Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Αμπντουλάχ Γκιούλ: "Η Τουρκία δεν συγχωρεί την επίθεση στα διεθνή ύδατα"

Αντι-ισραηλινό κρεσέντο από την Άγκυρα




Ένα βήμα πριν από τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, βρίσκεται η Τουρκία με το Ισραήλ, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Μπουλέντ Αριντς, που ανέβασε τους τόνους, στον απόηχο της κηδείας των εννέα Τούρκων που έχασαν τη ζωή τους εν πλω προς τη Γάζα.
Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει επίσημη θέση, αλλά τόσο ο πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η Τουρκία δεν θα μείνει απαθής απέναντι στο πρωτοφανές αυτό επεισόδιο.  
Στη συγκέντρωση μαρτυριών και υλικού που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δίωξη των υπευθύνων για τους θανάτους και τους τραυματισμούς στην ισραηλινή επιδρομή εναντίον του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, προχωρούν οι τουρκικές εισαγγελικές αρχές και ιατροδικαστικές υπηρεσίες.

«Δίκη και καταδίκη»

Οι σοροί των εννέα Τούρκων, κηδεύτηκαν με διαδηλώσεις, ενώ «Δίκη και καταδίκη» ήταν ο τίτλος που επικράτησε στα τουρκικά πρωτοσέλιδα καθώς η εισαγγελία ανοίγει φάκελο ποινικής δίωξης όπως ζήτησε η οικογένεια του 19χρονου φοιτητή με αμερικανικό διαβατήριο.

Βάσει ιατροδικαστικής εξέτασης, ο νεαρός δολοφονήθηκε εν ψυχρώ με τέσσερις σφαίρες στο κεφάλι και στο στήθος, κατά το ισραηλινό ρεσάλτο, αποκάλυψη που συγκλονίζει την κοινή γνώμη στη γειτονική χώρα.


Οι συγγενείς των θυμάτων, οι τραυματίες και άλλοι μετέχοντες στην αποστολή έχουν δηλώσει ότι θα προσφύγουν δικαστικά εναντίον του Ισραήλ και θα επιδιώξουν καταδίκη αλλά και αποζημίωση για όλες τις ζημιές που υπέστησαν.

Για τη δικαστική προσφυγή απαιτείται ωστόσο άδεια του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης γιατί αφορά στρατιώτες ξένης χώρας και εκπροσώπους ξένου κράτους.

Περίπου 10.000 άνθρωποι αποδοκίμασαν το Ισραήλ, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Χαμάς, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στην Κωνσταντινούπολη.

Πάνω από δέκα χιλιάδες άτομα "γιουχάισαν" το Ισραήλ και φώναζαν συνθήματα υπέρ της Χαμάς, κατά την διάρκεια συγκεντρώσεων στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες τουρκικές πόλεις, ενώ ένα τεράστιο πανό σε πλατεία της τουρκικής μεγαλούπολης έγραφε "κλείστε την σιωνιστική πρεσβεία".

Στα όρια της διπλωματικής ρήξης

Η βαρβαρότητα, η πειρατεία και η καταπίεση του Ισραήλ δεν επιτρέπει παρά υποβάθμιση στο «χαμηλότερο επίπεδο» πριν από τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, τόνισε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αριντς.

Ο Αρίντς τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ότι η Τουρκία "επανεκτιμά τις συμφωνίες με το Ισραήλ" και τόνισε ότι η Τουρκία θα περιορίσει τις σχέσεις της στους τομείς της οικονομίας και της αμυντικής βιομηχανίας, αλλά ότι η διμερής συνεργασία δεν θα παγώσει εντελώς.

Οι διμερείς σχέσεις άλλαξαν για πάντα
Αμπντουλάχ Γκιούλ
"Η Τουρκία δεν συγχωρεί την επίθεση στα διεθνή ύδατα. Η επιδρομή δεν θα ξεχαστεί, δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να καλυφθεί", είπε την Πέμπτη κατά την περιοδεία στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Καισάρεια, ο Τούρκος πρόεδρος.

Περιφερειακή απειλή για την ειρήνη αποκάλεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός το Ισραήλ, ενώ συντονισμένος ήταν και ο Ιρανός πρόεδρος που εξαπέλυσε προειδοποιήσεις και απειλές κατά των Ισραηλινών.

"Δεν μπορούμε να αγνοούμε την ισραηλινή ωμότητα", λέει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και προσθέτει ότι "το Ισραήλ αναδεικνύεται ως περιφερειακή απειλή για την ειρήνη με την πολιτική της τρομοκράτησης της περιοχής που ασκεί".
Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα πως "η Χαμάς έχει αντάρτες που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των εδαφών τους. Κέρδισε μία εκλογή". "Εχω πει στους αμερικανούς υπεύθυνους ότι δεν θεωρώ την Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση και το ίδιο πιστεύω και σήμερα. Υπερασπίζονται τα εδάφη τους", πρόσθεσε ο Ερντογάν στο Ικόνιο.

Η σύσταση διεθνούς εξεταστικής επιτροπής διερεύνησης της επιδρομής τίθεται συχνά ως ένας από τους όρους για τη μελλοντική εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ. Η τουρκική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δε θα δεχθεί ως υποκατάστατο της ανάγκης της διεθνούς διερεύνησης του επεισοδίου, τη διερεύνηση από τις ισραηλινές αρχές.
Την ίδια ώρα ο Αμερικανός μεσολαβητής για τη Μέση Ανατολή Τζωρτζ Μίτσελ μεταβαίνει στο Τελ Αβίβ ακολουθώντας την οδηγία Ομπάμα ότι η τραγωδία με τους 19 νεκρούς πρέπει να γίνει αφορμή επιτάχυνσης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

 

Ακόμα ένα πλοίο κατευθύνεται στη Γάζα

Το φορτηγό πλοίο Rachel Corrie, που έχει ναυλωθεί από μια ιρλανδική οργάνωση και επιχειρεί να gaza_shipμεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, κατευθύνεται προς τον παλαιστινιακό θύλακα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ιρλανδική οργάνωση.

Νωρίτερα, οι οργανωτές του στολίσκου βοήθειας προς τη Γάζα που αναχαιτίσθηκε από το Ισραήλ και στον οποίο επρόκειτο αρχικά να συμμετάσχει το Rachel Corrie, είχαν ανακοινώσει πως έχασαν την επικοινωνία με το πλοίο.

"Το Rachel Corrie συνεχίζει την πορεία του προς τη Γάζα", ανακοίνωσε η Εκστρατεία Αλληλεγγύης Ιρλανδία Παλαιστίνη, διευκρινίζοντας ότι ήρθε σε επαφή με τους επιβάτες το πρωί της Παρασκευής.

"Επιβάτης του πλοίου, δήλωσε το πρωί της Παρασκευής  μέσω δορυφορικού τηλεφώνου: 'Βρισκόμαστε περίπου 150 μίλια από τη Γάζα, προχωρούμε γρήγορα και ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε στη Γάζα το πρωί του Σαββάτου'", αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.

Στη Γάζα, η λαϊκή επιτροπή υποδοχής του πλοίου ανακοίνωσε ότι ελπίζει ότι το Rachel Corrie θα φτάσει το Σάββατο, αν δεν αναχαιτιστεί από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Κανένα σκάφος δεν θα φτάσει στη Γάζα έχει διαμηνύσει ο ισραηλινός ΥΠΕΞ.
Το Ισραήλ θα σταματήσει και άλλο σκάφος που θα μεταφέρει βοήθεια και ακτιβιστές και θα προσπαθήσει να διαπεράσει τον αποκλεισμό και να φθάσει στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Αβιγντορ Λίμπερμαν. 
 
Το Ισραήλ, που αντιμετωπίζει τη διεθνή κατακραυγή κατά της ναυτικής του επιχείρησης την Δευτέρα στην οποία εννέα τούρκοι ακτιβιστές σκοτώθηκαν σε πλοίο που κατευθυνόταν στη Γάζα, έχει δεσμευτεί να μην επιτρέψει στο σκάφος Rachel Corrie να φθάσει στην ακτή της Γάζας.

"Θα σταματήσουμε το πλοίο, καθώς επίσης και κάθε άλλο πλοίο που θα προσπαθήσει να βλάψει την ισραηλινή κυριαρχία. Δεν υπάρχει πιθανότητα το Rachel Corrie να φτάσει στην ακτή της Γάζας", δήλωσε ο Λίμπερμαν στο Κανάλι 1 της ισραηλινής τηλεόρασης.

Το Rachel Corrie, με το οποίο ταξιδεύουν 15 ιρλανδοί και μαλαισιανοί ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων μία νομπελίστρια της Ειρήνης και ένας πρώην αξιωματούχος του ΟΗΕ, μεταφέρει 1.000 τόνους βοήθειας, σύμφωνα με τους οργανωτές.
Εν μέσω φόβων για βίαιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, η ισραηλινή αστυνομία απαγόρευσε την πρόσβαση στην Πλατεία των Τζαμιών στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, σε μουσουλμάνους κάτω των 40 ετών.

 

Αίγυπτος: 20.000 Αιγύπτιοι διαδήλωσαν κατά της ισραηλινής επίθεσης στον διεθνή στολίσκο

Περισσότεροι από 20.000 Αιγύπτιοι διαδήλωσαν την Παρασκευή για την ισραηλινή επίθεση στον διεθνή στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν μπροστά από το τέμενος του Ιμπραήμ, στο κέντρο της πόλης της Αλεξάνδρειας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι Αιγύπτιοι φώναζαν αντι-ισραηλινά συνθήματα, ζητώντας την άρση του αποκλεισμού που επέβαλε το Ισραήλ στη Γάζα καθώς και το μόνιμο άνοιγμα της Ράφα.

Στο Κάιρο, σχεδόν 2000 άνθρωποι είχαν επίσης συγκεντρωθεί στο τζαμί του Αλ- Αζχάρ για να ζητήσουν την άρση του αποκλεισμού.

Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Anger in Turkey over Israeli flotilla raid