Το (υπερβολικό) κόστος των 900 ευρώ για 20 τετραγωνικά κλειστού χώρου στη λαϊκή αγορά, καλούνται να πληρώσουν παραγωγοί και οπωροπώλες που θα ενοικιάσουν χώρο στη νέα λαϊκή αγορά, σύμφωνα με τις τιμές που αποφάσισε ο Δήμος κερκυραίων.
Η (πολυπόθητη) λαϊκή αγορά της πόλης ολοκληρώθηκε και σύντομα θα δοθεί σε χρήση αλλά το κόστος λειτουργίας της τελικά, θα είναι πολύ υψηλό και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Δήμου, θα ανέρχεται στις 500.000 ευρώ το χρόνο. Έτσι, το Δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία χθες να μετακυλήσει το κόστος αυτό στους ενοικιαστές, οι οποίοι βέβαια, δεν εμποδίζονται από καμιά νομοθεσία να το μετακυλήσουν, με τη σειρά τους, στους καταναλωτές αυξάνοντας τις τιμές των προϊόντων τους...
Πόσο κάνει το τετραγωνικό
Το Δημοτικό συμβούλιο Κερκυραίων έκανε δεκτή την εισήγηση της δημαρχιακής επιτροπής με τις ψήφους της πλειοψηφίας και της παράταξης Τρεπεκλή. Καταψήφισαν οι σύμβουλοι Μάχος Γαβαλάς και Χρήστος Κότσης. Ο κύριος Χάρης Μάστορας είχε αποχωρήσει την ώρα της ψηφοφορίας. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ότι το μηνιαίο μίσθωμα κατά μονάδα (κατάστημα) ανέρχεται στα 45 ευρώ το τετραγωνικό και το ετήσιο τέλος χρήσης για το υπαίθριο στάσιμο εμπόριο ανέρχεται στα 180 ευρώ το τετραγωνικό.
Το μηνιαίο ενοίκιο θα διαμορφωθεί στα 360 ευρώ, δεδομένου ότι η κάθε μονάδα είναι 8 τετραγωνικά (ή 9 ). Σε αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί ο λογαριασμός της ΔΕΗ και του νερού, τους οποίους οι ενοικιαστές θα κληθούν να πληρώσουν ξεχωριστά αφού για πρώτη φορά κάθε κατάστημα θα διαθέτει το δικό του ρολόι Πιο λίγο και από τα μισά η εμπορική αξία των παρακείμενων δρόμων!
Τόσο η Δημαρχιακή Επιτροπή όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν υπολόγισαν το ενοίκιο με βάση την εμπορική αξία των καταστημάτων στους γύρω δρόμους, το οποίο είναι πολύ φθηνότερο και ανέρχεται στα 16 ευρώ το τ.μ. για τη Δημητρίου Καββάδα και 17 ευρώ για τη Λοχαγού Βλαίκου, όπως αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης της Δημαρχιακής Επιτροπής αλλά με βάση τις οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου.
Το κόστος λειτουργίας
Το συνολικό εμβαδόν των προς ενοικίαση μονάδων είναι 920 τετραγωνικά μέτρα και οι υπαίθριες εγκαταστάσεις στάσιμων μικροπωλητών είναι συνολικά 14 τ.μ.
Το ετήσιος κόστος λειτουργίας της Δημοτικής αγοράς, που ανέρχεται στις 500.000 ευρώ, αναλύεται ως εξής: το ετήσιο τοκοχρεολύσιο δανείου ανέρχεται στα 260.000, το ετήσιο μίσθωμα στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στις 60.000, ένας μόνιμος εργάτης καθαριότητας 19.000, τρεις καθαρίστριες 57.000, ένας συντηρητής των ηλεκτρομηχανολογικών 22.000, δύο μόνιμοι δημοτικοί αστυνομικοί 44.000, και δύο φύλακες (και τη νύχτα) 38.000 ευρώ.
Κριτική από συμβούλους
Έντονη ήταν η κριτική του κυρίου Κότση και του κυρίου Γαβαλά τόσο για το συνολικό κόστος της κατασκευής, όσο και για τη «Λεόντια» σύμβαση με την ΚΕΔ. Ο κύριος Κότσης ζήτησε να υπάρξουν διαβαθμίσεις του ενοικίου, εξαρτώμενες από τη θέση των καταστημάτων αλλά η απάντηση της πλειοψηφίας ήταν αρνητική.
Ποιοι δικαιούνται χώρο
Οι χώροι της Δημοτικής αγοράς θα νοικιαστούν σε όσους έχουν ήδη άδεια στην παλιά αγορά καθώς και στους μισθωτές της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (της οποίας τα μισθωτικά δικαιώματα έχουν εκχωρηθεί στο Δήμο). Το έργο εξελίχθηκε σε πολύ ακριβή κατασκευή, με χρήματα που δεν είχε ο Δήμος και μεγάλο μέρος των οποίων αναγκάστηκε να δανειστεί. Η αρχική σύμβαση ήταν 1.380.000 ευρώ.
Δικαιολόγησαν την αύξηση του κόστους
Στην πορεία όμως, στη θητεία του Σ. Μικάλεφ, εκτιμήθηκε ότι η μελέτη προέβλεπε ευτελείς κατασκευές και τροποποιήθηκε. Την απόφαση υποστηρίζει σε κάθε δημόσια τοποθέτηση του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Μάμαλος. Για το λόγο αυτό ελήφθη το δάνειο των 680.000 ευρώ και στη συνέχεια για τρίτη φορά, αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του έργου με τον τελευταίο ΑΠΕ, κατά 346.000 ευρώ. Συνολικά στοίχισε 2.406.000 ευρώ. Αν αναλύσει κανείς την κατασκευή με βάση τις τιμές ανά τ.μ., θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για ένα κτίσμα που κόστισε 2.615 το τετραγωνικό, χωρίς να υπολογίσει την αξία του οικοπέδου. Αν ήταν διαμέρισμα θα έπρεπε να πωληθεί σε τιμές πιο ακριβές ακόμα και από τις πολυτελείς νέες κατοικίες...
*Είναι δημοσιογράφος
CorfuPress |