Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

"Είναι εξασφαλισμένη η δεύτερη δόση"

   "Συγκρατημένα αισιόδοξος" ότι η ελληνική οικονομία είναι απολύτως συνεπής με τους στόχους που έχουν τεθεί, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι η δεύτερη δόση του δανείου προς την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο "είναι εξασφαλισμένη".  

   Σε συνάντησή του με δημοσιογράφους, ο υπουργός χαρακτήρισε "αστεία ιστορία" τη φημολογία περί χρεοκοπίας της χώρας που αναπτύχθηκε έντονα, λέγοντας παράλληλα ότι "το παιχνίδι των φημών δεν έχει ονοματεπώνυμο". Σύμφωνα με τον υπουργό, η φημολογία και η "τρομολαγνεία" έχουν δύο διαστάσεις, αφ' ενός την κερδοσκοπική και αφ' ετέρου το "πώς λειτουργούμε ως κοινωνία". Και απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τους πολίτες "να μην τσιμπάνε σε μια υστερία που δεν έχει βάση".
   Αναφερόμενος στην υλοποίηση του προϋπολογισμού, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το α΄ πεντάμηνο η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος προσεγγίζει το 40%, καθώς τα έσοδα αυξήθηκαν άνω του 8% και οι δαπάνες μειώθηκαν άνω του 10%. Στα μεγέθη αυτά, πρόσθεσε, δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμα οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων στο Δημόσιο, η νέα αύξηση του ΦΠΑ, ο ΛΑΦΚΑ και οι αυξήσεις των ΕΦΚ. Δήλωσε, επίσης, ότι δεν υπήρξε "πάγωμα" των επιστροφών του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις έως τον Σεπτέμβριο, αλλά γίνεται συστηματικός έλεγχος και ειδικά τον Μάιο υπήρξαν αυξημένες επιστροφές.
   Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός δήλωσε ότι:
   Δεν αναμένεται να "μετρήσει" το 2010 η προς τα άνω αναθεώρηση του ΑΕΠ (που θα περιορίσει ως ποσοστά το έλλειμμα και το χρέος), η διαδικασία για την οποία έχει ήδη αρχίσει. Η κυβέρνηση εμμένει στην πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ κατά 4% εφέτος.
   Τις επόμενες εβδομάδες η Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων του υπουργείου Οικονομικών θα παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης για την ατζέντα που ενέκρινε το άτυπο υπουργικό συμβούλιο. Ενδέχεται να παραχωρηθεί το μάνατζμεντ στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, ενώ ο ίδιος δεν πρότεινε ποτέ να κάνει αποκρατικοποιήσεις η ΚΕΔ, αλλά μόνο να υπάρξει συγχώνευση των εταιριών που διαχειρίζονται ακίνητα.
   Για την αύξηση του πληθωρισμού, υπάρχουν φαινόμενα κερδοσκοπίας και ζητήματα ελέγχου της αγοράς. "Προφανώς μα ανησυχεί ο πληθωρισμός" ανέφερε και πρόσθεσε ότι υπάρχει και ένα διαχρονικό δομικό πρόβλημα που θα επιλυθεί με το άνοιγμα των αγορών.
   Είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθεί road show στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο για την παρουσίαση της ελληνικής οικονομίας.
   Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα γίνει το 2011 (όπως αναφέρει το μνημόνιο) και έως στιγμής δεν υπάρχει καμία εισήγηση για το ύψος της αύξησης.
   Τις τελευταίες εβδομάδες σταμάτησε η ανάληψη των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και έχουν παρουσιασθεί φαινόμενα επανεισαγωγής.
   Όσον αφορά τον προγραμματισμό του υπουργείου για το επόμενο διάστημα, αυτός περιλαμβάνει:
   Την προσεχή Δευτέρα θα έλθει στην Αθήνα και για μια εβδομάδα κλιμάκιο της "τρόικας" για μια πρώτη αναφορά (εκτέλεση προϋπολογισμού, κ.λπ.). Η κανονική αναφορά θα γίνει στο τέλος Ιουλίου.
   Έως τέλος Ιουλίου θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις δαπάνες (νέος τρόπος κατάρτισης προϋπολογισμού, αυτόματη εξισορρόπηση μεταξύ εσόδων και δαπανών, κ.λπ.).
   Έως τέλος του μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που τώρα έχει υποβληθεί στην ΕΚΤ για παρατηρήσεις.
   Επίσης έως το τέλος Ιουλίου θα δοθεί για διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αγορά των τεχνικών και των τυχερών παιχνιδιών.
   Έως το τέλος του μήνα θα ορισθεί ο νέος επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ενώ τους επόμενους μήνες θα γίνει με Προεδρικό Διάταγμα η πλήρης αναδιοργάνωση των φορολογικών αρχών. Ενώ, τις επόμενες ημέρες θα δοθεί το νομοσχέδιο για την ΕΠΕΙΑ, η οποία τίθεται υπό την εποπτεία της Τραπέζης της Ελλάδος.
   Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου "ήταν επιλογή της κυβέρνησης να έρθει πιο νωρίς", το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο (με ενσωμάτωση του ασφαλιστικού των δημοσίων υπαλλήλων και πρόβλεψη για τους ένστολους), θα κατατεθεί στη Βουλή μαζί με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις γενικότερες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. 
   Τρισέ για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση
   Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ απηύθυνε έκκληση για ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η οποία θα επιτρέψει στις χώρες της ευρωζώνης να βγουν από τη δημοσιονομική κρίση.
   "Δεν είναι μόνο θέμα αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών που μοιράζονται το ίδιο νόμισμα. Η περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι επίσης προς το συμφέρον των χωρών που συμμετέχουν σ΄αυτήν και των πολιτών τους", σημείωσε ο Τρισέ σε ομιλία του στη Φραγκφούρτη.
   Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του ελέγχου των προϋπολογισμών που έχουν δρομολογηθεί θα επιτρέψουν στη ζώνη του ευρώ την έξοδο από την κρίση "με ένα πολιτικό πλαίσιο σαφώς καλύτερο και σταθερότερο από αυτό που είχαμε όταν άρχισε η κρίση".
   Μέρκελ-Σαρκοζί: Επίσπευση των εργασιών
   Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επισπεύσει τις εργασίες της" για την καθιέρωση ενός "ενισχυμένου πλαισίου" των χρηματαγορών σε κοινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
   Στην επιστολή που δημοσιοποίησε σήμερα το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, οι δύο ηγέτες υπογραμμίζουν ότι "γενναία μέτρα έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ". "Οι σοβαρές αναταράξεις στις χρηματαγορές τους τελευταίους μήνες προκαλούν, ωστόσο, μεγάλες ανησυχίες στα κράτη μέλη της ΕΕ και στο σύνολο των συμπολιτών μας".
   Σύμφωνα με τους δύο ηγέτες, "η επάνοδος μιας ισχυρής μεταβλητότητας στις χρηματαγορές καθιστά νόμιμο να αναρωτηθούμε ειδικά για ορισμένες οικονομικές πρακτικές και τη χρήση ορισμένων παραγώγων προϊόντων όπως οι ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις (short selling) και τα συμβόλαια που χρησιμοποιούνται για την αντιστάθμιση στην αγορά κρατικών ή άλλων ομολόγων (credit default swaps/CDS)".
   "Πιστεύουμε ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη η Επιτροπή να καταφέρει να επισπεύσει τις εργασίες της, ενεργώντας στο ενισχυμένο πλαίσιο της αγοράς των ακάλυπτων ανοικτών πωλήσεων και των χρηματοοικονομικών προϊόντων όπως τα CDS και να παρουσιάσει πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ τον Ιούλιο "το σύνολο των εξεταζόμενων τρόπων δράσης", προσθέτουν στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
   "Καλωσορίζουμε την επιστολή, καθώς ενισχύει την ώθηση για να υιοθετηθεί γρήγορα η μεταρρύθμιση της χρηματοπιστωτικής αγοράς", δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Άρενκιλντε Χάνσεν.
   "Πιστεύουμε ότι η πολιτική δυναμική που εκφράζεται στην επιστολή θα μεταφραστεί στην ταχεία υιοθέτηση των προτάσεών μας", δήλωσε η εκπρόσωπος και σημείωσε ότι η επιτροπή βρίσκεται "στα τελικά στάδια" της εκπόνησης νομικών προτάσεων για τις ανοικτές πωλήσεις.
   "Παράδειγμα για όλη την ευρωζώνη"
    Τα κυβερνητικά μέτρα, με "κεντρικό" στόχο την περιστολή των ελλειμμάτων του γερμανικού κρατικού προϋπολογισμού, "θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως παράδειγμα για όλη την ευρωζώνη", έκρινε σήμερα ο κ. Αλεξ Βέμπερ, ο επικεφαλής της "Μπούντεσμπανκ", μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και πιθανόν "διάδοχος" του κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ στο αξίωμα του προέδρου του ΔΣ.
    "Πρέπει να συγχαρώ την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, επειδή έλαβε υπόψη τους κανόνες για τον κρατικό προϋπολογισμό, που ισχύουν σε εμάς, αλλά και στην ευρωζώνη", έκρινε ο αξιωματούχος μιλώντας στο Βερολίνο. Δηλαδή, εξήγησε, "το φρένο στην αύξηση του δημόσιου χρέους, που επιτάσσει το γερμανικό Σύνταγμα, και που θα πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα και να στείλει ισχυρό σήμα" στην Ευρώπη. 
    Ο κ. Βέμπερ αναφερόταν στις κυβερνητικές εξαγγελίες περί εξοικονόμησης από τη γερμανική κυβέρνηση πιο πολλών και από 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε δαπάνες, από σήμερα έως το έτος 2014, δηλαδή περισσότερα από 11 δισ.ευρώ ήδη από το 2011.
    "Κατ' αυτόν τον τρόπο, θα εδραιωθούν (σε καλή κατάσταση) τα δημόσια οικονομικά μας, κάτι που έχει μεγάλη σημασία", επισήμανε ο αξιωματούχος, που επισήμανε ότι "τούτο, μάλιστα, έγινε σε πείσμα των πιέσεων της διεθνούς κοινότητας για το αντίθετο".
    Επρόκειτο, σύμφωνα με παρατηρητές, για μία έμμεση και επικριτική αναφορά στις δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού των Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, τον Μάρτιο, που πρότεινε δημόσια στη Γερμανία "να τονώσει την εσωτερική κατανάλωση και να περιορίσει τις εξαγωγές της, βοηθώντας την ανταγωνιστικότητα στην ευρωζώνη".
    Με την ευκαιρία της ομιλίας ο κ. Βέμπερ άλλη μία φορά επανέλαβε ότι, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, που δεν τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες στην ευρωζώνη, "θα πρέπει να οδηγούνται στη στάση πληρωμών", κάτι που είναι μία προσφιλής του πρόταση την οποία, όπως ανέφερε, "συνεχίζει να σκέπτεται πολύ σοβαρά".- 

ΑΠΕ