Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Ψυχική νόσος και κοινωνική προκατάληψη


ygeia

Ακόμα και στις μέρες μας η ψυχική νόσος μας φοβίζει και η κοινωνική προκατάληψη συνεχίζεται. Πολλές είναι οι οικογένειες που ακόμα δυσκολεύονται να μιλήσουν ανοιχτά για την κατάσταση, με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι.

Το στίγμα και η κοινωνική προκατάληψη "κυνηγούσε" πάντα τους ψυχικά ασθενείς και τους συγγενείς τους. Ίσως γιατί η κοινωνία δυσκολεύεται να καταλάβει τι είναι η αρρώστια της ψυχής.


  Η άγνοια προκαλεί φόβο - Το αντίδοτο στο φόβο είναι η γνώση
Η ψυχολόγος Κασσιανή Βρεττού δήλωσε ότι "ο κόσμος το φοβάται κυρίως γιατί δεν είναι κάτι που μπορεί εύκολα να το συνειδητοποιήσει. Δεν είναι ένα όργανο που νοσεί, που το βλέπει, που το αντιλαμβάνεται, είναι κάτι το οποίο ακόμα δεν μπορεί ο ίδιος μέσω της αντίληψής του να το κάνει καθαρό μέσα του, να καταλάβει τι είναι αυτό ακριβώς που έφταιξε και έφτασε σε αυτό το σημείο. Και γι' αυτό το λόγο δημιουργείται αυτή η σύγχυση και υπάρχει πάντα και ένα στίγμα γύρω από την ψυχική ασθένεια, γιατί φοβούνται και θεωρούν ότι αρρωσταίνει το μυαλό που είναι το βασικό όργανο του ανθρώπου".
Η άγνοια προκαλεί φόβο. Όμως η επαφή με αυτούς τους ανθρώπους, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που τους αντιμετωπίζουμε.

Η υπεύθυνη ξενώνα ΣΟΨΥ Μαρία Κανέλλη τόνισε ότι "όταν ξεκίνησα να δουλεύω στο χώρο είχα κι εγώ ταμπού. Φοβόμουνα τους ανθρώπους που έχουν ψυχική νόσο. Μέχρι να μάθω πως δεν πρέπει να τους φοβάμαι, ότι πρέπει να 'μαι δίπλα τους, ούτε να τους λυπάμαι, είναι είπαμε άνθρωποι ιδιαίτεροι, με μια ιδιαιτερότητα, ίσοι όμως με μας. Δε νομίζω ότι έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα. Για τις οικογένειες είναι ταμπού. Είναι λίγοι οι άνθρωποι οι οποίοι το έχουν ξεπεράσει και μιλάνε για το πρόβλημα των ανθρώπων τους. Έχω γνωρίσει πολλές οικογένειες στα κεντρικά γραφεία που ήμουνα πραγματικά φοβούνται, ντρέπονται".

Οι οικογένειες που συμμετείχαν στο Σύλλογο οικογενειών για την ψυχική υγεία όταν ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια ήταν μόλις 25, σήμερα φτάνουν τους 1.000.

Το αντίδοτο στο φόβο είναι η γνώση. Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να προσφέρουν, αρκεί να τους δείξουμε τον τρόπο.
 
Πηγή: ΝΕΤ