Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Μείωση κατά 44% του κινδύνου μόλυνσης υπόσχεται νέο φάρμακο για το AIDS

Σε μείωση κατά τουλάχιστον 44% του κινδύνου μόλυνσης των ομοφυλόφιλων από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS, μπορεί να οδηγήσει η καθημερινή λήψη αντιρετροϊκού φαρμάκου, δείχνει μελέτη που έγινε σε 2.500 ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και διεμφυλικούς σε 4 ηπείρους και δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «New England Journal of Medicine».
Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι η προστατευτική ικανότητα του σκευάσματος Truvada μπορεί να φτάσει μέχρι και το 90% αν η λήψη γίνεται σχολαστικά και συνδυάζεται με άλλους τρόπους πρόληψης.
Το σκεύασμα αυτό εμπεριέχει τις δραστικές ουσίες εμπτρισιταβίνη και τενοφοβίρη και χορηγούνταν καθημερινά σε άνδρες οι οποίοι παρακολουθούνταν επί έναν χρόνο. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι κατά μέσο είχαν 44% μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό σε σχέση με εκείνους που πήραν ψευδοφάρμακο.
Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις, ο κίνδυνος μειώθηκε μέχρι και 90%. Τονίζεται, βέβαια, ότι η λήψη συμπληρωματικών προφυλάξεων είναι απαραίτητη, καθώς η λήψη του φαρμάκου από μόνη της δεν αρκεί.
Οι δραστικές ουσίες του σκευάσματος δεν έχουν εγκριθεί ειδικά για την πρόληψη του AIDS, όμως οι γιατροί μπορούν να τις συνταγογραφούν και το αρμόδιο Κέντρο για τον Ελεγχο και την Πρόληψη Επιδημιών θα εκδώσει οδηγίες για τη χρήση του φαρμάκου σύντομα. Το Truvada κοστίζει στις ΗΠΑ 5.000-14.000 δολάρια το χρόνο ανάλογα με τον τρόπο τιμολόγησης, τα γενόσημα όμως που πωλούνται στις φτωχότερες χώρες κοστίζουν 150 δολάρια ετησίως.
Τη μελέτη έκανε ιδιωτικό ινστιτούτο (Grant of the Gladstone Institutes) που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιογόνων και Μεταδοτικών Νοσημάτων και το Ιδρυμα Γκέιτς.

tvxs.gr