Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Kινούμενη εικόνα «Ντριν! Εχετε τρισδιάστατο... ολόγραμμα»


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Αμερικανοί επιστήμονες μετέδωσαν για πρώτη φορά ασύρματα και ζωντανά, με χρονική υστέρηση μόλις δύο δευτερολέπτων, ένα κινούμενο τρισδιάστατο ολόγραμμα. Η κινούμενη εικόνα θα αντιγράφει, για παράδειγμα, έναν άνθρωπο (ή οτιδήποτε κινείται όπως ένα αυτοκίνητο) και θα το αναπαράγει «μεταφέροντάς το» σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Θα το προβάλλει τρισδιάστατα πάνω σε ειδική μεγάλη οθόνη μέσω ενός προτζέκτορα με λέιζερ. Το αποτέλεσμα θα είναι ορατό χωρίς χρήση ειδικών γυαλιών. Στόχος της ομάδας του Νάσερ Πεϊγκαμπαριάν , του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, είναι η ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας ώστε να βγει στην αγορά μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Δύο συνομιλητές που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία θα μιλάνε στο «τηλέφωνο» του μέλλοντος ενώ μπροστά τους θα σχηματίζονται τα ολογράμματά τους.

«Οταν ακούμε τη λέξη ολόγραμμα, η εικόνα που έρχεται στο μυαλό μας είναι από τον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας, τον “Πόλεμο των Αστρων” και το σήμακινδύνου της πριγκίπισσας Λέια, η οποία εμφανίζεται ως ολόγραμμα να ζητεί τη βοήθεια του γέρου ιππότη Τζεντάι» λέει ο κ. Πεϊγκαμπαριάν. Και τονίζει: «Σήμερα μπορούμε να αποδείξουμε ότι η ιδέα αυτή δεν αποτελεί επιστημονική φαντασία, αλλά μπορεί να γίνει πραγματικότητα».
Προς το παρόν το καινοτόμο σύστημα μπορεί να μεταδώσει και να προβάλει ολογραφικές εικόνες μόνο σε πράσινο χρώμα, αλλά ήδη έχουν γίνει οι πρώτες πετυχημένες δοκιμές για πολύχρωμη εκπομπή, που θα τελειοποιηθεί στο μέλλον. Επίσης, πέραν των εφαρμογών στην ψυχαγωγία, αναμένεται να ανοίξουν νέοι ορίζοντες και στην ιατρική, στις διαφημίσεις, καθώς και σε στρατιωτικές εφαρμογές, για εκπαίδευση στρατιωτών ή παραπλάνηση αντιπάλων.

Σύμφωνα με την τεχνολογία της ομάδας του αμερικανού επιστήμονα, η ολογραφική εικόνα εγγράφεται με τη χρήση συμβατικών καμερών (τουλάχιστον 16) που τραβάνε το αντικείμενο ή τον άνθρωπο από διαφορετικές γωνίες. Οσο περισσότερες κάμερες χρησιμοποιούνται τόσο πιο πετυχημένο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα του ολογραφικού βίντεο. Οπως εξήγησαν οι ερευνητές, οι κάμερες στη μία άκρη της Γης τραβάνε μια ολογραφική σκηνή, την οποία μεταδίδουν μέσω σύνδεσης γρήγορου Ιnternet στην άλλη άκρη του πλανήτη.

Εκεί υπάρχει ένας προβολέας (projector) με σύστημα λέιζερ που θα ελέγχεται αυτομάτως από έναν υπολογιστή και θα προβάλλει το σήμα ως τρισδιάστατο ολόγραμμα σε μια μεγάλη οθόνη. Η εν λόγω τεχνολογία επιτρέπει την προβολή μιας εικόνας ανά δύο δευτερόλεπτα- το 1/60 της ταχύτητας που απαιτείται για μια προβολή ενός «κανονικού» βίντεο. Οι επιστήμονες, η έρευνα των οποίων χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών των ΗΠΑ και τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, επισημαίνουν ότι οι ολογραφικές εικόνες, οι οποίες πριν από 30 χρόνια ήταν στατικές, τώρα πια μπορούν να ανανεώνονται και να κινούνται σε «οιονεί πραγματικό χρόνο».

ΤΟ ΒΗΜΑ