Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Οι βενζινοπώλες της Κέρκυρας μηνύουν την κυβέρνηση για το πλαφόν


altΣτον Εισαγγελέα προσφεύγουν οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων της Κέρκυρας, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά κατά κυβέρνησης και Υπ. Ανάπτυξης για το πλαφόν που επέβαλε στην τιμή της βενζίνης. Το Υπουργείο ανακοίνωσε το πλαφόν που επιβάλλει πανελλαδικά στις λιανικές τιμές πώλησης της βενζίνης, το οποίο για την ζώνη στην οποία ανήκει η Κέρκυρα είναι για την αμόλυβδη στα 1,545 το λίτρο, τη σούπερ αμόλυβδη στα 1,745 το λίτρο, τη σούπερ στα 1,605 και στο ντίζελ στα 1,326.
Αγοράζουν χονδρικής, ακριβότερα από το πλαφόν λιανικής!


Ήδη ορισμένοι πρατηριούχοι υπό το φόβο του αυτοφώρου, προτίμησαν να κρατήσουν κλειστά τα βενζινάδικά τους αφού αγόραζαν τα καύσιμα ακριβότερα από την τιμή που έπρεπε να τα πωλούν!

Ο εκπρόσωπος του Σωματείου πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Κέρκυρας, Αντώνης Σάκκος, έδωσε στη δημοσιότητα παραστατικά αγοράς βενζίνης με τιμές χθες και σήμερα, σύμφωνα με τα οποία μεγάλη εταιρία πωλεί χονδρικώς σε πρατήριό της στην τιμή του 1,565 όταν το πλαφόν είναι 1,545 ευρώ ανά λίτρο.

Πήγαν στον Εισαγγελέα, μηνύουν την κυβέρνηση


Σήμερα, το μεσημέρι, εκπρόσωποι του σωματείου συναντήθηκαν με την Αντιεισαγγελέα Κέρκυρας ενώ νωρίτερα πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Νομάρχη, από τον οποίο ζήτησαν να μην προχωρήσει σε ελέγχους της τιμής πώλησης της βενζίνης.

Στην Εισαγγελία εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για την εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να οδηγούνται στο αυτόφωρο όσοι βενζινοπώλες υπερβαίνουν το πλαφόν, ενώ αύριο, αναμένεται να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά κατά της κυβέρνησης για διαφυγόντα κέρδη από το πλαφόν αλλά και για παράβαση καθήκοντος. Το κείμενο συντάσσεται σήμερα από το νομικό σύμβουλο του σωματείου, ενώ αντίστοιχη κίνηση θα κάνει και η πανελλαδική ομοσπονδία πρατηριούχων.

Πανελλαδική αντίδραση


Το πλαφόν να επιβληθεί και στις χονδρικές τιμές, όχι μόνο στις λιανικές, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) με σημερινή της ανακοίνωση.

 «Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι θα συμμορφωθούν όλοι οι παράγοντες της αγοράς και το βάρος δεν θα πέσει μόνο στους βενζινοπώλες, που είναι ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας. Διαφορετικά θα δημιουργηθεί και πάλι το οξύμωρο σχήμα, οι βενζινοπώλες να αγοράζουν καύσιμα σε τιμές υψηλότερες από το πλαφόν, στις οποίες πρέπει να πουλήσουν», αναφέρει η ΠΟΠΕΚ.
Η Ομοσπονδία αναφέρει συγκεκριμένο παράδειγμα, σύμφωνα με το οποίο πρατήριο της Αθήνας αγοράζει σήμερα την αμόλυβδη προς 1,56 ευρώ το λίτρο, ενώ το πλαφόν ορίστηκε στο 1,473 ευρώ. «Η επιβολή πλαφόν σε όλους τους εμπλεκόμενους στη διακίνηση των καυσίμων δεν υπαγορεύεται μόνο από τη δικαιοσύνη, αλλά και από την κοινή λογική», καταλήγει η ΠΟΠΕΚ. «Διαφορετικά, ας πάρει η κυβέρνηση μαζί με τα κλειδιά των βυτιοφόρων και τα κλειδιά των πρατηρίων».

Και οι οδηγοί φορτηγών


Εν τω μεταξύ, παύση εργασιών έχει κηρύξει η πλειονότητα των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων δημοσίας χρήσεως και στην Κέρκυρα, ακολουθώντας τη στάση που τηρεί πανελλαδικά η ομοσπονδία τους. Ήδη, φορτηγά έχουν παραταχθεί στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στο Λιμάνι, ενώ δεν αναμένεται να παρουσιαστούν ιδιαίτερα προβλήματα στην τροφοδοσία των πρατηρίων, τα περισσότερα εκ των οποίων χρησιμοποιούν ιδιόκτητα βυτιοφόρα των εταιριών πετρελαιοειδών.


corfupress