Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2010

Κατά 12 θέσεις υποχώρησε η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας

 

Επιβεβαιώνεται η δεινή θέση της Ελλάδας στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με την σχετική λίστα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ η χώρα μας έπεσε από την 71η θέση της παγκόσμιας κατάταξης στην 83η θέση.

Καζακστάν, Ρουάντα, Γουατεμάλα και Μποτσουάνα εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις από την Ελλάδα σύμφωνα με την έκθεση του World Economic Forum.
Η κατάταξη διαμορφώνεται με βάση 110 δείκτες, που συγκροτούνται με δύο ειδών πληροφορίες: Τα οικονομικά στοιχεία της χώρας που έχουν δημοσιευθεί και τις εκτιμήσεις οικονομικών παραγόντων. Στα αδύναμα σημεία της Ελλάδας, επισημαίνεται η υποχώρηση της κατά 20 θέσεις όσον αφορά το κριτήριο του μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Καταγράφεται επίσης η υποχώρησή της κατά 10 θέσεις όσον αφορά την κατάσταση της χρηματαγοράς, ενώ χαμηλές είναι οι επιδόσεις της χώρας αναφορικά με την αποδοτικότητα του κράτους, κάτι που μαζί με τη διαφθορά θεωρείται το σημαντικότερο εμπόδιο για την επιχειρηματική δραστηριοποίηση.

Ελβετία: Υψηλή ανταγωνιστικότητα χάρη στις καινοτομίεςΗ Ελβετία δεν έχει μόνο ειδυλλιακά τοπία, αλλά και υψηλή ανταγωνιστικότητα
Σύμφωνα με το World Economic Forum, η πιο ανταγωνιστική οικονομία του κόσμου θεωρείται η ελβετική, όχι επειδή το κόστος της εργασίας, δηλαδή οι μισθοί, είναι χαμηλό, αλλά κυρίως εξαιτίας των «καινοτομιών της και του υψηλού επιχειρηματικού πολιτισμού». Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι τα ελβετικά ερευνητικά ινστιτούτα είναι τα καλύτερα του κόσμου, ενώ έμφαση δίνεται στη στενή συνεργασία επιστήμης και επιχειρηματικού κόσμου.
Στη δεύτερη θέση κατατάσσεται η Σουηδία και στην τρίτη η Σιγκαπούρη, ενώ αξιοσημείωτες είναι οι επιδόσεις της Γερμανίας στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας, κάτι που την φέρνει από την 7η στην 5η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Αντίθετα, από τη 2η στην 4η θέση πέρασε η ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής οικονομίας.

World Economic Forum/Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

dw-world.de