Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011

Ο Μάριο Ντράγκι φαβορί για τη διαδοχή Τρισέ

«Έχει μεγάλες πιθανότητες», λέει ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι


Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι είναι το φαβορί για τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Τρισέ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν.

«Εάν είναι υποψήφιος, ναι», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Λικ Φρίντεν ερωτηθείς, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα La Stampa, σχετικά με το τι πιθανότητες έχει ο Ντράγκι να αναλάβει την προεδρία της ΕΚΤ.


«Γνωρίζω
τον Μάριο Ντράγκι εδώ και καιρό, πάντοτε τον έβρισκα εντυπωσιακό και έξυπνο. Είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θέση στην οποία έφθασε διότι γνωρίζει καλά το επάγγελμα. Μην με ρωτήσετε ωστόσο εάν θα ψήφιζα υπέρ του. Θέλω πρώτα να αποτιμήσω και τις άλλες υποψηφιότητες», λέει ο Λικ Φρίντεν.

Η κούρσα για την αντικατάσταση του Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος θα αποχωρήσει στο τέλος του Οκτωβρίου από την προεδρία της ΕΚΤ, ξεκίνησε και πάλι με μεγάλη ταχύτητα μετά την αποχώρηση του προέδρου της Μπούντεσμπανκ Αξελ Βέμπερ την περασμένη εβδομάδα, ελλείψει ικανής υποστήριξης.


Την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι υποστήριξε την υποψηφιότητα του Μάριο Ντράγκι, χαρακτηρίζοντάς την «εξαιρετική».


Μεταξύ των άλλων
Γερμανών υποψηφίων κυκλοφορεί το όνομα του Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας του Λουξεμβούργου Ιβ Μερς ή ο πρόεδρος της Τράπεζας της Φινλανδίας Ερκι Λιικάνεν, περιλαμβάνονται μεταξύ των υποψηφίων τα ονόματα των οποίων κυκλοφορούν. 

ΣΚΑΙ