Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Αποπληρώθηκε το 10ετές ομόλογο



TrapezaEllados 
H κυβέρνηση υπογραμμίζει την ανάγκη να θωρακιστεί η οικονομία από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις, ενώ την Τετάρτη η χώρα κάλυψε τις δανειακές υποχρεώσεις της με τα κονδύλια που εκταμιεύτηκαν από το μηχανισμό στήριξης. 
Δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τη Βάσω Παπανδρέου κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, στην οποία όμως αφήνουν αιχμές κατά της Τράπεζας της Ελλάδος, υποστηρίζοντας ότι οι αλλαγές που επέφερε στη διαδικασία των συναλλαγών, τον περασμένο Οκτώβριο, διευκόλυναν τους κερδοσκόπους. Όσον αφορά στο δημόσιο χρέος της χώρας, αυτό αυξήθηκε κατά 12 δισεκατομμύρια ευρώ, το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής μιλώντας στο πρακτορείο Reuters διέψευσε κατηγορηματικά εικασίες των αγορών ότι η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη και την ΕΕ.
Παράλληλα, ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κατέθεσαν 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με πρώτη τη Βάσω Παπανδρέου με την οποία ασκούν έντονη κριτική σε χειρισμούς της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος.
Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι η Τράπεζα την επομένη των εκλογών άλλαξε τις διαδικασίες διακανονισμού των συναλλαγών στα ελληνικά ομόλογα, αυξάνοντας σε 10 ημέρες από τρεις, το χρονικό περιθώριο για εκκαθάριση των συναλλαγών.
Η ΝΔ με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η σημερινή εξέλιξη επιβεβαιώνει τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις του κόμματος και αφήνει έκθετο τον Υπουργό Οικονομικών.

Τράπεζα της Ελλάδος - Απάντηση σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

H πρακτική του recycling (αυτόματη επανεισαγωγή των μη διακανονισθεισών εντολών) εφαρμόζεται διεθνώς σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές, αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος σε απάντησή της με αφορμή σχετική ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
 
Με έγγραφό της η Κεντρική Τράπεζα διαβεβαιώνει ότι η πρακτική αυτή εφαρμόζεται σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές. Σε καμία περίπτωση η πρακτική αυτή δεν έχει σχέση με επενδυτικές στρατηγικές -όπως το short selliing (ανοιχτές πωλήσεις)- όπως λανθασμένα υποστηρίζεται.
Άλλωστε η διαδικασία αυτή υπήρχε και πριν από τον Οκτώβριο του 2009, απλώς τότε γινόταν χειροκίνητα. Μάλιστα τότε οι επενδυτές μπορούσαν να επανεισάγουν τις εντολές για τις μη διακανονισθείσες συναλλαγές χωρίς χρονικό περιορισμό.
Όμως σε κάθε περίπτωση όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΤτΕ οι συναλλαγές στο ΗΔΑΤ (Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών) και άρα και οι μη διακανονισθείσες, αποτελούν ένα ελάχιστο κομμάτι από την πίτα των συναλλαγών στην αγορά ομολόγων.
Για παράδειγμα στο πρώτο τρίμηνο του έτους η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν μόλις 66 δισ. ευρώ ενώ ο συνολικός τζίρος των ομολόγων που άλλαξε χέρια την περίοδο αυτή όπως προκύπτει από το Σύστημα Άϋλων τίτλων έφθασε τα 976,881 δισ. ευρώ.
Δηλαδή μόνο το 6,8% των συναλλαγών πέρασε μέσα από το ΗΔΑΤ. Συνακόλουθα η ΗΔΑΤ συμβάλλει μόνο στο 0,12% των μη διακανονισθεισών συναλλαγών στο Σύστημα Αϋλων Τίτλων. Η ΤτΕ διαβεβαιώνει ότι τα ποσοστά αυτά δεν αυξήθηκαν ούτε μειώθηκαν με την εφαρμογή της αυτοματοποιημένης επανεισαγωγής.

Τουρκία-Τράπεζα Φινάνσμπανκ: Δεν έχει γίνει μεταφορά κερδών προς την Εθνική Τράπεζα στην Ελλάδα
Δεν έχει γίνει μεταφορά κερδών από την τουρκική τράπεζα Φινάνσμπανκ προς την Εθνική Τράπεζα στην Ελλάδα δηλώνει ο Ομέρ Αράς, πρόεδρος της τουρκικής τράπεζας που είναι θυγατρική της Εθνικής στην Τουρκία.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της τουρκικής εφημερίδας "Μιλιέτ" την Τετάρτη, ο κ. Αράς απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τη φημολογία περί μεταφοράς χρημάτων προς την Εθνική, για να πει ότι "εξ' αιτίας της μείωσης των κερδών των τραπεζών στην Ελλάδα, τόσο της Εθνικής, όσο και των υπόλοιπων τραπεζών, εμφανίζεται μια εικόνα σχετικής αύξησης των κερδών της Φινάνσμπανκ εντός του ομίλου. Η Φινάνσμπανκ δεν έχει μοιράσει ούτε μία λίρα μέρισμα από τα κέρδη της και δεν σχεδιάζει να το κάνει. Το σύνολο του κέρδους προστίθεται στο κεφάλαιο της τράπεζας και σκοπός είναι η επέκταση της Φινάνσμπανκ στην Τουρκία. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα μεταφοράς κέρδους".

Επίσης, ο ίδιος λέει "δεν λειτουργούμε ως υποκατάστημα της Εθνικής. Η Φινάνσμπανκ λειτουργεί στην Τουρκία ως τουρκική τράπεζα. Μας ελέγχει το Συμβούλιο Ελέγχου Τραπεζών και έχουμε ένα άκρως υγιή ισολογισμό. Συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε Οι στόχοι που θέσαμε με τον προϋπολογισμό του 2010 αφορούν ανάπτυξη πάνω από το μέσο όρο του τραπεζικού τομέα στην Τουρκία και τα δεδομένα του πρώτου τριμήνου μας επιβεβαιώνουν".

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ