Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Σκέψεις για «ψαλίδισμα» χρέους από την απόφαση της Εθνικής να αντλήσει 2,8 δισ. ευρώ



Σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν η Ελλάδα θα εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος στο σύνολό του ή θα ζητήσει την περικοπή του (το λεγόμενο ψαλίδισμα στην αξία του) δημιουργεί στους επενδυτικούς κύκλους του Λονδίνου η απόφαση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει με κάθε δυνατό τρόπο, δηλαδή με αύξηση κεφαλαίου, με έκδοση ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές και με πώληση περιουσιακού στοιχείου (του 20% των μετοχών της θυγατρικής Finansbank) σε άντληση ποσού ύψους 2,8 δισ. ευρώ.
Αυτό αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές που είχαν επαφές με στελέχη των οίκων UBS, Merrill Lynch και Chevreaux στο πλαίσιο του 5ου road show του Χρηματιστηρίου Αθηνών που διεξάγεται σήμερα και αύριο στη βρετανική πρωτεύουσα - 26 ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις κάνουν παρουσιάσεις σε θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές από όλο τον κόσμο - και στο οποίο θα παραβρεθούν και κυβερνητικά στελέχη όπως ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γιώργος Ζαννιάς, ο ειδικός γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων, Γιώργος Χριστοδουλάκης και ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, Πέτρος Χριστοδούλου).
Οι ξένοι δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι η Εθνική θέλει να αντλήσει ένα τόσο μεγάλο ποσό, προσφεύγοντας μέχρι και στη μείωση της συμμετοχής της σε σημαντικής αξίας περιουσιακό στοιχείο (Finansbank). Ετσι ερμηνεύουν την απόφαση με προετοιμασία της τράπεζας σε πιθανό ψαλίδισμα της αξίας των ελληνικών ομολόγων.
Σε μία τέτοια περίπτωση οι απώλειες για τα ίδια κεφάλαια της Εθνικής θα είναι μεγάλες και συνεπώς η τράπεζα – πιστεύουν αυτοί –προετοιμάζεται από τώρα να αντλήσει κεφάλαια για να ξεπεράσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ