Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Στην Κύπρο τον Ιανουάριο η Μέρκελ

MERKEL_ERDOGANΤην πρόθεση της να επισκεφθεί την Κύπρο τον Ιανουάριο ανακοίνωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. Κατά την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στη Γερμανία, η Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι θα εξετάσει την πιθανότητα η Γερμανία να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι αυτό είναι σημαντικό για τη συνεργασία της Ε.Ε. με το ΝΑΤΟ σε θέματα ασφαλείας.

«Λέμε ξεκάθαρα στην Κύπρο ότι αυτό βρίσκεται στην ατζέντα μας» τόνισε προσθέτονας ότι «για να λυθεί ένα πρόβλημα και οι δύο πλευρές πρέπει να μετακινηθούν».
Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι προτίθεται να διευρύνει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.
«Θα συζητήσουμε το να διευρύνουμε περαιτέρω τα κεφάλαια (των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» σημείωσε αναφερόμενη στα 33 κεφάλαια στα οποία η Τουρκία πρέπει να εναρμονίσει τους νόμους της με εκείνους της Ε.Ε.
Μέχρι στιγμής, μόλις 13 από αυτά είναι ανοιχτά προς διαπραγμάτευση και η Ε.Ε έχει παγώσει οκτώ ακόμα μέχρι η Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία.
Η Γαλλία, μαζί με την Κύπρο, είναι αντίθετες στο άνοιγμα άλλων κεφαλαίων, αποκλείοντας προς το παρόν τις διαπραγματεύσεις σε όλα πλην τριών κεφαλαίων.
Η Γερμανία προτείνει μία «προνομιακή εταιρική σχέση» για την Τουρκία, αλλά τονίζει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα πρέπει να προδικάζουν κανένα αποτέλεσμα.
Η Άγκυρα πάντως επιμένει ότι στόχος της είναι η πλήρης ένταξη.
Σε δηλώσεις του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι δεν πρέπει να καθυστερήσει η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ