Αρκετές αναφορές και σε ποικίλα θέματα που αφορούν την Ελλάδα στον σημερινό γερμανικό τύπο. Κρίση του ευρώ, απεργίες αλλά και επενδύσεις σε έργα της ελληνικής αρχαιότητας είναι ορισμένα από αυτά.
«Η Ευρώπη αυτοκαταστρέφεται», είναι ο τίτλος του σχολίου που φιλοξενεί η Tageszeitung του Βερολίνου. Η εφημερίδα σημειώνει:
«Αυτοκίνητα που καίγονται, χτυπημένοι αστυνομικοί, βαριά τραυματισμένοι διαδηλωτές. Αυτό που συμβαίνει στην Αθήνα αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας είναι μια τραγωδία. Μερικοί απλώς κουνάνε τους ώμους και λένε ότι οι Έλληνες δεν θα έπρεπε να είχαν δημιουργήσει τόσα χρέη. Όποιος υποστηρίζει κάτι τέτοιο δεν παραγνωρίζει όμως μόνο τις σύνθετες αιτίες αυτής της μιζέριας, αλλά αποδέχεται ελαφρά τη καρδία την καταστροφή του ευρώ και της ΕΕ».
Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας, που επέβαλε η ΕΕ στην Ελλάδα δεν θα λειτουργήσει. Δεν μπορεί να λειτουργήσει διότι βυθίζει την ελληνική οικονομία στην ύφεση. Εξαιτίας της υποφέρει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού που δικαίως αμύνεται. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η ΕΕ θα αναγκάσει την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ και να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους κατά το πρότυπο της Αργεντινής».
Και η Τageszeitung καταλήγει για την τύχη του ευρώ, αφού προηγουμένως έχει επισημάνει ότι παρόμοιο μέλλον διαφαίνεται και για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. «Το σημαντικότερο σχέδιο σε ολόκληρο τον κόσμο το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα απειλείται με αποτυχία, διότι ανόητοι εθνικοί εγωισμοί εμποδίζουν μια λύση. Δυστυχώς οι περισσότεροι θα καταλάβουν πολύ αργά τι είχαν και τι έχασαν».
Η Frankfurter Rundschau αναφέρει ότι στην Ελλάδα οι απεργίες και οι διαμαρτυρίες για την πολιτική λιτότητας συνεχίζονται. Σήμερα και για δυο ημέρες απεργούν οι δημοσιογράφοι, οι κυριακάτικες εφημερίδες έχουν κυκλοφορήσει ήδη, ενώ οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρένα κάνουν στάση εργασίας για πέντε ώρες.
Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά της πραγματικότητας και αυτή έρχεται να μας τη θυμίσει ένα ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, η οποία φιλοξενεί άρθρο με τον τίτλο «Θεαματική άνοδος των τιμών για έργα της αρχαιότητας. Νέοι αγοραστές, οι οποίοι συλλέγουν μοντέρνα τέχνη, αγοράζουν τώρα ελληνικά και ρωμαϊκά γλυπτά .«Για δέκα ολόκληρα λεπτά λογομαχούσαν δυο σημαντικοί πράκτορες για ένα αγαλματίδιο της κυκλαδικής περιόδου ηλικίας πάνω από 4.000 χρόνια. Λίγο πριν από το τελευταίο χτύπημα σε οίκο δημοπρασίας δηλώθηκε ο Νεοϋορκέζος έμπορος Αμπουτάαμ από τον Οίκο Phoenix Ancient Art, προσφέροντας το εντυπωσιακό ποσό των 16,9 εκατομμυρίων δολαρίων για το αγαλματίδιο ύψους μόλις 30 εκατοστών. Παρόλα αυτά το γλυπτό κατοχυρώθηκε σε έναν άγνωστο που τηλεφώνησε».
Η εφημερίδα συνεχίζει αναφέροντας τιμές και γλυπτά που αγγίζουν εξαψήφια νούμερα και επισημαίνοντας πως νέοι αγοραστές εκτοξεύουν τις τιμές στα ύψη για έργα τέχνης της αρχαιότητας».
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
dw-world.de