Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Ανεµος επανάστασης πνέει από την Τυνησία

http://images.tanea.gr/assetservice/Image.ashx?c=17153251&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=800&h=
«Τα µάθατε; Το αεροπλάνο που µετέφερε τον Μπεν Αλι στη Σαουδική Αραβία επιστρέφει τώρα στο Σαρµ ελ-Σέιχ, στην Αίγυπτο, να παραλάβει νέο επιβάτη!». Αστεία όπως αυτό κυκλοφορούν τις τελευταίες ηµέρες σε ολόκληρο τον αραβικό κόσµο, ενθουσιάζουν τους νέους και ταράζουν τις Αρχές.
«Καµπανάκια» χτυπούν σε διάφορες χώρες, από την Αίγυπτο έως την Ιορδανία, κι έχουν πολλές µορφές, ενίοτε δραµατικές. Η πράξητου Μοχάµεντ Μπουαζίζι, του 26χρονου Τυνήσιου που άναψε τη φωτιά στην Τυνησία, βρίσκει καθηµερινά περισσότερους µιµητές – κι ας είναιη αυτοπυρπόληση ως µέθοδος διαµαρτυρίαςµη συνηθισµένη στον αραβικό κόσµο, όπου πολύς κόσµος τη συνδέει µε διαδηλωτές στην Απω Ανατολή ή την Ινδία. Στους τέσσερις ανθρώπους που έχουν αυτοπυρποληθεί τιςτελευταίες ηµέρες στηνΑλγερία και τον έναν στη Μαυριτανία, ήρθαν να προστεθούν τέσσερις άνθρωποι που αυτοπυρπολήθηκαν ή επιχείρησαν να αυτοπυρποληθούν στην Αίγυπτο, δύο τη ∆ευτέρα και δύο χθες. Οι τρεις επέζησαν, όµωςο τέταρτος, ένας 25χρονος που ήταν άνεργος εδώ και έναν χρόνο και υπέφερε από κατάθλιψη, υπέκυψε χθες στο νοσοκοµείο όπου είχε µεταφερθεί.

Από τη Βιέννη όπουβρίσκεται, ο αιγύπτιος διαφωνών Μοχάµεντ ελ Μπαραντέι, πρώην γενικός διευθυντής της ∆ιεθνούς Υπηρεσίας Ατοµικής Ενέργειας,χαρακτήρισε χθες «αναπόφευκτη» µια αλλαγή του καθεστώτος στηνΑίγυπτο έπειτα από την «εξέγερση των γιασεµιών» στην Τυνησία. «Είναιαναπόφευκτο, η αλλαγή θα έρθει»,είπε. Πού στηρίζει τις ελπίδες του; Στη γενιά κάτω των 30 ετών, το 60% τουαιγυπτιακού πληθυσµού δηλαδή,η οποία «δεν έχει ελπίδα και µέλλον, αντίθετα απόπολλούς µεγαλύτερους, οι οποίοι ή έχουν βολευτεί µε το καθεστώς ή το φοβούνται». Ο ελ Μπαραντέι έχει συγκεντρώσει µέχρι στιγµής ένα εκατοµµύριο υπογραφές συµπατριωτών του σε γραπτή έκκλησή του για εκδηµοκρατισµό της Αιγύπτου. Και πρόσφατα απηύθυνε έκκληση για µποϊκοτάζτων προεδρικών εκλογών που θα γίνουν τον Σεπτέµβριο – υποψήφιοςθα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, εκ νέου ο Χόσνι Μουµπάρακ, έπειτα από τις εξελίξεις στην Τυνησία µειώθηκαν κατακόρυφα οι πιθανότητες να «κατεβάσει» στη θέση του τον γιο του.

Ο Μπουαζίζι έχει γίνει σύµβολο και ήρωας των καταπιεσµένων από τη φτώχεια, την ακρίβεια, την ανεργία, τη διαφθορά, την ανελευθερία, µαζών σε όλον τον αραβικό κόσµο.

«Ενα ψυχολογικό τείχος έπεσε στην περιοχή», σηµειώνει στη «Liberation» ο αναλυτής ΚατάρΑµπού Ντιάµπ.

«Πόσω µάλλον αφού κανένας δεν περίµενε ότι µπορούσε να καταρρεύσει τόσο γρήγορα το καθεστώς στην Τυνησία. Είναι το πιο σηµαντικό γεγονός µετά την ανεξαρτησίακαι συνέβη αιφνιδιαστικά, όπωςκαι η πτώση του Τείχουςστο Βερολίνο.

Εφεξής, όλα είναι εφικτά. Υπάρχει µία εποχή προ Τυνησίας και µία µετά».

Ο παράγοντας πετρέλαιο
Τα αραβικά καθεστώταφοβούνται. Η ανησυχία, επισηµαίνει ο γνωστός γάλλος ισλαµολόγος Ζιλ Κεπέλ, «είναι ορατή σε όλητην περιοχή».

Ειδικότερα οι νέοι, σηµειώνει, µιλούν διαρκώς για αυτό που συνέβη στο καθεστώς του Μπεν Αλι, «σαν να ζουν µια επανάσταση δι’ αντιπροσώπου», ο ίδιος όµως πιστεύει πως δύσκολα µπορεί να επαναληφθεί η λαϊκή εξέγερση της Τυνησίας αλλού: «Η µεγάλη τύχη της Τυνησίας είναι πως δεν είναι πετρελαϊκό κράτος. Η µεσαία τάξη είναι αυτή που παράγει τον πλούτο της χώρας, και το γεγονός αυτό της επέτρεψε να αναπτυχθεί µε αυτονοµία. Αυτή η παραγωγική, δυναµική µεσαία τάξη απλώς βαρέθηκε να τη ληστεύουν οι φαµίλιες του Μπεν Αλι και της συζύγου του.

Σε πολλές άλλες αραβικές χώρες, ο κόσµος παρακολουθεί µεν µε πάθος τις εξελίξεις στην Τυνησία, όµως τις µεσαίες τάξεις και τις µορφωµένες ελίτ τις συγκρατεί το γεγονόςότι ζουν από τα πετρελαϊκά έσοδα που διανέµει το εκάστοτε καθεστώς». Σε κάθε περίπτωση –αυτό είναι κάτι στο οποίο συµφωνούν όλοι οι αναλυτές – η Τυνησία δεν έχει πάψει να δείχνει τον δρόµο, πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία που θα πάρει τους επόµενους µήνες η ίδια η χώρα.
ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΗΣΕΙΣ
Ακόµη τέσσερις άνθρωποι τυλίχτηκαν στις φλόγες στην Αίγυπτο

Βροχή παραιτήσεων από τη νέα κυβέρνηση

«ΦΟΒΑΜΑΙ ΠΩΣ η επανάστασή µας θα κλαπεί από εµένα και τους συµπατριώτες µου. Ο κόσµος ζητάει ελευθερίες και αυτήη νέα κυβέρνηση όχι. Είναι οι ίδιοι που καταπίεζαν τον λαό για 23 χρόνια». Την άποψη αυτή διατύπωνε χθες στηνΤύνιδα έναςαπό τους εκατοντάδεςδιαδηλωτές που διαµαρτύρονταν για την παρουσία πολλών υπουργών του έκπτωτου προέδρου, του Ζιν Ελ Αµπιντίν Μπεν Αλι, στη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Η διαδήλωση δεν ήταν ειρηνική, η οσµή από τα δακρυγόνα γέµισεξανά την ατµόσφαιρακαι οι ξένοιανταποκριτέςείδαν τουλάχιστονένανδιαδηλωτή ναξυλοκοπείται από αστυνοµικούς.

Την ίδια περίπουώρα, τέσσεριςυπουργοί,όλοι αντίπαλοι του παλιού καθεστώτος, ανακοίνωναν την παραίτησή τους – για τον ίδιο λόγο που διαµαρτύρονταν οι διαδηλωτές – από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας που ανακοινώθηκε µόλις προχθές. Οιτρεις προέρχονται από τον χώρο των συνδικάτων και ανήκουν στη Γενική Οµοσπονδία Εργατών της Τυνησίας(UGTT), η οποία έπαιξεσηµαντικόρόλο στην «επανάσταση των γιασεµιών». Ο τέταρτοςανήκει στο αντιπολιτευόµενο ∆ηµοκρατικό Φόρουµ για την Εργασία και την Ελευθερία (FDLT).

Ηδη από τη ∆ευτέρα ο πρωθυπουργός τηςχώρας ΜοχάµεντΓανούτσιυπεραµυνόταν τηςαπόφασης να συµπεριλάβει πολλούς υπουργούς από τοκόµµα του Μπεν Αλι στη νέατου κυβέρνηση, µετο επιχείρηµα ότι «έχουν όλοι καθαρά χέρια» και ότι «τους χρειαζόµαστε σε αυτό το στάδιο». Βλέποντας πως η ένταση δεν υποχωρεί, ο Γανούτσι και ο προσωρινόςπρόεδροςτης χώρας, ο Φουάντ Μεµπάσα, υπέβαλανχθες τηνπαραίτησή τους από το κόµµα του Μπεν Αλι, ελπίζοντας έτσι να «χωρίσουν το κράτος από το κόµµα». «Θετικό αλλά όχι αρκετό», ήταν η απάντηση της Οµοσπονδίας Εργατών.

Στη Γαλλία

Εντονη πολιτική αντιπαράθεση προκαλεί η εξέγερση στην Τυνησίακαι στη Γαλλία, τηνπρώηναποικιακ ήδύναµη.«Σοβαρό σφάλµα» χαρακτήρισε χθες η γ.γ. των αντιπολιτευόµενων Σοσιαλιστών, η Μαρτίν Οµπρί,την «εκκωφαντική σιωπή» της γαλλικής κυβέρνησης στη διάρκεια των αιµατηρών ταραχών και «απίστευτη» τηνπροσφορά της γαλλικής τεχνογνωσίας για τη διατήρηση τηςτάξης και τη διαχείριση των διαδηλώσεων πουέκανε στο καθεστώς τουΜπεν Αλιστις 11 Ιανουαρίου,ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, η υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί. «Σκανδαλισµένη» από τηδιαστρέβλωση των δηλώσεώντηςδήλωσε η υπουργός, αναγνωρίζοντας πάντως πως η Γαλλία, όπως και άλλες χώρες, «δεν είδε να έρχονται ταγεγονότα» που οδήγησαν στην πτώσητου καθεστώτος του Μπεν Αλι. 

ΤΑ ΝΕΑ