Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Μέσα στην εβδομάδα η κάλυψη των κενών


   Περισσότεροι από 1.300.000 μαθητές ξεκίνησαν τα μαθήματα για το νέο σχολικό έτος στα 15.500 σχολεία, όπου θα διδάξουν 160.000 εκπαιδευτικοί.

    Καθησυχαστική εμφανίστηκε η υπουργός Παιδείας με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και τα προβλήματα που διαπιστώνονται. Η Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στον Real fm, επεσήμανε ότι τα κενά εκπαιδευτικών θα καλυφθούν με μετακινήσεις των υπεράριθμων, ενώ τόνισε πως ήδη έχει μοιραστεί στα σχολεία των 92% των βιβλίων.


    Η κα Διαμαντοπούλου επεσήμανε πως αποδεικνύεται ότι "με τη δουλειά που έγινε από πέρυσι το Νοέμβριο, ενώ όλοι περίμεναν 22.000 κενά, εγώ ανακοίνωσα τα 2.640, εκ των οποίων τα 1.100 είναι σε 70 ειδικότητες που έχουν να κάνουν με τα επαγγελματικά λύκεια και τα υπόλοιπα είναι στα σχολεία. Αυτά θα καλυφθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας".

    Οπως εξήγησε, υπάρχει δυνατότητα αυτή την εβδομάδα να γίνουν μετακινήσεις ώστε να καλυφθούν τα συγκεκριμένα κενά.

    Σημείωσε επίσης πως παράλληλα υπάρχουν και 4.600 υπεράριθμοι, πλεονάζον προσωπικό, που είναι ειδικότητες οι οποίες δεν χρειάζονται σε κάποιες περιοχές. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί, είπε, θα μετακινηθούν από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια, εκπαίδευση και από τα τεχνικά λύκεια στα ΙΕΚ.

    Η υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν, πλην ελαχίστων, τμήματα άνω των τριάντα παιδιών.

    Αναφορικά με τη φροντιστηριακή υποστήριξη των μαθητών, η κυρία Διαμαντοπούλου είπε ότι παρά τα όσα ακούγονται περί περικοπών, «θα γίνει καταγραφή των παιδιών που θέλουν, θα ολοκληρωθούν τα τμήματα εκεί που πρέπει για να δούμε τις κατευθύνσεις και θα υπάρξει και ενισχυτική διδασκαλία, όπως και ένα συνολικό πρόγραμμα υποστήριξης των παιδιών της δευτέρας και τρίτης λυκείου», το οποίο θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα.

    Ερωτηθείσα για οικονομικά προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τα σχολεία, τόνισε πως το υπουργείο Εσωτερικών, με τη συνεργασία τόσο του υπουργείου Οικονομικών όσο και του υπουργείου Παιδείας, «έχουν υπογράψει να δοθούν 35 εκατομμύρια άμεσα εντός του Σεπτεμβρίου, όπου θα πάνε ονομαστικά για τις σχολικές επιτροπές στους Δήμους, ώστε να υπάρξει ο σχεδιασμός για το πετρέλαιο και για τις άμεσες ανάγκες».

    Εξάλλου, κληθείσα να σχολιάσει την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και το σχέδιο για την ανάπτυξη, η Αννα Διαμαντοπούλου ανέφερε:

    "Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του έβαλε τους βασικούς στόχους που είναι ουσιαστικά το επόμενο βήμα μετά τις πολύ επείγουσες παρεμβάσεις που είχαμε την προηγούμενη χρονιά και αφορούσαν τα δημοσιονομικά. Κεντρικό στοιχείο είναι οι επενδύσεις, που θεωρώ ότι ο νόμος που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο είναι μία πολύ μεγάλη και σοβαρή καινοτομία, πραγματικά ένα εργαλείο για να έρθουν μεγάλες επενδύσεις και βέβαια η νέα λογική που έβαλε ο πρωθυπουργός για την υποστήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, αναδεικνύοντας τις σοβαρές δυνάμεις της Ελλάδας».

    Σημείωσε ότι "οι μεγάλες επενδύσεις και το σχέδιο για την προσέλκυσή τους είναι ένα συνολικό πακέτο κινήτρων".

    "Δεν μπορούμε να προσελκύσουμε μεγάλες επενδύσεις αν δεν αντιμετωπίσουμε το σύνολο των θεμάτων που είναι και το φορολογικό και η γραφειοκρατία", ανέφερε και πρόσθεσε:

    "Η αλήθεια είναι ότι ο σχεδιασμός της προηγούμενης χρονιάς, δεν έγινε υπό συνθήκες ιδανικές. Επρεπε να προϋπάρξει μία πάρα πολύ συγκεκριμένη πολιτική για να γεμίσουν τα ταμεία. Τώρα που τα πράγματα έχουν μπει σε ένα ρυθμό - νομίζω ότι και ο πρωθυπουργός αυτό το μήνυμα άφησε, πολλά πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν. Θα συμφωνήσω, ότι στην προσέλκυση των επενδύσεων, χρειαζόμαστε μεγάλη τομή".

ΑΠΕ