Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2010

Όχι πλέον αποτελεσματικό το κουβανικό οικονομικό μοντέλο, λέει ο Κάστρο

castro_98Δε θεωρεί πλέον αποτελεσματικό το οικονομικό μοντέλο της Κούβας ο Φιντέλ Κάστρο, σύμφωνα με Αμερικανό δημοσιογράφο, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα πήρε συνέντευξη από τον πρώην Πρόεδρο της Κούβας. Ο Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, συντάκτης του περιοδικού "Atlantic Monthly" έγραψε σε ένα blog ότι ρώτησε τον Κάστρο εάν το κουβανικό μοντέλο αξίζει να εξαχθεί σε άλλες χώρες και εκείνος απάντησε ότι "το κουβανικό μοντέλο δεν είναι πλέον λειτουργικό ούτε για εμάς ".

Η άποψη που εξέφρασε ο Φιντέλ Κάστρο στον Αμερικανό δημοσιογράφο είναι ανάλογη με τη θέση που ανέπτυξε στα κουβανικά Μέσα Ενημέρωσης τον Απρίλιο, συμφωνώντας με τον αδελφό του, Ραούλ, ο οποίος έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για μεταρρυθμίσεις με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας.

Ο Γκόλντμπεργκ γράφει στο συγκεκριμένο blog ότι η Τζούλια Σουέιγκ, ειδική σε θέματα Κούβας στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων- ένα think tank με έδρα την Ουάσινγκτον- και η οποία τον συνόδευσε στην Αβάνα, πιστεύει πως ο Κάστρο παραδέχεται ότι "το κράτος έχει πολύ μεγάλο ρόλο στην οικονομική ζωή της χώρας".

Η άποψη του Φιντέλ Κάστρο θεωρείται ότι ενισχύει τις προσπάθειες του Ραούλ Κάστρο να χαλαρώσει το ρόλο του κράτους στην οικονομική δραστηριότητα, παρά τις αντιρρήσεις που εκφράζουν αρκετά μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τζούλια Σουέιγκ.

Ο Γκόλντμπεργκ γράφει ότι ο Κάστρο τον προσκάλεσε στην Αβάνα για να συζητήσουν το πρόσφατο άρθρο του για την πιθανότητα σύγκρουσης του Ισραήλ με το Ιράν, με ενδεχόμενη αμερικανική εμπλοκή, και με αφορμή τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης. Ο Κάστρο επέκρινε τον Ιρανό Πρόεδρο, Αχμαντινετζάντ για αντισημιτισμό και για άρνηση του Ολοκαυτώματος, σύμφωνα με τον Αμερικανό δημοσιογράφο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ