Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

ΔΝΤ προς Ιαπωνία: πάρτε μέτρα για το χρέος


Για μείωσή του από τον Απρίλιο του 2011

Προειδοποίηση Βόλκερ και για το έλλειμμα των ΗΠΑ
 
Bloomberg, AFP

Γενικεύεται πλέον η ανησυχία για τις ενδημικές διαστάσεις που προσλαμβάνει το δημόσιο χρέος μεγάλων και μικρών οικονομιών, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε χθες την Ιαπωνία να αρχίσει να λαμβάνει μέτρα για τη μείωση του ιλιγγιώδους δημοσίου χρέους της από τον Απρίλιο του 2011. Την ίδια στιγμή ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου και πρώην πρόεδρος της Federal Reserve, Πολ Βόλκερ, προειδοποιούσε την αμερικανική κυβέρνηση να σπεύσει να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά προβλήματα των ΗΠΑ.


Συστάσεις
«Είναι επιτακτική η ανάγκη για έγκαιρη και αξιόπιστη δημοσιονομική προσαρμογή της Ιαπωνίας» ήταν η σύσταση του Τζέιμς Γκόρντον, στελέχους του ΔΝΤ, έπειτα από συνάντησή του με στελέχη της ιαπωνικής κυβέρνησης, στην οποία παρευρέθησαν επίσης ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταμείου, Τζον Λίπσκι, και εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Μεταξύ άλλων ο κ. Γκόρντον συνέστησε να συμπεριληφθεί στα σχετικά μέτρα και η αύξηση του φόρου κατανάλωσης, ενώ τόνισε πως «τώρα που έχει δρομολογηθεί ή ανάκαμψη, είναι καιρός να ληφθούν μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταθετών». Ο λόγος, βέβαια, περί του ιλιγγιώδους δημοσίου χρέους το οποίο έχει συγκεντρώσει η Ιαπωνία έπειτα από δεκαετίες μειωμένων φορολογικών εσόδων αλλά και τις πρόσφατες δημόσιες δαπάνες με σκοπό την τόνωση της οικονομίας. 

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να φθάσει το 200% του ΑΕΠ της μέσα στο επόμενο έτος. Εχει, άλλωστε, προηγηθεί προειδοποίηση των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch και Standard & Poor's για το ενδεχόμενο υποβάθμισης των ομολόγων του ιαπωνικού Δημοσίου, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτίναξη του κόστους δανεισμού για τη χώρα - αν και ο κ. Λίπτσκι έσπευσε να τονίσει ότι δεν υπάρχει καμία αναλογία με την κρίση χρέους της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον Πολ Βόλκερ, οι ΗΠΑ «δεν έχουν πολύ χρόνο» για να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους προβλήματα, που καλύπτουν ένα τεράστιο φάσμα από το δημοσιονομικό τους έλλειμμα μέχρι τις υποχρεώσεις του προγράμματος κοινωνικών ασφαλίσεων. 

Σε ομιλία του στην Καλιφόρνια, ο κ. Βόλκερ τόνισε πως «τα σημερινά προβλήματα μπορούν σύντομα να εξελιχθούν σε υπαρξιακές κρίσεις». Αναφέρθηκε μάλιστα στην τρέχουσα κρίση χρέους που πλήττει τις ευρωπαϊκές χώρες, τονίζοντας πως αυτή δείχνει στις ΗΠΑ ποια είναι τα δεινά «του ανεξέλεγκτου δανεισμού». Στην ηχώ των προειδοποιήσεών του, τον κώδωνα του κινδύνου για τα δεινά της αμερικανικής οικονομίας φάνηκε να κρούει χθες το επίπεδο ρεκόρ του 4,63% στο οποίο έφθασε το α΄ τρίμηνο του έτους το ποσοστό των στεγαστικών δανείων που κατέληξαν είτε σε εξαναγκαστικό πλειστηριασμό είτε δεν εξυπηρετούνται.

Καμπανάκι Ρουμπινί
Σε μια εξ ίσου ή και περισσότερο ηχηρή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ προέβη, άλλωστε, και ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, που τόνισε το ενδεχόμενο να πέσουν θύμα όσων ανησυχούν για τη δημοσιονομική πειθαρχία και θέτουν στο στόχαστρό τους τις χρεωμένες χώρες, από τη Βρετανία ώς την Ιαπωνία, στις οποίες θεωρεί πιθανόν να επιτεθούν σε μια ενδεχόμενη δεύτερη φάση της κρίσης. «Οι φανατικοί της πειθαρχίας στις αγορές ομολόγων έχουν ήδη ξυπνήσει στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισλανδία και σύντομα θα ξυπνήσουν και στη Βρετανία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, αν τα δημοσιονομικά μας ελλείμματα παραμείνουν εξ ίσου υψηλά» τόνισε ο κ. Ρουμπινί και προέβλεψε πως οι εν λόγω φανατικοί θα ξυπνήσουν στις ΗΠΑ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, λέγοντας ότι «αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη».

Την ίδια στιγμή, πάντως, περί τα 30.000 άτομα, καθηγητές, αξιωματικοί της αστυνομίας και άλλοι κλάδοι διαδήλωναν στο Βουκουρέστι ζητώντας την ακύρωση των περικοπών που έχει επιβάλει σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ανεργίας το πρόγραμμα του ΔΝΤ.