Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Εν TAXIS οι ημιυπαίθριοι...


   Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του περιουσιολογίου, μιας τεράστιας βάσης δεδομένων στην οποία θα καταγράφονται όλα τα κτίρια της χώρας, αλλά αυτή τη φορά με όλους τους νόμιμους και «τακτοποιημένους» χώρους, αποτελεί ο νόμος για την ταυτότητα των κτιρίων.

    Η καθιέρωση της ταυτότητας (ΔΕΤΑ) που θα ισχύσει για όλες τις νέες οικοδομές από το 2011, η ρύθμιση για την «τακτοποίηση» για 40 χρόνια όλων των παράνομα κλειστών χώρων σε ένα ακίνητο μέσα στο περίγραμμα νόμιμης οικοδομικής άδειας (με εξαίρεση τα κλειστά μπαλκόνια και τα ρετιρέ), καθώς και η σύσταση και ενεργοποίηση του Σώματος Ενεργειακών Επιθεωρητών, έρχονται να δώσουν σάρκα και οστά σ' ένα σχέδιο που επί χρόνια επιχειρεί να υλοποιήσει το υπουργείο Οικονομίας, τροφοδοτώντας τα ταμεία του κράτους.

    Μόνο για το 2011 στοχεύει στην είσπραξη €800 εκατ. από τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, €500 εκατ. από ημιυπαίθριους και €400 εκατ. από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, σύμφωνα με τα στοιχεία που προϋπολογίζει το οικονομικό επιτελείο.

    Τα έσοδα από τους ημιυπαίθριους θα αποτελέσουν μέρος της «προίκας» του Πράσινου Ταμείου, όπως μετονομάστηκε πρόσφατα το Ταμείο Εφαρμογής Πολεοδομικών και Ρυθμιστικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) για να καμφθούν τυχόν… αντιρρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Η διαδικασία για τα κτίρια από το 2011 και έπειτα είναι απλή, αφού η ταυτότητα του κτιρίου θα ξεκινήσει να «χτίζεται» με την έκδοση της οικοδομικής άδειας.

    Ήδη, οι άδειες που εκδίδονται από τον Οκτώβριο προβλέπουν μελέτη περιορισμού της ενεργειακής κατανάλωσης του κτιρίου -σύμφωνα με το νέο Κανονισμό Εενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ)- καθώς κάθε μεταβίβαση ακινήτου από τις αρχές του 2011 θα απαιτεί έλεγχο από το Σώμα των Ενεργειακών Επιθεωρητών και έκδοση του αντίστοιχου πιστοποιητικού.

ΑΠΕ