Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Bloomberg: Μαύρες προβλέψεις για την Ελλάδα


 
Πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας και απόσυρση από την ευρωζώνη βλέπουν πολλοί διεθνείς επενδυτές και αναλυτές. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο «Μπλούμπεργκ», οι διεθνείς επενδυτές έχουν «ελάχιστη εμπιστοσύνη» στις προσπάθειες της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την κρίση του χρέους.

Όπως αναφέρεται, το 73% των αναλυτών και επενδυτών προβλέπουν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει, εκτιμώντας πιθανή πτώχευση, και το 41% ότι η χώρα μας θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ.

Για την ευρωζώνη
Στην ερώτηση αν η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, το 24% απάντησε ότι είναι «πολύ πιθανό», το 17% «αρκετά πιθανό», έναντι 23% που το θεωρεί «λίγο πιθανό» και 34% που πιστεύει ότι «είναι απίθανο».
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 Ιουνίου σε δείγμα 1001 ατόμων (επενδυτές και οικονομικοί αναλυτές), με τη μέθοδο της τυχαίας δειγματοληψίας από τους 300.000 συνδρομητές του δικτύου, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι δυο βασικές ερωτήσεις ήταν: «Από τις ακόλουθες χώρες (δημοσιεύεται σχετικός πίνακας), παρακαλώ καταδείξτε αν θεωρείτε ότι είναι πιθανό ή ότι δεν είναι πιθανό να χρεοκοπήσουν λόγω του κρατικού χρέους» και «Πόσο πιθανό θεωρείτε ότι κάθε μία από τις παρακάτω χώρες θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το ευρώ ως εθνικό νόμισμα;».
Το ντόμινο
Η χώρα που απειλείται περισσότερο μετά την Ελλάδα, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, είναι η Πορτογαλία με την εκδοχή να εγκαταλείψει την ευρωζώνη «πολύ πιθανή» κατά το 6% και «αρκετά πιθανή» σύμφωνα με το 14%.
Ακολουθεί η Ισπανία, με το 5% των ερωτηθέντων να κρίνει «πολύ πιθανή» την αποχώρηση και το 10% «αρκετά πιθανή».
Περισσότερο από το 60% των επενδυτών και αναλυτών θεωρούν ότι το ευρώ θα συνεχίσει να υποχωρεί εντός του επόμενου τριμήνου έναντι του δολαρίου, ενώ το 37% εκτιμά ότι το πρόγραμμα στήριξης της ευρωζώνης θα πετύχει τους στόχους του.
Η έκτακτη βοήθεια
Όσον αφορά το ταμείο έκτακτης βοήθειας για τις χώρες της ευρωζώνης, το οποίο χρηματοδοτούν οι χώρες μέλη της και το ΔΝΤ με το συνολικό ποσό περίπου ενός τρισ. δολαρίων, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων «εξέφρασε σκεπτικισμό ως προς την αποτελεσματικότητά του».
Μόνο το 23% πιστεύει ότι το ταμείο θα πετύχει τους στόχους του, εμποδίζοντας και τη στάση πληρωμών από ένα ευρωπαϊκό κράτος ως προς το χρέος του και την έξοδο μιας χώρας από την ευρωζώνη.
Σύμφωνα όμως με το 40%, μπορεί να υπάρχουν ορισμένες χώρες που θα προχωρήσουν σε «στάση πληρωμών, αλλά η ευρωζώνη θα μείνει αλώβητη».
Το 35% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κρίση του χρέους δεν θα επιλυθεί και ορισμένες χώρες τελικά θα προχωρήσουν στην εγκατάλειψη του

TA NEA