Το υποτιμημένο κινεζικό νόμισμα και οι ανησυχίες των δυτικών χωρών για τις συνέπειες στο παγκόσμιο εμπόριο κυριάρχησαν στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ. Η σύνοδος ολοκληρώθηκε στην Ουάσινγκτον χωρίς την επίτευξη συμφωνίας ωστόσο οι επικεφαλής της παγκόσμιας οικονομίας κάλεσαν το ΔΝΤ να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο παρακολουθώντας στενά τα νομίσματα και τις πολιτικές των πλούσιων χωρών ώστε να αποφευχθεί μία νέα χρηματοπιστωτική κρίση.
Συζητήσεις με φόντο τον « πόλεμο των νομισμάτων»
Ο «πόλεμος νομισμάτων», τον οποίο κατήγγειλε στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Βραζιλιάνος υπουργός Οικονομικών Γκίντο Μαντέγκα, ήταν το φόντο των συζητήσεων που διεξήχθησαν το Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των 187 χωρών μελών του ΔΝΤ.
Οι ΗΠΑ, οι οποίες πιέζουν επιθετικά την Κίνα να αφήσει το γιουάν της να αντιμηθεί ταχύτερα, ζητούσαν από τις χώρες μέλη να δώσουν στο ΔΝΤ μεγαλύτερη επιρροή ώστε να διαιτητεύει σε νομισματικές διενέξεις.
Στην τελική ανακοίνωση όμως της Συνόδου, οι χώρες μέλη δεν έφθασαν να υποστηρίξουν την πρόταση, με την οποία θα δημιουργούνταν ένα πρόγραμμα πολυμερούς επίβλεψης και να δώσουν στο ΔΝΤ ένα συγκεκριμένο ρόλο για τη δραστική παρακολούθηση της αξίας των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Έτσι, οι 187 χώρες μέλη του ΔΝΤ ζήτησαν «δίκαιη επίβλεψη» και δήλωσαν ότι η αποκάλυψη ευάλωτων σημείων σε προηγμένες οικονομίες αποτελεί προτεραιότητα, κάτι που συνιστά εν δυνάμει σημαντική στροφή για το Ταμείο, το οποίο ήταν παραδοσιακά προσεκτικό στο να δίνει συμβουλές στους μεγαλύτερους μετόχους του.
Την ίδια ώρα, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα φαίνεται ότι περιέλαβαν τα σημεία που ήθελαν στην τελική ανακοίνωση.
Η Ουάσιγκτον ήθελε να μιλάει το ΔΝΤ με μεγαλύτερη «ειλικρίνεια» όταν συμβουλεύει χώρες σε θέματα πολιτικής και αυτός ο όρος υπάρχει στην ανακοίνωση ενώ το Πεκίνο είχε υπογραμμίσει την ανάγκη για μια «δίκαιη» προσέγγιση επισήμανση η οποία γίνεται δυο φορές στο κείμενο.
Τρισέ: Αντίθετος σε κάθε είδος πολέμου νομισμάτων
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, εξέφρασε την αντίθεση του σε κάθε είδους πόλεμο νομισμάτων και αρνήθηκε πως ο όρος αυτός χαρακτηρίζει τη σημερινή κατάσταση.
«Δεν θα έλεγα ότι η σημερινή κατάσταση αντικατοπτρίζεται σ' αυτές τις λέξεις είπε χαρακτηριστικά και εμφανίσθηκε βέβαιος για την ικανότητα της διεθνούς κοινότητας να βρει τα μέσα για να συνεχίσει να συνεργάζεται.
Πιέσεις από τη Γαλλία στη σύνοδο των G20
Η Κινά κρατά υποτιμημένο το γιουάν με τεχνητό τρόπο. Παρεμβαίνει συνεχώς στις αγορές και αγοράζει μανιωδώς δολάρια και άλλα νομίσματα, κρατώντας χαμηλά το δικό της και δίνοντας πλεονέκτημα στις εξαγωγές της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, που αποτελεί το 30% των αποθεμάτων παγκοσμίως.
Για το λόγο αυτό, η Γαλλίδα Υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ είναι αποφασισμένη να επαναφέρει το ζήτημα στη σύνοδο των G20.
Η Γαλλία αναλαμβάνει την προεδρία του G20 το Νοέμβριο και σκοπεύει να πιέσει για μεταρρύθμιση του νομισματικού συστήματος, ώστε να μην υπάρχουν πια τέτοιες ανισότητες.
Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ -ΜΠΕ