Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Περιοδεία της Χίλαρι Κλίντον στα Βαλκάνια


Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει την Τρίτη και την Τετάρτη στα Βαλκάνια σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την περιοχή να ξεπεράσει τις διαμάχες ώστε να ενταχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην Ευρώπη.

Στο Σαράγεβο, το Βελιγράδι και την Πρίστινα, η κ. Κλίντον θα "υπογραμμίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ" στην εξέλιξη των χωρών που "επιθυμούν να γίνουν ισότιμα μέλη της ευρωπαϊκής και της ευρω-ατλαντικής κοινότητας", δήλωσε ο Φίλιπ Γκόρντον, υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Ευρωπαϊκά Θέματα.

Η υπουργός θα φτάσει το βράδυ της Δευτέρας στο Σαράγεβο, οκτώ ημέρες μετά τις εκλογές για την συλλογική προεδρία της Βοσνίας και θα συναντηθεί την Τρίτη με την απερχόμενη προεδρία, αλλά και με τον Μίρολαντ Ντόντικ και τον Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς που εξελέγησαν και εκπροσωπούν τους Σέρβους και τους μουσουλμάνους στο θεσμό.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Σάνελ Χούσκιτς, η επίσκεψη Κλίντον στην Βοσνία προμηνύει "μια έντονη αμερικανική δραστηριότητα για ένα ή δύο χρόνια" στη χώρα αυτή που προσπαθεί για την ενότητα.

Ο Ιζετμπέκοβιτς έχει ήδη απλώσει το χέρι προς την σερβική πλευρά. Την περασμένη εβδομάδα έκανε έκκληση στην κυβέρνηση Ομπάμα να "ολοκληρώσει το σχέδιο της στην Βοσνία", βοηθώντας τη χώρα να αποκτήσει ισχυρότερους κεντρικούς θεσμούς που θα της επιτρέψουν να λειτουργήσει χωρίς διεθνή επιτήρηση.

Ο Σρέτσκο Λάταλ από την οργάνωση International Crisis Group πιστεύει πως η κ. Κλίντον θα μπορούσε να βοηθήσει "στον γρηγορότερο σχηματισμό της βοσνιακής κυβέρνησης".

Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ θα ζητήσει, σύμφωνα με τον Γκόρντον, συνεργασία ανάμεσα στη σερβική, την κροατική και την μουσουλμανική πλευρά, με στόχο "την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση, το μόνο δυνατό μέλλον για την Βοσνία".

Η Ουάσινγκτον επισημαίνει πως ο λαός της χώρας ανησυχεί περισσότερο για την ανεργία και την κατάσταση της οικονομίας παρά για τις διαφωνίες ανάμεσα στις κοινότητες. Για το λόγο αυτό η κ. Κλίντον θα έχει συναντήσεις με νέους και με δημοσιογράφους για να εκφραστεί δημόσια για τα θέματα αυτά.

Αμέσως μετά η Χίλαρι Κλίντον θα φτάσει στο Βελιγράδι όπου θα συναντηθεί με τον σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς και θα ανακοινώσει την έναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στην Σερβία και το Κόσοβο υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έντεκα χρόνια μετά τον πόλεμο στο Κόσοβο, δύο χρόνια μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας αυτής, η κ. Κλίντον θα εκφράσει την ανυπομονησία της Ουάσινγκτον να αρχίσει ένα διάλογος, στον οποίο "πιστεύουμε ότι θα έχουμε ενεργή ανάμιξη", επισήμανε ο Γκόρντον.

Οι ΗΠΑ είναι ένα από τα 70 κράτη, ανάμεσά τους 25 από τα 27 της ΕΕ, που έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο. Η αμερικανίδα υπουργός ελπίζει πως και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, το οποίο τον Ιούλιο έκρινε πως το Κόσοβο κηρύσσοντας την ανεξαρτησία του δεν παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο.

Στην Πρίστινα, η Χίλαρι Κλίντον θα συναντηθεί με τις προσωρινές αρχές, μετά την ξαφνική παραίτηση του προέδρου του Κοσόβου Φατμίρ Σεΐντιου για λόγους εσωτερικής πολιτικής. Η ίδια θα επισκεφτεί την γειτονική κοινότητα της Γκρατσάνιτσα, στην πλειοψηφία σερβική, για να χαιρετίσει "την επιτυχία του Κοσόβου" στην ενσωμάτωση του συνόλου των κοινοτήτων, κατέληξε ο Γκόρντον.
 
ΣΚΑΙ