Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Στο χειρουργείο του μέλλοντος

FutureORΣε υβριδικές αίθουσες χειρουργείουθα διαθέτουν υπερσύχρονα μηχανήματα και θα καλύπτουν τις ανάγκες κλειστών επεμβατικών πράξεων και συνδυασμένων ανοιχτών χειρουργικών επεμβάσεων. Ήδη τέτοιες αίθουσες διαθέτουν υπερσύχρονα νοσοκομεία της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, ενώ η χώρα μας δεν απέχει και πολύ θα χειρουργούνται οι ασθενείς στο εγγύς μέλλον. Οι αίθουσες αυτές θα είναι σαφώς μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες με εμβαδό 65-79 τμ, θα είναι μονωμένες με μόλυβδο, από τη δυνατότητα χρήσης υβριδικών χειρουργείων.

Ένα μοντέλο υβριδικής αίθουσας χειρουργείου παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 21ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νοσηλευτών Χειρουργείου που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
«Οι καθημερινές τεχνολογικές εξελίξεις και η σύγχρονη διαμόρφωση της ομαδικής εργασίας διαφόρων ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων σε έναν πολυδύναμο χώρο αντιμετώπισης των ασθενών με συγκεκριμένες οξείες παθήσεις, οδήγησε στην ανάπτυξη της υβριδικής αίθουσας χειρουργείου. Μία αίθουσα που απαιτεί ολοκληρωμένες και έξυπνες λύσεις στηριζόμενη στην εργονομία, την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα στο χειρουργείο» ανάφερε η προϊσταμένη χειρουργείου στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο της Αθήνας, Ελένη Κουτίνου, η οποία εκπόνησε την εργασία για το υβριδικό χειρουργείο μαζί με τη νοσηλεύτρια χειρουργείου Ελένη Δράκου.
Οι υβριδικές αίθουσες δημιουργούνται για να καλύψουν τις ανάγκες σε καρδιοχειρουργικές, αγγειοχειρουργικές, μεικτές καρδιοαγγειοχειρουργικές, ορθοπεδικές, νευροχειρουργικές, ουρολογικές και γυναικολογικές επεμβάσεις.
Σύμφωνα με την Ελένη Κουτίνου, μια υβριδική αίθουσα χειρουργείου διαθέτει τον κατάλογο εξοπλισμό που παρέχει τη δυνατότητα να γίνονται συνδυασμένες επεμβάσεις, δηλαδή, στην περίπτωση που, π.χ., το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με κλειστή επέμβαση, στον ίδιο χώρο και αμέσως μπορεί να γίνει ανοιχτή επέμβαση. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας με άλλες υπηρεσίες, προκειμένου οι χειρουργοί να έχουν άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τον ασθενή ή να μπορούν να πάρουν μια δεύτερη γνώμη από κάποιο συνάδελφό τους. Αυτή η δυνατότητα παρέχει το πλεονέκτημα να μην υπάρχουν πολλά άτομα στο χώρο του χειρουργείου και να αποφεύγεται έτσι ο κίνδυνος λοιμώξεων.
«Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία υβριδικών αιθουσών χειρουργείου είναι η εκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικού περιεγχειρητικής φροντίδας στη σύγχρονη τεχνολογία πάντα με στόχο την ποιότητα της παροχής υπηρεσιών υγείας με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα» πρόσθεσε η κυρία Κουτίνου.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ