Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ « Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να απολυθεί κανένας μόνιμος υπάλληλος, ή συμβασιούχος αορίστου χρόνου είτε δήμου είτε περιφέρειας, ή νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.»






Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8  με την Πηνελόπη Γαβρά.

 Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ο ‘Καλλικράτης’ ξεκίνησε, ξεκίνησαν όμως και οι αντιδράσεις από χθες. Την περιμένατε αυτήν την ένταση; Ήταν αναμενόμενη;»


Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: « Ήταν αναμενόμενη. Μετράμε ότι οι εστίες αυτές της έντασης δεν αφορούν μεγάλα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού. Δεν τα αγνοούμε αυτά σε καμία περίπτωση, δεν τα υποβαθμίζουμε. Εκτιμούμε ότι είναι υπερβολικές αυτές οι αντιδράσεις. Δεν έχουν κανέναν νόημα και θεωρούμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις υποδαυλίζονται μάλιστα κιόλας. Δεν έχει καμία βάση η επιχειρηματολογία, με την οποία επιδιώκουν κάποια πράγματα. Υπάρχουν κάποιες εστίες, στεναχώριες θα τις ονομάσω έτσι και έντασης, οι οποίες δημιουργήθηκαν με έναν καλοπροαίρετο τρόπο. Αναλάβαμε την ευθύνη και κάναμε την καλύτερη κατά την γνώμη μας επιλογή.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δεν προέρχεται μόνο από την αντιπολίτευση και μέσα στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν οι διαφωνίες για αυτό. Έτσι δεν είναι;»

Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: « Υπάρχουν διαφωνίες, υπάρχει και ένας ενδοτισμός θα έλεγα με την έννοια ότι γνωρίζουν διάφορα πολιτικά πρόσωπα και από το ΠΑΣΟΚ ότι αυτό, το οποίο ζητείται από κάποιες τοπικές κοινωνίες δεν είναι δυνατόν να γίνει. Ωστόσο ανταποκρινόμενοι στην θέληση, στην βούληση, στον καημό των τοπικών κοινωνιών εμφανίζονται ως υποστηρικτές των απόψεων τους και ίσως να παραβρίσκονται και σε κάποιες κινητοποιήσεις. Αυτό βέβαια χαρακτηρίζει το καθένα πολιτικό πρόσωπο χωριστά.» 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Κατηγορεί την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο η ΚΕΔΚΕ πως στο δημόσιο διάλογο που προηγήθηκε για τον ‘Καλλικράτη’ η αυτοδιοίκηση είχε θέσει ουσιαστικές ‘κόκκινες’ γραμμές, οι οποίες δυστυχώς δεν έχουν υιοθετηθεί μέχρι τώρα από την κυβέρνηση.»

Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: « Η ΚΕΔΚΕ θα πρέπει να πει ένα παρόν σε αυτές τις διαδικασίες. Η συντριπτική πλειοψηφία των προτάσεων τους έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο και οι προτάσεις για το χωροταξικό.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αναφέρει ότι για το χωροταξικό δεν υπήρξε καν διαβούλευση.»
Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: « Διαβούλευση για το θέμα του ‘Καλλικράτη’ γίνεται εδώ και πάρα πολλούς μήνες και πολύ πριν γίνουμε κυβέρνηση. Έχουμε συζητήσει και με βουλευτές των αντιπολιτευόμενων κομμάτων. Θα έλεγα ότι δεν υπήρξε σε καμία περίπτωση, για κανένα άλλο θέμα στη χώρα μας τόσο εξαντλητική διαβούλευση όση υπήρχε για το θέμα του ‘Καλλικράτη’. Οι συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη που ήταν και άνθρωποι της ΚΕΔΚΕ, ήταν και διάφοροι πανεπιστημιακοί αποτέλεσαν μέλη των επιτροπών, οι οποίοι δούλεψαν στο υπουργείο αυτούς τους 4 μήνες για να προετοιμάσουν και το σχέδιο νόμου και τους χάρτες.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Επομένως, η αντίδραση για την αντίδραση;»

Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: « Η αντίδραση νομίζω ότι γίνεται για την αντίδραση, όπως πολλές φορές στην Ελλάδα και αυτό, το οποίο δεν έχουμε συνειδητοποιήσει είναι ότι δεν είναι θέμα ο ‘Καλλικράτης’, το οποίο θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με την γνωστή μικροπολιτική προσέγγιση, με την οποία προσεγγίζουμε δυστυχώς όλα τα μεγάλα θέματα στην Ελλάδα.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχει περιθώριο να αλλάξει κάτι σε αυτή την διαδικασία μέχρι μεθαύριο στη Βουλή;»

Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: « Θα ήταν πολύ αλαζονικό εκ μέρους μας να πούμε ότι η ολομέλεια της Βουλής δεν έχει την δυνατότητα να αλλάξει μια διάταξη του νομοσχεδίου, το οποίο έχουμε φέρει στη Βουλή. Η εκτίμηση μας είναι όμως είναι ότι έχουμε κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά. Έχουμε εξαντλήσει τη διαβούλευση κυριολεκτικά και δεν θα προκύψει τέτοιο ζήτημα για να αλλάξει κάτι σημαντικό στο νομοσχέδιο.» 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Σε μεγάλο σημείο τριβής είναι τι θα γίνει με τους υπαλλήλους στις περιπτώσεις των υπηρεσιών που θα κλείσουν. Έχετε μιλήσει για μετατάξεις. Κάποιοι λένε ότι θα απολυθούν.»

Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: « Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να απολυθεί κανένας μόνιμος υπάλληλος. Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να απολυθεί κανένας συμβασιούχος αορίστου χρόνου είτε δήμου είτε περιφέρειας, ή νομαρχιακής αυτοδιοίκησης είτε των επιχειρήσεων τους. Μόλις δημοσιευτεί στο ΦΕΚ το νομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφιστεί από τη Βουλή θα δοθεί χρόνος ενός μηνός για εθελοντικές μετατάξεις. Θα δούμε τα αποτελέσματα αυτής διαδικασίας και αμέσως μετά ξεκινάμε την διαδικασία των υποχρεωτικών μετατάξεων, οι οποίες θα γίνουν με διαπιστωτικές πράξεις των σημερινών περιφερειαρχών, έτσι ώστε όταν θα ξεκινήσουν την δουλειά τους οι νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές να έχουν στην δύναμη τους όλους τους υπαλλήλους που χρειάζονται. Αυτές οι υποχρεωτικές μετατάξεις θα είναι ένταξη των υπαλλήλων σε προσωποπαγείς θέσεις καταρχήν.»

ΕΡΤ