτών, οι οποίοι από τη μία παρακινούσαν τα επεισόδια και από την άλλη προχωρούσαν σε συλλήψεις διαδηλωτών.
Όπως εξηγεί ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης στο tvxs.gr, «η παρουσία αστυνομικών με πολιτικά στις πορείες στηρίζεται νομικά στη λεγόμενη «νόμιμη ανακριτική διείσδυση», που τους δίνει τη δυνατότητα να επικαλεστούν κάποια νομοθεσία (για τα ναρκωτικά, την τρομοκρατία, κλπ) και να κυκλοφορήσουν ανάμεσα σε χώρους υπόπτων και δραστών, να παριστάνουν τους ομοϊδεάτες και να τους συλλαμβάνουν.
Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για προβοκάτσια, με τη νομική και την πολιτική έννοια του όρου, δηλαδή προκαλούν την τέλεση αξιόποινων πράξεων από διάφορους πολίτες και έρχονται μετά και τους συλλαμβάνουν.
Για παράδειγμα, στις πρόσφατες πορείες, σε κάθε γωνία του κέντρου της Αθήνας υπήρχαν συγκεντρωμένοι από 10-15 μέχρι και 50 άνθρωποι ντυμένοι νεολαιίστικα, με τον καφέ τους στο χέρι, κλπ, πολύ κοντά σε διμοιρίες των ΜΑΤ και χωρίς καμία αντιπαλότητα μεταξύ τους.
Έβλεπες μετά τους ανθρώπους αυτούς να ανάβουν φωτιές σε κάδους και να καίνε, έτσι ώστε να προκαλέσουν την έλευση διαφόρων διαδηλωτών για να κάνουνε τα ίδια ή και πιο χοντρά (π.χ. να πετάνε πέτρες), θεωρώντας πως αυτοί είναι σύντροφοί τους, ενώ στη συνέχεια τους "βουτούσαν"» υπογραμμίζει ο κ. Παπαδάκης.
Στο γεγονός πως κατά τη διάρκεια των συλλήψεων οι κουκουλοφόροι αστυνομικοί προχωρούν σε ξυλοδαρμούς ακόμα και στο κεφάλι των διαδηλωτών, στάθηκε η δικηγόρος Χρύσα Πετσιμέρη, που τονίζει «ότι κινδυνεύουν άνθρωποι και ότι δεν μπορούν να χτυπάνε με τόση μανία στο κεφάλι και το σώμα. Επίσης, δεν μπορούν να ψεκάζουνε, είναι έντονα τα χημικά και ενέχουν πολύ μεγάλους κινδύνους και για θάνατο».
Φωτογραφίες και βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δείχνουν την παρουσία των αστυνομικών αυτών με τα πολιτικά, καθώς και τις συλλήψεις στις οποίες αυτοί προέβησαν. Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω βίντεο των Σχολιαστών Χωρίς Σύνορα


"Η κυβέρνηση κινητοποίησε όλους τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της, στους οποίους προστέθηκαν εκατοντάδες ασφαλίτες με πολιτικά - ορισμένοι με κουκούλες - που προκαλούσαν επεισόδια χτυπώντας και συλλαμβάνοντας αδιακρίτως διαδηλωτές στη διάρκεια και μετά το τέλος της πορείας" αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας την παρουσία και δράση των συγκεκριμένων ατόμων στις πορείες.
Υπάρχουν ακόμα καταγγελίες και μαρτυρίες για μέλη της ασφάλειας τα οποία παραβίασαν το Πανεπιστημιακό άσυλο στα προπύλαια και συνέλαβαν διαδηλωτές.
tvxs.gr