Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2010

Αντισυνταγματική η χωρίς άδεια λειτουργία σταθμών περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας


 Δεν μπορούν να εκπέμπουν χωρίς άδεια οι περιφερειακοί και τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, αποφάνθηκε η Ολομέλεια του ΣτΕ.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι "η επ' αόριστον ανοχή της λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι ιδρύθηκαν και λειτουργούν παρανόμως, αντίκειται προς το Σύνταγμα".


Και συγκεκριμένα, πρώτον αντιβαίνει προς τις θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές του Κράτους Δικαίου και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου (άρθρο 2 παρ. 3 του Συντάγματος).


Δεύτερον, αντιβαίνει προς την συνταγματική αρχή της ισότητας. Διότι θέτει τα πρόσωπα εκείνα, τα οποία, ενώ είχαν την πραγματική δυνατότητα και την βούληση να ιδρύσουν τηλεοπτικό σταθμό, δεν το έπραξαν όμως αυθαιρέτως και δεν παρέβησαν τον νόμο, σε εξόχως μειονεκτική μοίρα σε σχέση με τα πρόσωπα, τα οποία, με την αυθαίρετη κατάληψη ραδιοσυχνότητας, ίδρυσαν παρανόμως τηλεοπτικό σταθμό.


Τέλος το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση του τηλεοπτικού σταθμού "Αθήνα ΤV" ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που διέκοψε τη λειτουργία του εν λόγω σταθμού, καθώς αντί για ψυχαγωγικό πρόγραμμα που είχε δηλώσει ότι θα εκπέμπει, παρουσίασε διαφημίσεις αστροπροβλέψεων, χαρτομαντειών, μέντιουμ, κ.λπ. 

ΣΚΑΙ