Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Σχέδιο για νέες κυρώσεις κατά του Ιράν - παίρνει αποστάσεις η Βραζιλία



iran-map
Την επέκταση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν, στα χρηματοπιστωτικά του ιδρύματα και σε βιομηχανίες της χώρας, γιατί αρνείται να σταματήσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες, ζητεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το 10 σελίδων κείμενο της απόφασης, που εγκρίθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Κίνα και τη Ρωσία, ζητεί επίσης την καθιέρωση ενός καθεστώτος διεθνούς επιτήρησης για οχήματα που υπάρχουν υποψίες ότι μεταφέρουν φορτίο που έχει σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ή με πρόγραμμα πυραύλων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι η ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιβολή των νέων κυρώσεων στο Ιράν θα διεξαχθεί μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, ανακοίνωσε το State Department.

Αρνείται να συζητήσει η Βραζιλία

Η Βραζιλία αρνείται να συζητήσει το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ιράν εξ αιτίας της νέας συμφωνίας για τα πυρηνικά καύσιμα που υπέγραψε με την Τεχεράνη, ανακοίνωσε Bραζιλιάνος αξιωματούχος.
" Η Βραζιλία δεν πρόκειται να εμπλακεί σε οποιαδήποτε συζήτηση για το σχέδιο απόφασης σε αυτό το σημείο γιατί αισθανόμαστε ότι υφίσταται μια νέα κατάσταση", δήλωσε η πρεσβευτής Μαρία Λουίζα Ριμπέιρο Βιότι στο περιθώριο του Συμβουλίου Ασφαλείας και πρόσθεσε "υπεγράφη μια συμφωνία που είναι εξαιρετικά σημαντική".
Στο μεταξύ και ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη Λι Μπαοντόνγκ δήλωσε ότι μια νέα σειρά κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, εάν εγκριθεί, δεν έχει σκοπό να βλάψει τις κανονικές εμπορικές σχέσεις με την Τεχεράνη.

"Σκοπός των κυρώσεων είναι να αναγκαστεί η ιρανική πλευρά να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", τόνισε ο Λι.

Πηγή: NET, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters