Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Άντληση 1,17 δισ. ευρώ από τη νέα έκδοση εντόκων γραμματίων





papakonstantinou_875Με επιτυχία υπερκαλύφθηκε η δημοπρασία των έντοκων γραμματίων του Δημοσίου 6μηνης διάρκειας, από την οποία αντλήθηκε 1,17 δισ. ευρώ. Η έκδοση για την κάλυψη γραμματίων που έληγαν υπερκαλύφθηκε κατά 4,54 φορές, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,82%, ελαφρώς υψηλότερα σε σχέση με το 4,65% της προηγούμενης έκδοσης του Ιουλίου Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών ξεκινά περιοδεία στο Λονδίνο, το Παρίσι και στην Φραγκφούρτη, προκειμένου να παρουσιάσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και να απευθύνει πρόσκληση για επενδύσεις σε βασικούς τομείς, στους οποίους η κυβέρνηση προχωρά σε μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις.

Απόδοση στο 4,82%

Στην πώληση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας προχώρησε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών, αντλώντας το ποσό των 1,17 δισ. ευρώ.
Η απόδοση της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 4,82% η οποία κυμάνθηκε σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα, συγκριτικά με την απόδοση 4,65% της προηγούμενης δημοπρασίας.
Πάντως, η έκδοση των εντόκων γραμματίων υπερκαλύφθηκε κατά 4,54 φορές έναντι υπερκάλυψης 3,64 φορές, κατά την προηγούμενη δημοπρασία. Οι συνολικές προσφορές που υποβλήθηκαν ανήλθαν σε 4,084 δισ. ευρώ έναντι 900 εκατ. ευρώ που ήταν το αρχικό ζητούμενο ποσό.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών την ερχόμενη Τρίτη θα προχωρήσει σε νέα έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας.

Αντιδράσεις

«Οι επιθυμίες του κ. Πρωθυπουργού για βελτίωση του αισθήματος εμπιστοσύνης προς την Ελληνική Οικονομία ούτε σήμερα «εισακούστηκαν» από τις Αγορές. (...) Από αυτά τα στοιχεία, αλλά και από τη διατήρηση των spreads σε υψηλά επίπεδα (το 10ετές υπερβαίνει τις 900 μονάδες βάσης) συνάγεται ότι παρά την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης, το κόστος δανεισμού παραμένει εξαιρετικά υψηλό, υψηλότερο απ' ό,τι πριν την προσφυγή σε αυτόν. Υψηλό κόστος δανεισμού, που καταδεικνύει τη δυσπιστία των Αγορών στο μείγμα οικονομικής πολιτικής, που υλοποιεί η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» δήλωσε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπεύθυνος τους τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας.

Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ