Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Ζητούν έλεγχο "πόθεν έσχες"


   Eπιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, με κοινοποίηση στους αρχηγούς των κομμάτων και τον πρωθυπουργό, κατέθεσε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση Siemens, ζητώντας παρέμβαση, στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων Ελλάδος - Γερμανίας, ώστε να υποχρεωθεί η εταιρία Siemens να παράσχει στοιχεία προς την ελληνική Δικαιοσύνη και την εξεταστική Επιτροπή για την διερευνώμενη υπόθεση. 

         Με την ίδια επιστολή, ζητείται η άμεση σύσταση ειδικής επιτροπής ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης όσων διετέλεσαν υπουργοί, εμπλεκόμενοι με τις συμβάσεις Siemens την τελευταία εικοσαετία.
         Εξ άλλου, με δεύτερη επιστολή της, η επιτροπή ζητεί από τις δικαστικές αρχές συνδρομή για το άνοιγμα λογαριασμών όλων των εμπλεκομένων προσώπων, φυσικών και νομικών και εταιρειών στο εξωτερικό, με τη συνεργασία και της Europol.
         Τρίτη επιστολή της επιτροπής απευθύνεται προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα Ελλάδος, για την κίνηση του χρήματος και τον έλεγχο πράξεων περίπου 25 επιχειρηματιών και χρηματιστών, που εμπλέκονται στη διακίνηση χρήματος από τα "μαύρα ταμεία" της Siemens.
         Τέλος, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο πρόεδρος της Επιτροπής Σήφης Βαλυράκης επέκρινε τον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου ότι, ενημερώνοντας τον Μάιο του 2008, τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Siemens Ρούντολφ Φίσερ, ότι ζητεί αντίγραφα των στοιχείων για τα δώρα προς τους πολιτικούς, ουσιαστικά "έδωσε το σήμα για να καταστραφούν τα επίμαχα στοιχεία".
         Έγινε γνωστό ότι μέλη της επιτροπής θα εξετάσουν τους κ.κ. Σίκατσεκ (στη Γερμανία) και Κουτσενρόιτερ (στο Ντουμπάι), πρώην στελέχη της Siemens, ενω θα καταβληθεί προσπάθεια να καταστεί δυνατή και η εξέταση του Μ. Χριστοφοράκου.
   Στο Συμβούλιο Εφετών ο Τ. Μαντέλης
   Ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών βρέθηκε για δυόμισι ώρες ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης, προκειμένου να εκθέσει τις θέσεις του για το θέμα της διάταξης της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, που του έχει επιβληθεί.
   Ο κ. Μαντέλης, ο οποίος παρέδωσε στους εφέτες υπόμνημα με τους ισχυρισμούς του, δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι ενημέρωσε το Συμβούλιο Εφετών πως βούλησή του είναι να παραμείνει στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό, παραιτήθηκε αυτοβούλως από την εργασία του στο Αζερμπαϊτζάν.
   "Είναι απόφασή μου να μείνω στην Ελλάδα και να αγωνιστώ για να αποδείξω την αθωότητά μου, για αυτήν την ατιμωτική πράξη της δωροδοκίας που μου αποδίδεται", είπε.
   Σύμφωνα με το υπόμνημα του κ. Μαντέλη, η κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, η οποία τον βαρύνει, συνδέεται με την πράξη της δωροδοκίας που αφορά την κατάθεση ποσού 200.000 μάρκων σε λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα το 1998.
   Για το δεύτερο έμβασμα - το 2000- όπως είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Μαντέλης, δεν είναι σίγουρος ότι προέρχεται από τη Siemens, αλλά σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε, πρόκειται και πάλι για προεκλογική χορηγία.
   Στο υπόμνημά του ο κ. Μαντέλης, τονίζει ότι η πράξη της δωροδοκίας είναι παραγεγραμμένη και σε κάθε περίπτωση ότι δεν συνδέεται με την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων του ΟΤΕ που έγιναν το 1997.
   Τονίζει, επίσης, ότι με βάση νόμο του 1996 οι προγραμματικές συμβάσεις ελάμβαναν έγκριση από ειδική επιτροπή προγραμματικών συμβάσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και στη συνέχεια, εγκρίνονταν από το υπουργείο Μεταφορών.
   Επισημαίνει, επίσης, ότι ο υπουργός Μεταφορών μέσω των υπηρεσιών του υπουργείου, περιοριζόταν στον έλεγχο νομιμότητας των συμβάσεων και δεν είχε δικαίωμα να διαπραγματευθεί ή να αλλάξει επιμέρους όρους των εν λόγω συμβάσεων, οι οποίες είχαν λάβει έγκριση από το ΔΣ του ΟΤΕ.
   Στις δηλώσεις του ο κ. Μαντέλης, ανέφερε ότι υποστήριξε στο Συμβούλιο όσα κατέθεσε και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και τόνισε, ότι η μομφή που του αποδόθηκε πως έλαβε το 1997 "μίζα" 10 εκατ. μάρκων είναι απολύτως ψευδής.
   Το Συμβούλιο αναμένεται μέχρι την Παρασκευή να έχει εκδώσει το βούλευμά του.
   Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας Εφετών Κώστας Χατζίκος έχει ζητήσει την επικύρωση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, κρίνοντας ότι η κατηγορία της νομιμοποίησης από παράνομη δραστηριότητα δεν είναι παραγεγραμμένη.
   Εξηγήσεις Τ.Μαντέλη στο Πειθαρχικό του ΔΣΑ
   Ο πρώην υπουργός Μεταφορών Τ. Μαντέλης, ο οποίος έχει παραπεμφθεί από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Παξινό στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, για παράβαση του Κώδικα Δικηγόρων και του Κώδικα Δεοντολογίας και συγκεκριμένα για αναξιοπρεπή συμπεριφορά δικηγόρου, έδωσε χθες έγγραφες εξηγήσεις σχετικά με τα δύο εμβάσματα των 450.000 μάρκων που ομολόγησε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ότι έλαβε από την Siemens.
   Ο κ. Μαντέλης αναφέρει ότι τις δύο αυτές χορηγίες, τις οποίες δεν απέρριψε, τις έλαβε με την ιδιότητα του υπουργού και ενώ είχε αναστείλει την δικηγορική του ιδιότητα.
   Κατόπιν αυτών, ο πειθαρχικός δικαστής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, Ι. Χαρακτινιώτης θα αποφασίσει μέσα στις επόμενες μέρες για το τι θα πράξει με το ζήτημα της παραπομπής του κ. Μαντέλη στο Πειθαρχικό του ΔΣΑ.
   Καταθέσεις στον εισαγγελέα της Κ.Τσακάλου
   Kατάθεση για σκέλη της υπόθεσης Siemens έδωσε σε εισαγγελείς πρωτοδικών το στέλεχος της Siemens, πρώην γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου στην εταιρεία, Κατερίνα Τσακάλου.
   Η κ. Τσακάλου κλήθηκε σε κατάθεση από τον εισαγγελέα πρωτοδικών, Νίκο Ορνεράκη, που ερευνά την υπόθεση των συμβάσεων του ΟΣΕ με τη Siemens για την προμήθεια τροχαίου υλικού και από την εισαγγελέα πρωτοδικών, Αθανασία Βλάχου, η οποία ερευνά την εξαγορά ποσοστού του αρμενικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών από τον ΟΤΕ.
   Μετά την ολοκλήρωση των δύο καταθέσεων, ο συνήγορος της κ. Τσακάλου, Αλέξης Κούγιας, δήλωσε: «Η κ. Τσακάλου με αίσθημα ευθύνης και υπό την ιδιότητά της πλέον του στελέχους στο τμήμα διαφάνειας και εσωτερικού ελέγχου της Siemens και γνωρίζοντας πολύ καλά τι σημαίνει για την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες, αυτή τη χρονική στιγμή, η διαλεύκανση της υπόθεσης της Siemens, κατέθεσε τόσο στον κ. Ορνεράκη, όσο και στην κ. Βλάχου, για τις δύο υποθέσεις, του ΟΣΕ και της ΑΡΜΕΝΤΕΛ. Kαι στους δύο εισαγγελείς, κατέθεσε με ποια πρόσωπα, είτε πολιτικά, είτε φυσικά, είχε συναντήσεις ο κ. Χριστοφοράκος, χωρίς ωστόσο να έχει δυνατότητα να καταθέσει ούτε λέξη για το περιεχόμενο των συζητήσεων τους, καθώς δεν ήταν παρούσα».
   Διευκρινίσεις του υπ. Οικονομικών
   Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου, για το πόρισμα που παρέδωσε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Siemens, το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει τα εξής:
   " Η παραγγελία της Εξεταστικής Επιτροπής ήταν συγκεκριμένη: "Διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το περιεχόμενο του λογαριασμού που αφορούσε την δωρεάν παροχή ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών σε πολιτικά πρόσωπα και ο οποίος έχει κωδικοποιηθεί με τα στοιχεία "Κέντρο Κόστους 101000"".
   " Στις 19 Φεβρουαρίου 2009 τα στοιχεία τα οποία συλλέχτηκαν, κρατήθηκαν από τις δικαστικές αρχές για περαιτέρω ενέργειες.
   " Ο έλεγχος από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στα Βιβλία και Στοιχεία της επιχείρησης Siemens διενεργήθηκε για πρώτη φορά στις 27 Μαΐου 2010, ύστερα από την σχετική παραγγελία.
   " Για την εξακρίβωση των παραληπτών των συγκεκριμένων ειδών που αντιστοιχούσαν στις λογιστικές εγγραφές των Βιβλίων, καθώς και αυτών που αναγράφονταν σε φορολογικά στοιχεία, τα οποία κατασχέθηκαν από το Σ.Δ.Ο.Ε. και που οι παραλήπτες είχαν σβηστεί από την επιχείρηση Siemens πολύ πριν τον έλεγχο του Σ.Δ.Ο.Ε., χρειάστηκε να διενεργηθούν διακλαδικοί έλεγχοι στις προμηθεύτριες επιχειρήσεις και τα αποτελέσματα ανεγράφησαν αναλυτικά στο πόρισμα.
   " Μετά από νέα στοιχεία, παραδόθηκαν δύο φάκελοι σχετικοί με τον συγκεκριμένο λογαριασμό από την Εξεταστική Επιτροπή στο Σ.Δ.Ο.Ε. στις 8 Ιουνίου 2010, γι' αυτό οι αντιπαραβολικοί έλεγχοι συνεχίζονται και θα υπάρξει συμπληρωματικό πόρισμα. 


ΑΠΕ