Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Ενδιαφέρουσα πρόταση Δ. Πινακοθήκης για virtual έκθεση των κλεμμένων πινάκων Γιαλλινά



altΜαρία Παγκράτη*
Σημαντική πρόταση καταθέτει η Δημοτική πινακοθήκη προς το ίδρυμα Γιαλλινά προκειμένου να βοηθηθεί η προσπάθεια ανεύρεσης των κλαπέντων πινάκων του μεγάλου Κερκυραίου ζωγράφου ή ανεύρεσης στοιχείων. Η πρόταση δείχνει εκτός των άλλων και την ευαισθησία της ίδιας της πόλης  απέναντι στην ιστορία της και τον πολιτισμό της.


Η διευθύντρια της Δημοτικής πινακοθήκης προτείνει να δημιουργηθεί εικονική, διαρκής έκθεση των κλαπέντων έργων στην ιστοσελίδα της, με προβολή των φωτογραφιών και την επισήμανση ότι αυτά τα έργα έχουν κλαπεί, ώστε να γίνουν αναγνωρίσιμα. Παράλληλα να ζητούνται πληροφορίες από όποιον γνωρίζει κάτι, σήμερα ή στο μέλλον, σε τρεις γλώσσες, προκειμένου να ενημερωθούν οι Ελληνικές διωκτικές αρχές και η Ιντερπόλ. Η Δημοτική πινακοθήκη, σύμφωνα με την κυρία Μελέντη, έχει την τεχνική δυνατότητα να παρουσιάσει την εικονική έκθεση των κλαπέντων έργων, στην ιστοσελίδα της και μάλιστα στα Αγγλικά, Ελληνικά και Γερμανικά. Σημειώνει δε ότι η ιστοσελίδα έχει μεγάλη επισκεψιμότητα από την Ελλάδα αλλά και την Αγγλία όπου υπάρχει ενδιαφέρον για τα Ελληνικά έργα τέχνης και τα σημερινά και της εποχής που δημιουργούσε ο Άγγελος Γιαλλινάς, ο οποίος είναι γνωστός στην Αγγλία αφού έργα του κοσμούν τα ανάκτορα της Μεγάλης Βρετανίας και  μερικά από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης.

Στη συνέχεια η διευθύντρια της Δημοτικής πινακοθήκης υπενθυμίζει ότι είναι δεδομένη η πρόθεση συνεργασίας με το Ίδρυμα Γιαλλινά με στόχο τη φύλαξη των υπολοίπων έργων στους δικούς της χώρους μέχρι τουλάχιστον να επισκευαστεί το κτίριο της οικογενείας Γιαλλινά, που βρίσκεται στην πάνω πλατεία. Θέτει μονάχα τον όρο της νομιμότητας των διαδικασιών μεταφοράς των έργων τέχνης στο Παλάτι Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου που στεγάζεται η δημοτική πινακοθήκη και επίσης την τακτική επιτήρηση των έργων Γιαλλινά από τη διοίκηση του ομωνύμου ιδρύματος.   

Η πρόταση αυτή δείχνει έμπρακτα την ευαισθησία της πόλης και κινείται στα συνήθη πλαίσια αντιδράσεων πολλών μεγάλων πόλεων που αντιμετώπισαν αναλογες καταστάσεις.
Το σημείο κλειδί είναι βεβαίως να υπάρχουν φωτογραφίες των έργων από την καταγραφή που είχε κάνει το ίδρυμα Γιαλλινά.

* Είναι δημοσιογράφος

corfupress